Ekran

Učenik prvog razreda XIII. gimnazije Karlo Špoljar u filmsku se umjetnost zaljubio još u osnovnoj. Nakon što je osvojio čak tri prva mjesta na natjecanjima te mu je rad prikazan i na Dubrovnik film festivalu, odlučio je upisati Frooom radionicu, na kojoj je s kolegama stvorio te ekranizirao vrlo zanimljivu priču 'S druge strane predstave'. Ovaj kratkometražni akcijski film, koji možete pogledati na dnu članka, prikazivat će se i u Grčkoj, među više od 100 uradaka iz cijelog svijeta.

Srednjoškolac osvojio brojne nagrade, a film iz osnovne prikazan mu je i na festivalu u Dubrovniku
foto: screenshot iz filma 'S druge strane predstave'|www.vimeo.com

Karlo Špoljar (15), učenik prvog razreda XIII. gimnazije Zagreb, svoj je talent pokazao već u osnovnoj školi. U petom razredu je dobio ulogu u školskom projektu, s kojim su osvojili prvo mjesto na festivalu Ciak Junior u Italiji. Iako je glumio, više ga je privlačio pogled s druge strane kamere pa je u sedmom snimio i montirao novi uradak, za koji je dobio nagradu na natjecanju 'Engleski u akciji' te je on prikazan i na Dubrovnik film festivalu, a kao osmaš ponavlja uspjeh na natjecanju English in action.

Kako bi nastavio svoj razvoj, nakon uspjeha u osnovnoj upisao je i Filmsku radionicu za djecu Frooom, na kojoj s kolegama stvara napetu akciju 'S druge strane predstave'.

'Vjerujem da moje vrijeme tek dolazi'

- S obzirom na moje rezultate i željom za filmom mama mi ovo ljeto kao rođendanski poklon uplaćuje majstorsku radionicu Frooom-a, koja me je oduševila. Film "S druge strane predstave " rezultat je zajedničkog rada svih sudionika moje grupe. Kroz razgovor s voditeljem svatko je ubacivao nešto svoje i tako se stvorila ideja, prepričao nam je Karlo, koji je uz ulogu detektiva snimao te sudjelovao u režiji i stvaranju scenarija.

Iako je već nekoliko puta imao priliku glumiti, od samog početka ga više privlači pogled s druge strane kamere. Prave kamere, ponavljanje scena do savršenstva i mogućnost da već u petom osnovne posjeti studio prilikom montaže, dalo mu je do znanja kako je film to s čim se želim baviti.

- Vrlo sam ponosan što je film primljen na Festival u Grčkoj i nadam se da će i drugi prepoznati njegovu kvalitetu. Na žalost, zbog školskih obaveza neću prisustvovati prikazivanju filma u Grčkoj, ali vjerujem da će biti dosta prilika u budućnosti i da moje vrijeme tek dolazi, najavio je Karlo Špoljar.

Upisao XIII. gimnaziju zbog predmeta filmska umjetnost

Cilj mu je nakon srednje upisati režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kako bi se što bolje pripremio za prijemni, svoje školovanje nakon osnovne odlučio je nastaviti u XIII. gimnaziji Zagreb zbog predmeta filmska umjetnost, koji vodi profesorica hrvatskog Ana Đorđić.

- Htio sam da kroz srednjoškolsko obrazovanje dobijem što više informacija o filmu. Evo, na prošlom satu nam je bila režiserka koja je napravila dokumentarac o svojoj sestri s Dawnovim sindromom. Ostao sam zapanjen činjenicom da je punih šest godina radila na filmu i pratila razvoj svoje sestre kako bi nama u 42 minute prikazala problematiku. Za mene je to nešto novo jer svi moji filmovi snimljeni su kroz tjedan ili mjesec dana rada, rekao je Karlo.

Uzori Abrams i Spielberg

Istaknuo je kako je upis na Akademiju sada još uvijek želja, ali se nada da će svojim radom i upornošću uspjeti pokucati na vrata te obrazovne institucije.

- Uzori su mi J.J.Abrams i S. Spielberg. Od malena sam imao priliku pogledati sve nastavke 'Indiane Jonesa' i 'Nemogućih misija'. Toliko su mi bili dobri da sam imao sve nastavke i neprestano sam ih mogao gledati. Što sam bivao stariji otkrio sam i drugu stranu filma, onu kako su snimali scene. Tada je postalo još zanimljivije promatrati film i znati koliko je sati utrošeno na neku scenu, objasnio nam je Karlo da od tada seže njegova ljubav prema sedmoj umjetnoti.

Pogledajte ispod video i saznajte u kojoj je dimenziji Lara, na kakvom je zadatku tajni agent SUMTA Bob Konzerva, gdje je čip koji miješa stvarno i zamišljeno te jesmo li i svi mi 'S druge strane predstave'.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.