Pretraga

Top lista zagrebačkih menzi: SC brza linija

A- A+

Poslije tri javne fakultetske, jedne privatne te jedne domske, u projektu ocjenjivanja zagrebačkih menzi smo se uputili u samu središnjicu – Studentski centar. Za ovu priliku testirali smo restoran brze hrane. Prošle godine na ljestvici 17 menzi, ova je zauzela osrednje osmo mjesto. Evo što je drukčije od lani.

S testiranjem SC-ova brzog restorana, ocijenili smo trećinu menzi pri zagrebačkom Sveučilištu čime se za sada izjednačila s menzom na Agronomiji. Trenutno je vodeća Cassandra na FER-u, a na začelju je spora linija na Ekonomskom fakultetu. Kakve je rezultate zabilježila, menza brze hrane u Studentskom centru u Zagrebu, pročitajte u nastavku.

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Cassandra/FER

Poskupljenje prehrane itekako vidljivo

Brza linija u zagrebačkom Studentskom centru već niz godina ima gotovo istu ponudu hrane te se izmjene događaju vrlo rijetko. Međutim ono što je novitet sigurno je znatno veća cijena objeda.

Pileći file, Cordon bleu uz dva pomfrita, tartar, salatu i sok ste do poskupljenja mogli pojesti za otprilike 12 kuna. Sada račun za navedeni skup jela iznosi 20 kuna.

Lignje pak na žaru, uz pomfrit i sok koštaju deset kuna. Nas dvoje ispitivača podijeljeni smo oko ukusa jela. Kolegica nije bila oduševljena velikom količinom ulja u kojem su plutale lignje, no odresci, dakle pileći i punjeni pileći bili su standardno ukusni.

Kvaliteta hrane 7/10

Izdvojeni članak

Video: Evo kako se priprema hrana u SC-ovoj menzi i kakva je njena kvaliteta

Prostran restoran te uvijek dosta slobodnih mjesta

Unatoč činjenici da se znaju stvoriti velike gužve u redovima za brzu liniju u SC-u, jednom kada dođete na red za narudžbu, minimalne su šanse da nećete naći slobodno mjesto. Veliki kapacitet stolaca jednostavno to omogućuje.

Ipak kada je veći broj zauzetih mjesta, na pojedinim se dijelovima malo teže provući s tacnom na kojoj se nalazi nekoliko tanjura.

Raspored je planiran za različit broj studenata koji zajedno objeduju. Tako imate stolove sa samo dva stolca, s četiri te više njih. Ostatak inventara, također se može ubrojiti u prototip jednog očekivanog studentskog restorana.

Miris hrane unatoč velikom prostoru se u osjeti u menzi, a nedostatak je i nespretan raspored gdje se, kada su sve tri linije otvorene, u holu stvara kaotična situacija. No i nakon što naručite hranu, često se zna dogoditi da se okrenete i već ste u drugom povelikom redu za preuzimanje hrane, koji je pak na putu pulta, na kojem se ostavljaju tacne nakon objeda.

Ambijent: 7/10

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Agronomija

Dugi redovi za hranu često poprime oblik srpa

Mi smo na testiranje SC-ove brze menze stigli oko 14 i 30 sati u srijedu te smo čekali svega desetak minuta do dolaska na blagajnu. Međutim, kako se Studentski centar nalazi vrlo blizu centra grada, a uz to ima tri linije menze i studentsku službu za izdavanje ugovora, vrlo često ćete upasti u nesnosnu gužvu želite li objedovati u brzom restoranu SC-a.

Ponekad se red zna pretvoriti u svojevrsni srp te sezati gotovo do ženskog wc-a na samom ulazu u objekt.

Već smo spomenuli veliku cirkulaciju fakultetske populacije te kaotično križanje redova s onima za ostale dvije linije.

Gužva 5/10

Izdvojeni članak

Menze studentske ili što studenti jedu: SC brza linija

Ostatci hrane i neažurna opskrba začinima

Kao i u nekoliko prije testiranih menzi i ovu karakterizira određeni nered, kojeg uglavnom prouzroče nemarni studenti. Dakle, tetrapaci od sokova, pokoji tanjurić i ostatak hrane mogu se pronaći po stolovima.

Tijekom našeg posjeta također smo zamijetili nekoliko praznih plastičnih čašica, u kojima inače stoje papar i sol. U kategoriju čistoća, uvrstili smo i wc-ove na ulazu koji zbog nesnosnog vonja, nisu za pohvalu.

Čistoća 7/10

Bez dodataka

S obzirom da se u sklopu SC-ove brze linije ne nalazi nekakav popratni sadržaj kao što su slastičarna ili kafić u kojemu možete popiti kavu na X-icu, u kategoriji dodataka ova menza nije dobila nijedan bod.

Bonus: 0/3

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Ekonomija

Studenti osrednje zadovoljni brzom SC-ovom menzom

Kao i inače, našoj ocjeni pribrojili smo i mišljenja dvaju studenata, koje smo zatekli na licu mjesta. Ivan s Filozofskog fakulteta dao je za ukupni dojam ovoj menzi ocjenu šest. Najveću zamjerku ima na to što ponekad zna dobiti hladno jelo.

S druge strane studentica Pravnog fakulteta, koja je željela ostati anonimna, bila je još stroža s ocjenjivanjem. SC-ov brzi restoran po njoj zaslužuje ocjenu pet, jer kako je navela nije baš zadovoljna ukusom hrane u njemu.

Studentske ocjene: 11/20

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Veterina

Ovo je ipak sjedište studentskog života pa se uputite ponekad tamo

Kada sve ocjene stavimo na hrpu, brza menza u SC-u opet je na nekoj osrednjoj razini. Studenti su, kao što vidite u prethodnom paragrafu, bili vrlo strogi u svojim primjedbama.

Međutim, Studentski centar je mjesto cirkulacije velikog broja fakultetlija, osobito za ljepšeg vremena, tako da bi bez obzira na sve, pogrešno bilo potpuno isključiti ovu lokaciju s mape svoga kretanja.

Kada imate malo više vremena, strpljenja, a uz to niste jako gladni, uputite se u SC. Najbolje je planirati svoj odlazak u vrijeme kada rade barem dvije linije, tako da u slučaju gužvi imate i neku alternativu. Uz to se nemali broj kafića nalazi u okolici SC-a, a u većini prevladava mlađa populacija, tako da se nakon objeda možete podružiti s kolegama u ugodnom okruženju.

Studentski centar u Zagrebu više je puta opjevan, još za vrijeme Novog vala te bi ga pogrešno bilo izbjegavati u širokom luku zbog manje ili veće gužve, kada već kao student pripadate tamo.

Ukupna ocjena: 37/60