Pretraga

ZET smanjio cijene pokaza za 20 kuna, ali studenti iz Zaprešića ne odustaju od svojih zahtjeva

A- A+

Udruga studenata Grada Zaprešića početkom je prošlog mjeseca pokrenula peticiju za jeftiniji pokaz Zagrebačkog električkog tramvaja. Smatraju kako je nelogično da pokaz za Zaprešić košta više ili isto kao pokaz za Zagreb, čija je mreža javnog prijevoza više od deset puta dulja. Uz peticiju, tražili su i sastanak sa ZET-om, koji na razne načine izbjegava komunikaciju sa studentima, jer nude računicu prema kojoj bi mjesečni pokazi za Grad Zaprešić mogli biti znatno jeftiniji. U međuvremenu, Zaprešić je sa ZET-om dogovorio manju cijenu. Studenti su djelomično zadovoljni, jer smatraju da su pritiskom uspjeli utjecati na politiku, ali isto tako ističu kako im je javni prijevoz još uvijek nepotrebno skup te žele sastanak s odgovornima.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

Kako bi odgovornima iznijeli svoje argumente i računicu, prema kojoj bi im mjesečni pokazi trebali biti čak 60 kuna jeftiniji (prema novom cjeniku, 40 kuna jeftiniji), članovi Udruge studenata Grada Zaprešića još su početkom ožujka tražili sastanak s predstavnicima ZET-a.

‘Slobodni smo Vas uputiti da se za razgovor o navedenoj temi obratite Gradu Zaprešiću’

– Zaprimili smo Vašu zamolbu u ime Udruge studenata Grada Zaprešića, u kojoj tražite sastanak na temu studentskih pretplatnih karata za putovanje izdvojenim prometnim područjem. Slobodni smo Vas uputiti da se za razgovor o navedenoj temi obratite Gradu Zaprešiću, u čijoj je to nadležnosti. S poštovanjem, Udruga je dobila ovaj odgovor iz ZET-a nakon tri tjedna čekanja.

S obzirom na to kako ZET određuje cijene, a Grad eventualno visinu subvencije, studenti smatraju kako odugovlačenje pa, nakon toga, i preusmjeravanje na krivu adresu, samo dokazuje da je cijena pokaza za područje Zaprešića zaista previsoka. 

– Da nije, zašto bi ZET odugovlačenjem i korištenjem lažnih tvrdnji pokušavao izbjeći sastanak na kojem bi mogli argumentirano iznijeti razloge zbog kojih je cijena pokaza takva kakva jest? No, mi ćemo se i dalje truditi i pokušati naći zajednički jezik sa ZET-om kako bi se stanje vezano uz studentske pokaze pozitivno razriješilo, najavljuju na svojoj Facebook stranici Udruge.

Izdvojeni članak

Studenti Prava, Filozofskog i Učiteljskog maturantima predstavili prednosti i mane svojih fakulteta

ZET izbjegava sastanak sa studentima, a dogovorio manje cijene s Gradom

Iz Udruge studenata Grada Zaprešića ističu kako za pitanje cijene prijevoza nisu kontaktirali nikoga iz grada, niti to planiraju, jer smatraju da ZET treba sniziti osnovnu cijenu pokaza.

S druge strane, tijekom proteklog mjeseca Grad Zaprešić je sa ZET-om dogovorio smanjenje cijene pokaza za 20 kuna. Studenti su uvjereni da je to napravljeno upravo zbog njihovog pritiska, iako na sastanak Grada i ZET-a nisu pozvani, niti znaju kako se i kada dogovorila niža cijena.

Naime, na web stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja objavljena je vijest prema kojoj svi učenici i studenti s prebivalištem u Zagrebu, koji se obrazuju na institucijama na području Velike Gorice i Zaprešića, od travnja mogu putovati povoljnije. Uz njih, ovom promjenom pokazi su jeftiniji i za studente s prebivalištem u Zaprešiću, ali ne i za velikogoričke studente.

Izdvojeni članak

Studenti FER-a, FSB-a i TVZ-a maturantima predstavili tajne svojih fakulteta

Ako ne dogovore sastanak sa ZET-om, obratit će se nadležnim ministarstvima

– Mi ćemo i dalje inzistirati na sastanku sa ZET-om na temu smanjenja cijene za još 40 kuna. Ako će nas ignorirati, pokušat ćemo doći do njih i drugim kanalima, uključujući medijski pritisak, obraćanje Zagrebačkom holdingu, Gradu Zagrebu, a naposlijetku, ukoliko cijela priča dođe do toga, obratit ćemo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, upozorava Augustin Mutak, predsjednik Udruge studenata Grada Zaprešića.

Prvo pojeftinjenje od 20 kuna samo im je pokazalo kako se isplati zalagati. Misle daje upravo sada najbolje vrijeme, s obzirom na to da se bliže lokalni izbori. U predizborno vrijeme političari su posebno osjetljivi na javnost pa su studenti odlučili iskoristiti situaciju te sebi i svojim kolegama osiguraju povoljnije cijene javnog prijevoza.