Profesori

[Pitaj Rasku] 'Užasno me strah državne mature'

Objavljeno 12.05.2016 12:59 piše Raska

Još koji dan i opraštamo se od maturanata. Nakon što će se samo na trenutak riješiti škole u lipnju im predstoji važno testiranje u obliku svima nam znane državne mature. Državna matura predstavlja završni, obavezni pismeni ispit u srednjim školama i uvjet je za upis na fakultet. Iako se radi o provjeri koja se odnosi na već naučeno gradivo, strah od iste nije isključen. 

[Pitaj Rasku] 'Užasno me strah državne mature'

Upravo državna matura budi strah u maturantu Kreshi koji se javio na Raskin mail raska@srednja.hr. Kako je datum prvih ispita sve bliži, Kresho se boji pomisli da zbog loših rezultata neće uspjeti upisati željeni fakultet.

Raska! Bliži se Državna matura, a mene plaši pomisao da ću morat to polagati. Ono nisam loš učenik, ali me strah i onda me još više strah ako loše napišem da se neću upisati na željeni faks. Malo me sram to ispričati prijateljima pa vas tražim za savjet. Hvala, Kresho!

Dragi Kresho! Ne mogu reći da tvoj strah nije opravdan. Osim što to znači razmišljaš o obavezama koje ti prethode, znači i da državnu maturu ne uzimaš zdravo za gotovo. Mala doza straha usmjerava pažnju i ispitne obaveze čini uspješnijima. S druge strane, ako tvoj strah prelazi u paniku onda svakako nije dobro jer će takvim stavom ispiti negativno završiti po tebe. Takav strah može izazvati nelagodu i u konačnici može biti kontraproduktivan na ono što si naučio.

Na ispite državne mature gledaj kao na produžetke ispita koje si imao prilike pisati kroz četiri godine srednje škole. Ako si barem malo učio za njih, nema straha od ovih sad ispita. Jasno, neke stvari se zaborave pa je dobro u svakom trenu se prisjetiti. Moj savjet ti je da stavove poput: Ja to ne mogu! Past ću! Sve ću upropastiti ako padnem! - ostaviš po strani i počneš ponavljati gradivo po gradivo, predmet po predmet. Prvo prouči ispitne kataloge predmeta koje polažeš jer ćeš na taj način znati na koje gradivo više usmjeriti pažnju.

Naravno, neko ćeš gradivo samo 'preletjeti' jer ga se sjećaš, dok ćeš nekom morati posvetiti više paženje. Zato kreni čim prije kako bi se zadnje dane ispita fokusirao ponavljanje na područja na kojima si zapeo. Također, kao jedan vid vježbe neka ti posluže i ispiti iz ranije pisanih državnih matura. Budi fokusiran, organiziraj vrijeme i budi uporan. Tako ćeš osim na znanju, dobiti i na samopouzdanju pa će se strah pretvoriti u pozitivno uzbuđenje prije pisanja. Na taj način nema straha od pada ispita jer u krajnjoj liniji nije to ništa novo što ranije nisi učio. Puno sreće ti želim! 

Pozdrav od Raske!

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.