Stručnjaci

Kako zaista izgleda medicinski postupak abortusa

Objavljeno 28.04.2015 10:53 piše Jelena Pervan

Iako se o njemu uglavnom raspravlja na etičkoj razini pri čemu ga neki brane kao temeljno pravo svake žene, a drugi kritiziraju smatrajući ga igranjem boga, namjerni prekid trudnoće ozbiljan je medicinski zahvat koji sa sobom nosi određene rizike, a mnogi ni ne znaju kako taj postupak zaista izgleda.

Kako zaista izgleda medicinski postupak abortusa

Namjerni artificijelni pobačaj u Hrvatskoj se izvodi od 1978.godine i zakonom je dozvoljen u okviru 10 tjedana od začeća. U Hrvatskoj ih se dnevno računajući namjerne i spontane obavi 28, dakle nešto više od deset tisuća godišnje.

Izvodi se isključivo u bolnicama

Abortus se smije obavljati isključivo u bolnicama, a ne u privatnim praksama. Postupak započinje zahtjevom koji se predaje u bolnici te ultrazvukom kojim se ustanovljuje veličina djeteta. Slijedi postupak u kojem liječnik širi kanal vrata maternice te instrumentom u obliku kanile, spojenim na negativan tlak aspiracijom povlači sadržaj van.

- Nakon aspiracije, sluznica maternice se kiretira kako bi se odstranilo eventualno suvišno tkivo, objašnjava doc.dr.sc.Ivan Fistonić, subspecijalist humane reprodukcije.

Kako zaista izgleda medicinski postupak abortusa
kiretaža ploda

Abortus nije kontracepcijsko sredstvo

Postupak se obavlja u općoj ili lokalnoj anesteziji i cijena mu je oko 2400 kuna. Ukoliko zahvat prođe bez poteškoća, pacijentica je isti dan upućena kući. Dobiva antibiotik i zakazuje ju se na kontrolu za 14 dana od abortusa. U današnjim uvjetima, navodi doc.dr.sc. Fistonić, izvođenje namjernog abortusa nije toliko rizično, ali on se nikako ne smije shvaćati kao kontracepcijsko sredstvo.

Riječ je o zahvatu koji može prouzrokovati neželjene pojave poput zaostataka unutar maternice zbog čega se postupak mora ponavljati, proboja maternice nekim od instrumenata te psihičkih trauma i psiholoških disturbacija od kojih je najčešća grižnja savjesti.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.