Pretraga

Uz brojne pritiske oko izbora novog rektora, riječki Studentski zbor organizira raspravu s kandidatima

A- A+

Budući da se bliži izbor za novog rektora na riječkom Sveučilištu, time se otvaraju i brojna pitanja poput kakav je odnos
kandidata prema znanosti, studentskom standardu, kvaliteti nastave, studentskom predstavništvu i
koje su njihove vizije Sveučilišta u Rijeci. Upravo zato, pod organizacijom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci u petak, 10. veljače u 16:30 organizira se panel rasprava na kojoj će sudjelovati svi kandidati za rektora. Također, s obzirom na stav Studentskog zbora kako se zbog izbora na njih vrši pritisak, sadašnji rektor Pero Lučin komentirao je novonastalu situaciju.  

Izdvojeni članak

[Intervju] Predsjednik riječkog Studentskog zbora: ‘Zbog izbora rektora, na Zbor se vrši pritisak’

‘Res non verba’ panel raspravu u Caffe baru ‘Atrij’ na Kampusu voditi će Nikola Baketa,
stručni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a u dva sata koliko je predviđeno za raspravu odgovore na tražena pitanja pokušati će svim zainteresiranim studentima i djelatnicima Sveučilišta dati kandidati za rektora koje smo ranije predstavljali na portalu. 

Predsjednik Studentskog zbora u Rijeci Kruno Topolski koji nam je nedavno dao intervju u kojemu se osvrnuo na činjenicu kako se na Zbor zbog izbora novog rektora vrši pritisak, otkrio nam je da je panel rasprava zamišljena u smislu da kandidati neće imati svoje prezentacije i samo oni pričati o programu kako je to slučaj bio na tribini prije nekoliko dana, već će moderator koji je neovisan o riječkom Sveučilištu postavljati pitanja kandidatima. Svi će kandidati kaže Topolski, odgovarati na ista pitanja i imat će vremena dvije minute da odgovori na njih. Također, na kraju će svatko od ukupno šest kandidata dobiti pitanje specifično za njihov program. 

Baš poput Zbora, ni rektor Lučin ne slaže se s pritiscima oko izbora s kojima se prema pričanjima predsjednika Topolskog, Zbor već neko vrijeme suočava, a novonastalu situaciju Lučin je komentirao za naš portal. 

– Mislim da nijedan pritisak nije dobar i ne slažem se s pritiscima. Naravno, kao i svaka organizacija, ima grešaka i slabosti. Ja mislim da je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci dobro radio, naravno da u radu postoje neke greške. U ovom slučaju, ja mislim da cijeli sustav izbora studentskih predstavnika, ne samo u Senat, nego i u fakultetska tijela, nije dobro uređen. Mi smo pokrenuli postupak uređivanja i zbog toga smo angažirali stručnjake, s time da smo morali voditi računa i trudimo se na sve načine da Studentski zbor održimo autonomnom organizacijom. Mislim da je jako važno održati Studentski zbor autonomnom organizacijom, naravno, pokušati pomoći kad god se otkriju slabosti, ali bez autonomije Studentskog zbora, onda nema niti onog pravog utjecaja studenata kojeg treba biti na jednom sveučilištu. Dakle, naš predstavnički sustav izbora studentskih predstavnika na svim sveučilištima još nije dovoljno sazrio, kazao je rektor.