Pretraga

[Vodič za brucoše] Kome otići u slučaju bolesti?

A- A+

Razbolijevanja za vrijeme studija otežana su studentima koji borave daleko od kuće i obiteljskog liječnika. Iako svi studenti imaju pravo na primarno i dopunsko zdravstveno osiguranje, pronalazak liječnika u trenutku bolesti, često se zna zakomplicirati.

Ako si po prirodi skloniji čestom pobolijevanju, imaš kronične zdravstvene tegobe ili u gradu u kojem studiraš planiraš ostati i nakon studija, najbolja je opcija prebacivanje kod novog liječnika. Postupak je jednostavan, a sve što trebaš je pronaći liječnika koji te može primiti i ovjeriti prebacivanje u najbližem HZZO-u.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako napisati seminarski rad?

Hitna pomoć za hitne slučajeve

Studentske su godine uglavnom najzdravije godine pa i kada studenti obole najčešće je riječ ili o jako hitnom slučaju ili o običnim upalama i prehladama.

Ako dobiješ nesnošljive bolove u trbuhu, povraćaš ili imaš jako učestale i bolne proljeve, jedan od opasnijih ishoda može biti upala ili prsnuće slijepog crijeva. Većinom je riječ o želučanoj virozi ili trovanju no i takva, benigna stanja, mogu te odvesti do dehidracije i konfuznosti pa je dobro javiti se hitnoj službi.

Hitna će te pomoć primiti i ako si u jako visokoj temperaturi koju nikako ne možeš skinuti ili imaš nesnošljive menstralne bolove od kojih povraćaš ili gubiš svijest.

Hitne zubarske službe djeluju samostalno, ali i u bolnici možeš potražiti pomoć za bolan zub. Na zagrebačkom Stomatološkom fakultetu, pomoć će ti pružiti apsolventi, ali plombiranje ćeš ipak morati obaviti naknadno, u ordinaciji.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Razumijevanje akademskog govora

Lakše je osvojiti na lutriji nego dobiti ispričnicu

Obične prehlade, upale sinusa i viroze uglavnom možeš rješavati i samostalno, uz pomoć bezreceptnih pripravaka koje ćeš nabaviti u ljekarni. Ipak, ako temperatura ne jenjava i simptomi se pojačavaju, morat ćeš potražiti liječničku pomoć.

Budući da nije riječ o hitnim slučajevima, obratiti se možeš u najbliži dom zdravlja, priložiti iskaznice zdravstvenog osiguranja i objasniti liječniku da si student i da ti je potreban pregled. Ako je dovoljno ljubazan, liječnik će te primiti, a ukoliko zatrebaš antibiotik, on će ti ili izdati privatni recept ili nazvati tvoga obiteljskog liječnika koji će ti onda prepisati lijek.

Ako imaš neki kronični problem poput čestih upala mjehura ili kožnih tegoba, obratiti se možeš i fakultetskom liječniku kod kojega se trebaš najaviti. On će te tada uputiti traženom specijalisti.

Nažalost, većina fakulteta ne priznaje bolest kao poseban razlog nedolaska na predavanje već se očekuje da ćeš malen broj dozvoljenih izostanaka iskoristiti isključivo u slučaju bolesti. Fakultetski liječnici teški su u ispisivanju ispričnica jer im ponekad ne možeš dokazati da si tjedan dana bio u gripi.

U slučaju da do liječnika ne možeš ili ti ne odgovara termin kada te može primiti, uvijek se možeš javiti u privatnu znanstvenu ustanovu koju zdrastveno osiguranje ne pokriva pa ćeš trošak pregleda i eventualnog lijeka, morati platiti sam.