Pretraga

Ovi božićni kolači gotovi su u par minuta, ne trebate ni uključivati pećnicu

A- A+

Do Božića je još nekoliko dana, a božićni kolači u domovima mnogih već su spremni. Ako ste među kampanjcima u kuhinji koji se na to nisu mogli natjerati ili jednostavno niste imali vremena, dobro ste kliknuli. Donosimo vam recepte za četiri vrste kolačića za čiju pripremu ne trebate paliti pećnicu – tradicionalnu čokoladnu salamu, lažni rafaelo, bajaderu i sirovu roladicu od kokosa.

Screenshot| Youtube: Laura in the kitchen; Kanak’s kitchen / foto: srednja.hr

Osim što vam za pripremu četiri slastice koje su pred vama ne treba pećnica, ovi božićni kolači toliko su jednostavni da će njihova priprema potrajati svega par minuta. Uz to, sastojci za svaki od njih su svakodnevni i nema ih mnogo, tako da za namirnice nećete potrošiti previše novca.

Čokoladna salama

Sastojci

  • dvije šalice nasjeckane čokolade za kuhanje
  • pola šalice margarina ili maslaca
  • jedna četvrtina šalice slatkog vrhnja
  • žlica šećera (može i bez)
  • jedna i pol šalica izlomljenih petit keksa
  • tri četvrtine šalice nasjeckanih orašastih plodova (orasi, badem lješnjaci i sl.)
  • jedna četvrtina šalice šećera u prahu (za posipanje)
  • žličica ruma (po želji)

Priprema

1. Čokoladu, maslac, šećer i slatko vrhnje stavite u istu posudu i otopite na laganoj vatri ili na vodenoj pari.
2. Otopljenu smjesu prelijte u drugu posudu u kojoj ste prethodno izmiješali suhe sastojke, dakle orašaste plodove i izlomljene kekse. Čokoladu, kekse i orašaste plodove dobro izmiješajte i po želi dodajte žličicu ruma. Dobivenu smjesu premjestite na papir za pečenje i oblikujte u salamu te uvijte rubove papira (poput bombona). Salamu stavite u hladnjak na par sati.
3. Ohlađenu čokoladnu salamu uvaljajte u šećer u prahu.

Lažni rafaelo

Sastojci

  • dva pudinga od vanilije
  • pola litre mlijeka
  • osam žlica šećera u prahu
  • 300 g kokosa
  • 200 g margarina
  • po želji: bademi ili lješnjaci

Priprema

1. Dva pudinga pomiješajte sa šećerom u prahu i skuhajte na pola litre mlijeka.
2. U vruće dodajte margarin i 200 grama kokosa i pustite da se smjesa ohladi dovoljno da ju možete oblikovati.
3. Od smjese pravite kuglice u čije središte možete staviti bademe ili lješnjake. Kuglice valjate u ostatak (100 g) kokosa, a prije konzumacije valja ih staviti u hladnjak, da se dodatno ‘stisnu’.

Bajadera

Sastojci

  • 400 g šećera
  • osam žlica vode
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g mljevenih petit keksa
  • 225 g margarina
  • 200 g čokolade

Priprema

  1. Šećer prokuhati s osam žlica vode i u vrući sirup dodati orahe i kekse te dobro izmiješati. Smjesi dodati 125 g margarina koji će se otopiti miješanjem.
  2. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati dva reda čokolade od 200 g.
  3. U tepsiju utisnuti najprije tamniji dio, a potom svijetli.
  4. Ostatak čokolade (120 g) i margarina (100 g) otopiti na laganoj vatri ili pari i preliti preko svjetlijeg sloja bajadere. Ohladiti u hladnjaku na nekoliko sati.

Sirova roladica od kokosa

Sastojci

Za tamni dio

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu
  • jedno svježe jaje
  • 100 g čokolade

Za svijetli dio

  • 100 g margarina
  • 100 g kokosa
  • 100 g šećera u prahu

Priprema

  1. Čokoladu otopite i dodajte u orahe, šećer u prahu i svježe jaje te umijesite sve sastojke. Dobivenu tamnu smjesu na papiru za pečenje razvaljajte u pravokutni oblik.
  2. Od margarina, kokosa i šećera u prahu izradite svijetlu smjesu. Razvaljajte u pravogutni oblik iste veličine kao i onaj čokoladni.
  3. Na tamni dio stavite svjetlu smjesu i uz pomoć papira za pečenje zarolajte u čvrstu roladu. Roladu na par sati odložite u hladnjak, a potom izrežite.