Profesori

Upoznajte profesora koji odgaja naše najbolje gitariste

Objavljeno 19.04.2013 11:40 piše Andrea Barać

Ante Čagalj je profesor gitare na Glazbenom učilištu Elly Bašić koji se trudi da svaki njegov učenik, nakon završene srednje škole upiše glazbenu akademiju, bilo u Zagrebu ili u drugim europskim zemljama. Smatra da država ne pridaje dosta važnosti mladim glazbenicima, koji uz srednje škole, odvajaju dosta vremena i na glazbeno obrazovanje. Trenutno ima satnicu tri puta veću od uobičajene, a želja mu je osvijestiti javnost o uspjesima učenika iz njegove klase, ali i onih koji uče druge instrumente.

Upoznajte profesora koji odgaja naše najbolje gitariste
klasicnagitara.blogger.ba

Na Glazbenom učilištu Elly Bašić Ante Čagalj predaje gitaru, a osim što podučava svoju klasu, trudi se da svaki njegov učenik nastavi školovanje. Jedan od njih je i Zvonimir Filjak o kojemu smo već pisali jer je prvi Hrvat koji je položio prijemne ispite na četiri prestižne glazbene akademije u Velikoj Britaniji. Budući da je voditelj raznih projekata te osnivač Zagrebačkog gitarističkog kvartela, u nastavku vam donosimo priču o profesoru kojemu su učenici i ljubav prema gitari na prvom mjestu.

Podigao gitaru na višu razinu

U rodnom Splitu za vrijeme srednje škole počeo se družiti s ljudima koji su ga uveli u svijet klasične gitare. Nakon maturiranja, završio je nižu glazbenu školu u Splitu te položio prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zaposlio se na Funkcionalnoj muzičkoj školi te sam financirao daljnje školovanje. – Davne 1975. godine započeo je moj svijet glazbe. Dosta vremena je prošlo u traženju, no onda sam shvatio što volim i sve je krenulo svojim tokom, prisjetio se Čagalj.

Nakon studija u Zagrebu je otišao je u Veneciju na jednogodišnju specijalizaciju nakon koje se vratio u Hrvatsku gdje već dugi niz godina radi sve što je u njegovoj moći da se javnost i država upoznaju s talentiranim mladim ljudima koji uz srednju školu odvajaju vrijeme i za glazbenu naobrazbu.

Značajan niz godina radio je honorarno na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na relaciji Split – Zagreb – Osijek. Uz to što predaje na spomenutom Glazbenom učilištu, voditelj je projekta Gitarastra u koji ulaze Zimski gitaristički seminar, festival Dani gitare te Međunarodna ljetna škola gitare. Projekt je na snazi već 24 godine, a njegov primarni cilj je organizacija seminara i koncerata mladih glazbenika kojima se popunjava praznina između dvije školske godine – na Zimskoj i Ljetnoj školi gitare i Danima Gitare.

Brine se za daljnje školovanje svih učenika

– Ovo što ja radim ne zanima previše širu javnost, a meni mi na prvom mjestu profesija pa time i logično održavanje Zimske i Ljetna škola gitare, te festival Dani gitare, istaknuo je Čagalj.

Nadodaje kako se svim silama trudi omogućiti svojim učenicima da nakon završetka srednje glazbene škole upišu glazbenu akademiju, bilo u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj europskoj zemlji. Radi puno na obogaćivanju literature za klasičnu gitaru pišući vlastite kompozicije i potičući hrvatske kompozitore da pišu za ovaj instrument. Tako su nastala brojna nova djela koja su praizveli učenici njegovi učenici i Zagrebački gitaristički kvartet, ansambl koji osnovao i čiji je umjetnički voditelj.

Također, organiziranjem Međunarodne ljetne škole na Hvaru započela je komunikacija sa svijetom. – Svake večeri održavaju se koncerti nakon čega orkestar svira na starogradskim trgovima na zadovoljstvo turista i drugih stanovnika otoka. Podupiru nas iz duhovnih, ali i svjetovnih krugova jer svi dišemo za grad i imamo isti cilj – obrazovati mlade, a usput zabaviti sebe i sve oko nas. Zato su svi s dosta oduševljenja prihvatili Ljetnu školu, rekao je profesor. Zaključuje kako je to pravilan način razmišljanja, a ne da se svi vode onim kako ne misle isto.

Ljetna i Zimska škola
Ljetna škola traje dva tjedna, a na njoj mogu sudjelovati svi koji pokažu zanimanje te vole klasičnu gitaru. Zimska škola traje malo kraće,  a njihov smisao je kreativni i umjetnički napredak mladih glazbenika kontinuiranim bavljenjem gitarom tijekom cijele godine.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.