Nastava

Želeći ukazati na problem težine torbe hrvatskih školaraca, YouTube bloger Krooncheck odlučio je provesti eksperiment u kojemu je izmjerio težinu torbe petašice Mije, za svaki dan nastave u tjednu. Rezultati su bili poražavajući. Iako je preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo takva da bi torba trebala težiti između 5 i 10 posto težine djeteta, hrvatski petaši 'tegle' torbe koje su teže čak tri puta od preporučenog makimuma.

Nosim sve torbe, a nisam magarac: Hrvatski petaši na leđima 'tegle' i do 9 kilograma
Screenshot: Krooncheck; YouTube

Petašici Miji najdraži je predmet matematika, a najteži – školska torba. Vaganjem njene školske torbe, bloger Krooncheck došao je do zaključka kako je ista čak tri puta teža od preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prema toj preporuci Zavoda, školska torba treba biti primjerena težini i dobi djeteta, odnosno težiti od 5 do 10 posto tjelesne težine djeteta. Dio dana u tjednu, torba petašice Mije teži sedam, osam, a ponekada čak i devet kilograma, što je između 25 i 30 posto njene tjelesne težine.

Trenutne posljedice preteške školske torbe su bolovi u ramenima, trnjenje u rukama i prstima te zamor vratne i leđne muskulature. No, na žalost, nošenje tako teške školske torbe ima i svoje dugoročne posljedice.

- Zbog prevelikoga i nepravilnog opterećenja, muskulatura će se brže zamarati i dijete će to osjećati kao brži gubitak mišićne snage, bol u mišićima ili 'bol u kostima', ili kako to djeca opisuju – bole ih ruke ili noge. Zapravo je riječ o boli u području hvatišta mišića za kost uzrokovanoj prevelikim opterećenjem. Zamor muskulature, osobito leđne, može dovesti do nepravilnog držanja, a to samo još pogoršava stanje i pojačava zamor i bolnost muskulature, stoji u preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koju je pripremala doktorica Vesna Jureša.


Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.