Pretraga

Uskršnji praznici iz studentske perspektive

A- A+

Nisu samo u ministarstvima sebi skratili radno vrijeme, odnosno produžili svakako produženi vikend. Uskršnji praznici su i za mnoge studente odlična prigoda da otputuju u rodne krajeve te spoje nekoliko dana više kako bi uživali u pravom odmoru. Zagreb se počeo ‘prazniti’ već od srijede, a evo kako većina studenata provodi praznike.

Mnogi zagrebački studenat koji su u metropolu stigli kako bi stekli visoku naobrazbu, uskršnje praznike su iskoristili kako bi otputovali u rodne krajeve, odmorili se te uz prijatelje i članove obitelji proslavili nadolazeći blagdan. Zagreb se počeo ‘prazniti’ već od srijede kada su redovi na autobusnom i željezničkom kolodvoru bili poprilično dugi, no u odmoru uživaju i sami Zagrepčani. Rijetko tko nije iskoristio priliku da svakako produženi vikend razduži s još kojim slobodnim danom, stoga su to napravili i brojni studenti. Porazgovarali smo s nekolicinom koja nam je objasnila kako će provesti uskršnje praznike.

Izdvojeni članak

Radno vrijeme trgovina i centara za uskršnje blagdane

Praznici nisu period rezerviran za knjigu

– Budući da kod kuće nisam bila od Božića, a znam da do ljeta neću moći spojiti par dana da se odem odmoriti i vidjeti obitelj, Uskrs mi je idealna prilika da otputujem. Naravno kad god sam kod kuće ne mogu učiti, stoga više niti ne nosim knjige sa sobom, što sam recimo radila na prvoj godini faksa, rekla nam je studentica Ivana dodavši kako joj je ispalo odlično i to što na Ekonomiji ove godine nema kolokvije točno u tjednu nakon Uskrsa.

Sličnim riječima svoje praznike opisao nam je i Ivan s Učiteljskog fakulteta. Otišao je doma, jer kaže da nije mogao zamisliti ostati u polupustom Zagrebu znajući da će cijela ekipa slaviti i izlaziti bez njega. – Imam kolokvij 24. travnja, no ne bih mogao ni učiti da sam ostao. Stalno bih mislio na to kako svi uživaju, jedu, piju i odmaraju i to bi me ometalo. Zato sam skužio da je bolje pokupiti stvari i put pod noge. A kad malo bolje razmislim, nikada nisam smatrao da su praznici rezervirani za knjigu, govori 24-godišnji Ivan.

Izdvojeni članak

Raspored rada menzi za vrijeme uskršnjih praznika

Kolokviji su nekolicini pomeli planove

Za razliku od svojih kolega, Ana s Filozofskog fakulteta nije otišla svojoj kući. Kako kaže, ne da joj se gubiti sedam sati da na dva dana ode kući, pogotovo jer bi bila pod pritiskom nadolazećeg kolokvija. – Umjesto za Uskrs, svoje ću posjetiti za 1. maj, a sada mi je bolje prihvatiti se knjige i riješiti kolokvije koji me čekaju. Također mi je briga više i diplomski rad koji se neće sam napisati, niti bi ga ja napisala kod kuće, otkrila nam je jedna od rijetkih studentica koja je preko blagdana odlučila ostati u glavnom gradu Hrvatske.