Pretraga

Zahvaljujući izumu studenata moguće je isprintati jestivi sladoled

A- A+

Vjerojatno ste već čuli za printanje hrane pomoću 3D printera, no jeste li mogli zamisliti da ćete jednog dana moći isprintati jestivi sladoled? Tri studenta s MIT-a osmislili su printer te uz tekući dušik i kompresor stvaraju ovu popularnu slasticu.

www.techcrunch.com

Studenti MIT-a Kyle Hounsell, Kristine Bunker i David Donghun Kim uz mentora Johna Harta osmislili su 3D printer pomoću kojega rade sladoled. Njihov Solidoodle printer radi ovu, mnogima omiljenu, slasticu uz pomoć tekućeg dušika i kompresora, piše techcrunch.com.

Izdvojeni članak

Sigurno imate omiljeni okus, ali ovih deset činjenica o sladoledu sigurno niste znali!

Printer su postavili u zamrzivač te sladoled dobivaju sloj po sloj, a navedeni projekt radili su u sklopu kolegija u aditivnoj proizvodnji. Studenti su trebali iskoristiti novi materijal za 3D ispis kao i napraviti sami 3D printer.

‘Proizvodnja’ je protekla s nekoliko poteškoća. Naime ovaj trojac je nakon više pokušaja otkrio da najbolji rezultat mogu postići ekstruderom od jedne osmine inča koji brzinom od 16 mm u sekundi daje slojeve sladoleda debljine od 4 mm. Ukusan sladoled jedinstvenog izgleda njihov stroj proizvede za svega 15 minuta.

Najveća prepreka u konačno prihvatljivom rezultatu bila je kako prilagoditi temperaturu kojom bi se sladoled nanosio u slojevima te da bi zadržao čvrst oblik. U konačnici su studenti zajedno s mentorom otkrili da se radi o -7,7 Celzijeva stupnja.

Iako se radi o hvalevrijednoj tehnološkoj napravi, velika je vjerojatnost da se neće naći kod svakog proizvođača ove poznate slastice. Jer ipak postoji dosta jednostavniji način oblikovanja sladoleda od njegova printanja.