Turističko-ugostiteljska škola Šibenik
Turističko-ugostiteljska škola Šibenik učenicima nudi upis u četverogodišnje zanimanje Hotelijersko-turističkog tehničara, kao i u trogodišnja zanimanja Kuhar i Konobar.
Škola raspolaže s 15 učionica te posebnim učionicama za strukovne predmete. Sve su učionice opremljene didaktičkom i metodičkom opremom te klimatizirane. Praktikumi škole stručno su opremljeni. Škola ima i zajedničke otvorene prostore za boravak učenika i provođenje slobodnog vremena učenika u kojima se organiziraju i izvannastavne aktivnosti škole.
Škola često i aktivno sudjeluje u projektima kojima je cilj poboljšanje stručnih i životnih vještina učenika i učenica. Škola učinkovito usavršava učenike i na području međusobne vršnjačke komunikacije, nenasilnog rješavanja sukoba kreirajući trajno pozitivnu atmosferu u školi i okružje uvažavanja i prihvaćanja.
Škola djeluje od 1992. u centru grada Šibenika. Tijekom godina škola je svojim aktivnostima i javnim istupanjima postala prepoznatljivi dio lokalne zajednice čvrsto uklopljena u turističko-ugostiteljski život grada i županije kao promotor i kao aktivni čimbenik u tom segmentu.
Hotelijersko-turistički tehničar: Opći uspjeh od 5. – 8. razreda OŠ, ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika, Povijesti, Zemljopisa i Likovne kulture (7. i 8. razred).
Liječnička svjedodžba školske medicine (učenik samostalno odlazi u ambulantu školske medicine)
Kuhar: Opći uspjeh od 5.-8. razreda OŠ, ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika za 7. i 8. razred OŠ
Liječnička svjedodžba medicine rada (učenike upućuje Hrvatski zavod za zapošljavanje)
Konobar: Opći uspjeh od 5.-8. razreda OŠ, ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika za 7. i 8. razred OŠ
Liječnička svjedodžba školske medicine (učenik samostalno odlazi u ambulantu školske medicine)
Adresa škole: Ante Šupuka 29
Broj telefona: 022336100 / 0994883537
Mail škole: [email protected]
Oib škole: 16857645288
Link na web stranicu škole: http://www.ss-turisticko-ugostiteljska-si.skole.hr/
Nastavni proces je dinamičan, a nastava se odvija kroz obvezni dio programa, ali i kroz praktičan rad u stručnim predmetima.
Škola ima kabinet za ugostiteljsko posluživanje (Restoran) i kuhinju u kojima se odvija praktična nastava. Svake se godine kroz školski kurikulum učenicima nudi niz aktivnosti kojima jačaju svoje strukovne vještine, ali i vještine organizacije, komunikacije, financijske pismenosti te slične vještine potrebne za uspješan rad.
Također, škola angažirano sudjeluje u provedbi niza lokalnih, regionalnih i međunarodnih projekata kojima omogućava kontinuirano predstavljanje učenika u javnosti.
Provedeni projekti:
- Projekt MOLEKULARNA GASTRONOMIJA – suradnja sa mekedonskom školom; projekt je od strane makedonske Agencije za EU projekte i mobilnost proglašen najboljim projektom za 2016. godinu
- Projekt PLAVA RIBA – suradnja sa Ministarstvom turizma i lokalnim udrugama u ribarstvu
- Projekt „PRŠUT I VINO“ Sljubljivanje jela i pića – predstavljanje autohtonih proizvoda našeg kraja i njihovih proizvođača na tragu županijske manifestacije Taste Šibenik-Knin County – Tvrđava sv. Mihovila
- Projekt sa LAGUR- om SEA STAINABILITY – kako jesti zdravo, a jesti sa dna hranidbenog lanca; partner Oceanografski muzej u Splitu, održivost maritimne kulture
- Biser mora – međunarodni kulinarski festival na kojem se uz profesionalce natječu i škole uz posebno za tu prigodu osmišljen menu
- Projekt Mala Gastro škola za djecu iz vrtića Mendula iz Pirovca; predstavljanje projekta na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku – catering za Predsjednika RH Ivu Josipovića
- Gastro – Vis; smotra tradicionalnih dalmatinskih jela (obično se radi o ribi i školjkama)
- Božićni COOKING SHOW – „na dar svome gradu“ javno pripremanje i posluživanje hrane povodom Božića!
- AEHT – natjecanje učenika hotelijerskih škola Europe u različitim ugostiteljskim i turističkim disciplinama te se uspješno natječemo diljem Europe
- Projekt Božićne aktivnosti (humanitarne akcije za potrebite)
- Dan otvorenih vrata škole – učenici iz svih programa demonstriraju stečene vještine … Tvrđave grada Šibenika
- Umijeće posluživanja – konobari kao zvijezde – suradnja sa reprezentativnim ugostiteljskim objektima kao što su Vintage Bar, Vino&Ino, Azimut i dr. kroz koju će se osnažiti učenici programa konobar dodatnim vještinama kao što su vještine barmena, bariste, sommeliera …
- Projekt „Šibenski bagatin“ – nagrađeni smo Zlatnom boulom koju dodjeljuje TZ županije Šibenko-kninske za najoriginalniji suvenir 2019. godine
- Projekt uvođenja GastroDat programa za recepcijsko poslovanje
- Projekt uvođenja BluePos programa za automatsko evidentiranje narudžbi gosta (program konobara)
2010. godine osvojili smo: dva prva mjesta na Regionalnom natjecanju i četiri druga! Tri medalje na Državnom natjecanju u Supetru na Braču: jedna srebrna i dvije zlatne! Četvrto mjesto na kulinarskom natjecanju za profesionalne kuhare «Medeno srce» – Zagreb!!!, treće mjesto na natjecanju za barmene održanom u Zadru, treće mjesto na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi i zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju Udruženja hotelijersko turističkih škola Europe održanom u Lisabonu, te brojne zapažene nastupe na raznim smotrama i događanjima.
2011. godine bilježimo šest regionalnih nagrada – četiri prva i dva druga mjesta na regionalnim Gastro natjecanjima u Zadru, Splitu i Trogiru; srebrna plaketa za aranžiranje pršuta i sljubljivanje vina na natjecanju Bura Cup u okviru Sajma pršuta u Sinju i niz drugih zapaženih nastupa.
2012. osvojili smo četiri prva i dva druga mjesta na regionalnom Gastro natjecanju! Kao najuspješnija škola u zadnjih par godina osvojili smo nagradu Agencije za strukovno obrazovanje – besplatan odlazak na Euro Skills natjecanje u Belgiji za jednu učenicu i jednog mentora!
2013. smo osvojili dva prva i jedno drugo mjesto na regionalnom Gastro natjecanju te po jednu srebrnu i zlatnu medalju na državnom Gastru; srebrna medalja na državnom natjecanju iz talijanskog jezika! I brončana medalja na gastro natjecanju Biser mora
2014. smo osvojili prvo mjesto na regionalnom natjecanju u Biogradu iz discipline Predstavljanje turističke destinacije
2015. priznanje Građanske udruge hrvatsko-makedonska tangenta za projekt Molekularne gastronomije u okviru EU projekta Erasmus+; projekt je od strane makedonske agencije za mobilnost i EU projekte proglašen najboljim za tu godinu; osvojili smo prvo mjesto na Regionalnom natjecanju Gastro i srebrnu medalju na državnom Gastru te brončanu medalju na gastro natjecanju Biser mora!
2016. osvojili smo jedno prvo i dva druga mjesta na Regionalnom natjecanju Gastro te jednu srebrnu i dvije brončane medalje na državnom Gastru
2017. osvojili smo dva prva, jedno drugo i tri treća mjesta na Regionalnom natjecanju Gastro te brončanu medalju na državnom Gastru
2018. osvojili smo jedno prvo i jedno drugo mljesto na Regionalnom Gastru i srebrnu medalju na državnom natjecanju te srebro na gastro natjecanju Biser mora
2019. smo osvojili jedno prvo i jedno drugo mjesto na regionalnom Gastro natjecanju!
Osvojeno prvo mjesto na međunarodnom natjecanju AEHT u kategoriji Front Office.
Osvojeno drugo mjesto na međunarodnom natjecanju AEHT u kategoriji Tourist Destination.
Osvojeno prvo mjesto u kategoriji juniorskih barista i barmena na Bar battle vol.2
Osim na području struke, vrlo smo uspješni i na natjecanjima iz stranog jezika – prošlogodišnji smo prvaci države iz talijanskog jezika i vlasnici nagrade Oscar znanja!; ali i iz vjeronauka, sportskim i drugim poljima. Držimo da je to rezultat kvalitetnog rada i stalnog motiviranja učenika i mentora.
- Prva smo škola u RH koja je dobila GDS Amadeus za rad na izdavanju zrakoplovnih karata i rezervaciju smještaja i rent-a-car diljem svijeta!!!
- Prva smo škola iz RH koja je sudjelovala na Euroskills natjecanju (u Belgiji) !!!
- Školski sportski klubovi osvojili su brojna prvenstva i turnire
Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Izračunaj svoje bodove!