Stručnjaci

Osim roditelja nastavnici i stručni suradnici su osobe svakodnevno prisutne u djetetovu životu, te svojim djelovanjem snažno oblikuju okolinu djeteta. U javnom prostoru često se govori o primjerima nasilja u školama, nasilju među vršnjacima, pa čak i tjelesnim sukobima učenika i učitelja, ali istovremeno se zanemaruje činjenica da gotovo svaka škola u Hrvatskoj provodi vlastiti program prevencije nasilja, upravo uz pomoć edukacijskih djelatnika.

Učitelji kao najvažnija karika u borbi protiv vršnjačkog nasilja

U petak, 12. veljače u X. Gimnaziji u Zagrebu održana je II. Godišnja konferencija školske medijacije, na kojoj je sudjelovalo preko 130 učitelja i stručnih suradnika iz cijele Hrvatske. Konferenciju je organizirao Forum za slobodu odgoja, čiji je glavni cilj implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društava u hrvatski obrazovni sustav. Između ostaloga, u posljednje 24 godine njihova rada, glavne aktivnosti su usmjerene i ka nalaženju rješenja za nenasilno rješavanje sukoba.

Nemamo cjeloviti program prevencije nasilja

Voditeljica programa Medijacija u Forumu za slobodu odgoja, Ana Muravina, naglasila je kako je upravo ova konferencija mjesto na kojem stručnjaci mogu razmijeniti iskustva i unaprijediti svoje kompetencije u području rješavanja sukoba, nenasilne komunikacije, asertivnosti i aktivnog slušanja.

- U javnom prostoru često čujemo o primjerima nasilja u školama, nasilju među vršnjacima, pa čak i tjelesnim sukobima učenika i učitelja, ali istovremeno zanemarujemo činjenicu da gotovo svaka škola u Hrvatskoj provodi vlastiti program prevencije nasilja, napominje Ana Muravina.

Portal Hrabritelefon.hr učiteljima donosi sljedeće prijedloge kako podučiti učenike da kao promatrači pomognu žrtvama vršnjačkog nasilja:
• kreativne radionice koje uključuju igru uloga kojom se nastoji pobuditi empatija prema žrtvi
• prikazivanje filma o vršnjačkom nasilju uz raspravu nakon filma (npr. film Oblak)
• prikazivanje intervjua sa stvarnom osobom koja se tijekom odrastanja susrela s nasiljem među vršnjacima  uz raspravu
• pričanje priče o učeniku koji se susreće s vršnjačkim nasiljem uz zadatak učenika da dovrše priču na način da situacija postane još gora i na način da se ona razriješi (mogućnost crtanja stripa)
• izrada plakata o različitim aspektima vršnjačkog nasilja i načinima na koje ga učenici mogu pokušati spriječiti
• dijeljenje papirića na kojima su prikazane pojedine situacije nasilništva iz svakodnevnog života uz zadatak da učenici odgovore na sljedeća pitanja: Kako se ova osoba osjeća? Što bi sada mogla učiniti? Što bih ja mogao učiniti da sam prisustvovao toj situaciji?

Konflikti su prilika za pozitivnu promijenu

Izlaganje na konfrenciji održala je i profesorica Dubravka Miljković koja smatra kako su konflikti zapravo prilika za pozitivnu promjenu.

Pozitivne posljedice poboljšavaju kvalitetu odluka, potiču kreativnost i inovaciju, povećavaju interes i radoznalost u grupi te onogućuju bolju prilagodbu promjenama, naglašava prof. Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Zanimljivo razmišljanje ima profesorica s Filozofskog fakulteta u Banja Luci, Ivana Zečević, koja smatra kako škole zapravo ne bi trebale težiti nultoj toleranciji na nasilje te da trebamo ići k tome da učitelji razumiju nasilje, učenike i pomognu učenicima da razumiju jedni druge.

- Želimo humano i pravedno društvo koje u potpunostiprihvaća različitosti. Želimo društvo u kojemu se čuje glas pojedinaca. Želimo školu koja u sukobima vidi potencijal za ravoj, razvija kritičko i kreativno mšljenje i daje pravo na vlastito mišljenje, dio je Manifesta školske medijacije izrađenog na konferenciji. U Manifestu su sudionici istaknuli kakvu školu i društvo žele i što će napraviti da to postignu, a tijekom ovog tjedna Manifesto će biti objavljen na stranicama Foruma za slobodu odgoja - www.fso.hr.

Iz Foruma kažu kako će nastaviti s obrazovanjem učitelja i stručnih suradnika u području medijacije te će poticati provođenje nenasilnog rješavanja sukoba u školama.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.