Nastava

Znanstveno edukacijski centar Višnjan je kroz projekt 'Zajedno smo jači' dobio moderan laboratorij u kojem će učenici istraživati i učiti o svemiru, nebu i zvijezdama, biologiji, astrobiologiji i kemiji.

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira

Novi laboratorij u Višnjanu mladima će omogućiti sudjelovanje u cjelogodišnjem programu. Kroz zabavne i moderne vježbe đaci osnovne i srednje škole učit će kemiju, biologiju i astrologiju, a srednjoškolci mogu provoditi i zahtjevnije, specijalizirane projekte s kojima će stjecati vrijedno znanje i iskustvo iz sve popularnijih STEM područja.

'Omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece'

- Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada. Interes među djecom za znanost vrlo je velik, pa su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata, rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan, na otvorenju laboratorija koji je uređen donacijom Hrvatskog Telekoma.

Ovisno o konfiguraciji, novi laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest srednjoškolaca za istraživački rad.

- Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima, održavati kulture algi i biljnih tkiva, pojasnio je Petar Čuček, voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan.

Učenici predstavili realizirane projekte

Osim opremanja laboratorija, donacija je Astronomskom društvu Višnjan omogućila da utrostruči broj učenika koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost.

Učenici koji su već radili u laboratoriju na predstavljanju za javnost su demonstrirali dosad realizirane projekte. Tako su svi zainteresirani mogli vidjeti optimizaciju uzgojnih uvjeta mikroalgi i njihovo korištenje u proizvodnji biodizela ili pak razvoj bioloških gorivih ćelija za pročišćavanje otpadnih voda i proizvodnju električne energije. Prikazan je i projekt Geomar, posvećen kemijsko-mikrobiološko-geološkoj karakterizaciji malih metanskih izvora zapadne obale Istre.

Uz Astronomskog društva Višnjan, kroz natječaj ‘Zajedno smo jači’ HT je isti iznos od 350.000 kuna donirao i za projekt ‘Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama’, koji provodi udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih pod vodstvom Nenada Bakića. U dosadašnjih 11 godina ‘ natječajem ‘Zajedno smo jači’ podržano je ukupno 240 projekata.

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.