Vijesti

Na izložbi inovacija, koja se prošli tjedan održavala u Ženevi, Grafički i Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, osvojili su zlatne medalje za svoja idejna rješenja, dok je inovacija Šumarskog fakulteta nagrađena srebrom. 

Tri hrvatska fakulteta osvojila medalje na jakom Sajmu inovacija u Ženevi
Inovatori u Ženevi foto: Sveučilište u Zagrebu

Kolika je snaga ove izložbe, svjedoči i podatak se održala već 45 puta, a na ovoj prošlotjednoj je sudjelovalo 700 inovatora iz 40 zemalja svijeta te su predstavili više od 1.000 inovacija. 

Inovacija s Grafičkog fakulteta ovjenčana zlatom uz posebnu pohvalu žirija

Inovacija s Grafičkog fakulteta pod naslovom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora Klaudija Papa, Vilka Žiljka, Ivane Stanimirović Žiljak i Jane Žiljak Vujić, osvojila je zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija, te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti, voditelja Mladena Nikšića, u suradnji s Radionicom željezničkih vozila također je osvojio zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici željezničkih vozila proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Izložbu posjetilo 57.000 ljudi

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja, inovacija je Šumarskoga fakulteta, koja je osvojila srebrnu medalju. Patentirani uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja projektiran je, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta. 

Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da ovaj uređaj nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i nagrađenu inovaciju u Ženevi predstavljao je profesor Zoran Vlaović.

Ženevski salon, u kojem se održavala izložba, ove je godine posjetilo 57.000 ljudi, od kojih je značajan dio bio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice. 

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. 

Inače, sve tri spomenute inovacije već su dobile brojne nagrade na festivalima inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu, a predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.