Nastava

Kako bi učenicima pružili što bolju praktičnu nastavu i stare strojeve zamijenili onim suvremenijim, Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi investirala je u kupnju novog traktora. Kupnja novog traktora školu je stajala više od 450.000 kuna koje su prikupili zahvaljujući prodaji starih, neupotrebljivih strojeva te uz pomoć Požeško slavonske županije.  

Nova pila pred školom: Požeški srednjoškolci dobili traktor vrijedan skoro pola milijuna kuna
Foto: službene stranice škole

Škola od svog osnutka obrađuje gotovo 120 hektara oranica, a u svom vlasništvu imaju i 2.50 hektara parka pa je novi traktor školi bio i više nego potreban. Iako škola ima poljoprivrednu mehanizaciju, zbog starosti bila je neupotrebljiva i nedovoljna da učenici nauče sve što je potrebno.  

Određeni sati predviđeni za upravljanje traktorom

Kako nam je kazala ravnateljica Marija Grgić, u novi je traktor škola uložila 450.000 kuna, a Požeško slavonska županija s osiguranih 72.000 kuna uključila se u ovu hvalevrijednu akciju.

- Odlučili smo se za kupnju što zbog učenika i obrade ratarskih površina, tako smo i zbog edukacije morali unaprijediti poljoprivrednu mehanizaciju. Prodali smo nešto starijih strojeva i alata koje ne koristimo i neispravne traktore te smo s dobivenim novcem i novcem koje je škola uprihodila odlučili kupiti traktor, kaže nam ravnateljica škole Marija Grgić. 

Ravnateljica dodaje kako traktor nije posve novi, ali je znatno suvremenji i u boljem stanju od prošlih. Novim su strojem oduševljeni i učenici.

- Naravno da su zadovoljni što u školi imaju novo vozilo, a s obzirom da opći tehničari u trećem razredu imaju predmet Promet i vožnja u kojemu su im predviđeni određeni satovi vožnje strojeva, svakako će isprobati i ovo novo. Također, zbog predmeta Ratarstvo i Mehanizacija oni će napokon moći kroz suvremene strojeve vidjeti cjelokupan proces radnje na polju i naravno prisustvovati sjetvi i žetvi određenih kultura, rekla je ravnateljica. 

Suradnja s Institutom

Ova požeška škola ima najviše ratarske površine u Hrvatskoj i već je svojim osnutkom prije 130 godina dobila 140 hektara zemljišta od Grada Požege. Vrijedne ruke učenika i djelatnika već godinama obrađuju školsko zemljište, a imaju i dobro razrađenu suradnju s osječkim Poljoprivrednim institutom.

- Institut kod nas ima pokusne površine pa tako ovih dana na zemljištu škole naveliko sije ječam i pšenica. Također, imamo zaposlenih pet djelatnika koji rade na školskom dobru, a ujedno su i suradnici u nastavi i praktičkom djelu nastave, otkriva nam ravnateljica Grgić. 

Da će traktor CASE od 175 konjiskih snaga itekako biti koristan školi, u prilog mu ide i činjenica kako škola godišnje proizvede i preko nekoliko vagona različitih kultura.

- Imamo velike količine dobra koja zemlja rodi te ih prodajemo poljoprivrednim tvrtkama u našem okruženju i sustavu smo PDV-a te smo registrirani smo kao poljoprivredno gospodarstvo što svakako omogućuje učenicima da se od najranijeg obrazovanja u ovoj struci upoznaju s cjelokupnim procesom obrade i prodaje, zaključila je ravnateljica. 

Nova pila pred školom: Požeški srednjoškolci dobili traktor vrijedan skoro pola milijuna kuna
Foto: službene stranice škole

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.