Pretraga

[Upisi na Akademije] Za Likovnu akademiju priprema se i po nekoliko godina

A- A+

Većina maturanata je tek počela s pripremama za upis na željeni fakultet, a učenici koji žele na neku od Akademija s vježbanjem svojih vještina počinju i po nekoliko godina prije završetka srednje škole. Andrea je u drugom razredu odlučila upisati Likovnu akademiju u Zagrebu pa je i krenula na pripreme. Nakon dvije godine vježbanja upis joj je izmaknuo za tri mjesta, ali nije izgubila nadu te je uvjerena kako će u drugom pokušaju postati studentica slikarstva.

I dok se većina maturanata tek počinje zagrijavati za nadolazeću
državnu maturu i upise na fakultete, srednjoškolci koji žele
upisati neke od akademija s pripremama počinju znatno ranije.

Među njima
je i Andrea Babić-Varošanec, koja se za upis na Likovnu akademiju u Zagrebu počela pripremati još početkom trećeg razreda srednje, a u prvom pokušaju nije osigurala mjesto pod suncem. I danas vrijedno vježba te očekuje kako će ovo ljeto postići svoj cilj, a mi ćemo je u tome pratiti sve dok ne ostvari svoju želju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

U drugom srednje je shvatila kako želi upisati Likovnu akademiju

Andrea je upisala Drugu gimnaziju u Zagrebu, a osim srednje u Križanićevoj pohađala je i glazbenu školu. Likovno se izražavala još od vrtića, a ozbiljniji interes za slikanje počela je pokazivati tek sredinom ‘srednje’. Prvo je vježbala pomoću raznih knjiga, ali nije bila zadovoljna s napretkom, pa je već početkom trećeg krenula na pripreme u jedan likovni studio.

– Taman negdje u to vrijeme glazba me sve manje zanimala pa sam se u potpunosti okrenula likovnoj umjetnosti koju sam vrlo brzo i zavoljela. Ovo mi je već treća godina priprema u Tanay studiju. Kada sam tek krenula nisam ništa znala o slikanju. Mislim, ja sam voljela i prije crtati, ali na pripremama su me naučili važne tehnike i trikove koji mi pomažu u preciznijem i kvalitetnijem likovnom izražavanju. Stvarno sam jako puno naučila, objasnila nam je Andrea zašto su joj važne pripreme koje pohađa jednom tjedno kroz već dvije i pol školske godine.

Osim stručne pomoći profesora, grupne pripreme su važne i zbog ljudi koji im dolaze pozirati. Bez toga bi morali doma maltretirati svoje roditelje pa ovako svi uštede dosta vremena i živaca, a izbjegnu se i eventualne neugodne situacije kod crtanja aktova.

Izdvojeni članak

Studentica Akademije likovnih umjetnosti oslikava sobe doma na Savi

Drugi dio prijemnog je trajao čak četiri dana

Nakon dvije školske godine priprema i završenog srednjoškolskog obrazovanja, prošlo ljeto se okušala na prijemnom ispitu. Od 60 prijavljenih bila je 15. pa su joj falila samo tri mjesta za upis na Akademiju. U prvom krugu morali su predati mapu svojih samostalnih radova, nakon čega je otpala polovica kandidata.

Drugi dio trajao je čak četiri dana. Prva dva su crtali olovkom, a odmah na početku riješili su i ispit iz povijesti umjetnosti, dok su se treći i četvrti bavili slikanjem.

– U početku sam imala malu tremu, ali opustila sam se čim smo krenuli s crtanjem. Na kraju sam čak i uživala. Uglavnom smo morali raditi portrete i aktove, a dobili smo i jedan zadatak slikanja mrtve prirode. Sve u svemu, bila sam dosta zadovoljna sa crtežima koje sam napravila, dok mi se slike, u usporedbi s tuđim radovima, baš i nisu sviđale, pohvalila je Andrea svoju konkurenciju za jedno od 12 mjesta na prvoj godini Slikarstva.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes

Za upis je najvažnija vještina i znanje povijesti umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, osim na Slikarstvo upisuje studente i u redoviti preddiplomski sveučilišni studij Grafike, Kiparstva, Likovne kulture, Animiranog filma i novih medija te na redoviti integrirani sveučilišni studij Konzerviranja i restauriranja umjetnina, u trajanju od pet godina.

Za sastavljanje rang lista prijavljenih kandidata po deset posto donosi uspjeh u srednjoj školi i državna matura iz hrvatskog jezika, a ostatak bodova dobiva se na temelju opisane provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti.

– Iako sam već dugo išla na pripreme, nisam se baš stigla u potpunosti pripremiti za slikanje, jer sam na kraju četvrtog razreda, osim državne mature, morala polagati i maturu iz glazbene škole pa sam imala jako malo slobodnog vremena, izjavila nam je Varošanec, prošlogodišnja maturantica Križanićeve gimnazije i glazbene škole Elly Bašić.

Izdvojeni članak

Video: Otvorena nova zgrada Muzičke akademije u Zagrebu

Puno je današnjih studenata po nekoliko puta moralo na prijemni

Zbog velikog interesa za upis na zagrebačku Likovnu akademiju, njezin rezultat i nije toliko loš, a i veliki broj današnjih studenata svih zagrebačkih akademija su po nekoliko puta morali polagati prijemne ispite, prije nego li su uspjeli upasti na željeni smjer.

Nastavila je odlaziti na pripreme u studio i zadovoljna je napretkom koji je ostvarila u posljednjem polugodištu. Već vidi značajnu razliku u odnosu na ljeto, a crteže koje je radila u osnovnoj školi i početkom srednje zakopala je duboko u podrumu te ih uopće ne želi uspoređivati s današnjim radovima.

– Tada recimo, uopće nisam pazila na kompoziciju, proporcije ili poziciju na papiru. Kao mala sam voljela gmazove pa sam uglavnom crtala guštere, zmije, kornjače, krokodile, a radila sam i neke stripove. Sada puno više volim slikati, ali i dalje me interesiraju animirani filmovi i crtići, priznala nam je Andrea te nam objasnila kako se ipak odlučila za Slikarstvo, a ne Animaciju, jer to smatra kao osnovu svega, a onda će se kroz studiranje već isprofilirati kao umjetnica.

Kako će i u kojem smjeru napredovati isključivo ovisi o tome koliko će raditi tijekom studiranja pa i završetka Akademije. Andrea smatra kako se u likovnoj umjetnosti ne može postići nekakvo savršenstvo, jer ono zapravo i ne postoji pa se treba razvijati kroz cijeli život.

U fotogaleriji na dnu članka provjerite koliko je napredovala u odnosu na prošlo ljeto te na našem portalu svaki mjesec pratite njezine nove radove, koje ćemo vam redovito objavljivati, kako bi mogli vidjeti koliko se poboljšala.