Pretraga

Odlučeno je: Profesori Hrvatskih studija idu u štrajk!

A- A+

Studentska blokada Hrvatskih studija zbog izglasavanja nulte kvote za upis Filozofije nastavljena je i treći dan. Sva predavanja su i danas prekinuta, a Studentski sabor izglasao je nepovjerenje Studentskom zboru pri Hrvatskim studijima. Zaposlenici Hrvatskih studija danas su odlučili kako idu u štrajk. Još je jutros Malo vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku kako neće uložiti veto na štrajk sindikalne podružnice na Hrvatskim studijima, jer razloge za štrajk ocjenjuju opravdanima.

Foto: srednja.hr

Kako je i odlučeno na jučerašnjem trećem Studentskom saboru Hrvatskih studija, blokada radi izglasavanja nulte upisne kvote za studij Filozofije nastavljena je i danas.
Treći dan zaredom studenti ne odustaju od svog zahtjeva za odlaskom trenutne Uprave Studija te nastavljaju s prekidom nastave. 

Izdvojeni članak

Uživo: U tijeku je blokada Hrvatskih studija!

Profesori Hrvatskih studija idu u štrajk! 

Na današnjem sastanku zaposlenika Hrvatskih studija i Sindikata, jednoglasno je donesena odluka da profesori kreću u štrajk. 

– Mogu vam samo reći da je jednoglasno izglasan štrajk, kazao nam je profesor Pavel Gregorić.

Dodaje kako je trenutno nemoguće znati koliki će postotak profesora sudjelovati u štrajku. 

– Ono što vam mogu reći je da je od regularnih članova koji su bili na sastanku 100 posto glasalo za štrajk. Od neregularnih članova, odnosno onih koji još nemaju dva mjeseca isteka članstva u Sindikatu, a koji su se izjašnjavali, isto je velika većina bila za. To je, dakle, bilo izglasavanje samo članova Sindikata. Na sastanku je bilo prisutno još barem dvadesetak interesenata, od kojih će sigurno polovica isto biti za, tako da ćemo imati značajan broj, kazao nam je profesor Gregorić.

Podrška s Filozofskog i iz Budimpešte 

Na jutrošnjem, četvrtom Studentskom Saboru dogovoreno je da će blokada biti nastavljena i sutra, a vlastitom Studentskom zboru, studenti HS-a izglasali su nepovjerenje.Također, na Saboru je izglasana i podrška štrajku profesora, a studenti su, ovoga puta u nešto tišem tonu, nastavili prekidati jedno po jedno predavanje. U okviru blokade, studenti su organizirali vlastito predavanje na kojem su govorili bivši studenti Hrvatskih studija i Filozofskog fakulteta koji su sudjelovali u blokadama fakulteta 2009. godine. Podsjećamo, tada su studenti prosvjedovali protiv školarina u visokom obrazovanju.

Podrška studentima Hrvatskih studija stigla je i od strane Inicijative za Filozofski.

– Osuđujemo protupravne postupke rektora Borasa i prorektora Čovića kojima zloupotrebljavaju javne funkcije za političke obračune s onim nastavnicima i studentima koje smatraju nepodobnima, kako na Hrvatskim studijima, tako i na Filozofskom fakultetu. Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij Filozofije na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića. Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem. Stoga podržavamo nastojanja studenata Hrvatskih studija, dijela nastavnika i Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti u nalaženju izlaska iz oktroirane nelegalnosti s kakvom se i sami suočavamo od početka mandata rektora Borasa, poručuju studenti Filozofskog.

Za blokadu se čuje i do susjedne nam Mađarske, gdje je Márta Ujvári sa Sveučilišta u Budimpešti pokrenula peticiju protiv, kako piše ‘ukidanja Filozofije pri Studijima’. Kaže kako je upravo ovaj Odsjek ostvario brojne internacionalne suradnje, a samo Sveučilište u Budimpešti sudjelovalo je u brojnim konferencijama u organizaciji Odsjeka. Nakon sakupljenih potpisa, svoju peticiju uputit će Hrvatskom društvu za analitičku filozofiju.

Izdvojeni članak

Uživo: Drugi dan blokade Hrvatskih studija

Sindikat znanosti neće uložiti veto na štrajk podružnice pri Studijima 

Malo vijeće Sindikata znanosti još je jutros odlučilo kako neće uložiti veto na štrajk sindikalne podružnice na Hrvatskim studijima, jer kažu, razloge za štrajk ocjenjuju opravdanima. 

– Polazeći od svoje osnovne misije zaštite zaposlenika u sustavu znanosti i visokog školstva, Sindikat znanosti uočava da niz posljednjih odluka Uprave Sveučilišta u Zagrebu može imati ozbiljne posljedice po pitanje radnog odnosa zaposlenika na Hrvatskim studijima, a posebno Odsjeka za filozofiju, a bez racionalnih razloga koji bi se mogli pravdati interesima i vrijednostima akademske zajednice, poručuju iz Sindikata. 

Kako kažu, poštuju i zagovaraju pravo Sveučilišta da odlučuje autonomno o promjeni organizacijskog ustroja Sveučilišta, ali svaka takva odluka mora biti utemeljena prvenstveno na zakonu, a zatim na interesima visokog obrazovanja i znanosti, načelima akademske etike, te treba biti donesena kao rezultat racionalnog dijaloga unutar zajednice u traganju za najboljim rješenjima. 

– Niz posljednjih odluka Uprave Sveučilišta indiciraju sasvim suprotno zauzimanje, jer su te odluke nezakonite, akademski neetične i neprincipijelne, jer upućuju na obračune s neistomišljenicima i posljedično na gušenje slobode kritike na Sveučilištu te na manipulaciju ljudima. U demokratskom društvu kažnjavanje suprotnog mišljenja je neprihvatljivo, a u akademskoj zajednici ono je apsolutno neprihvatljivo. Stoga se te odluke Sveučilišta mogu ocijeniti kao najlošije odluke Sveučilišta u neovisnoj Hrvatskoj, od kojih su lošije samo neke donesene u vrijeme komunizma, naglašavaju iz Sindikata, čije priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.