Pretraga

Za prste polizati: Sami pripremite ukusne mesne okruglice iz IKEA-e

A- A+

Priznajte kako vam je jedan od omiljenih razloga za odlazak u IKEA-u njihove mesne okruglice. Prepoznala je to i sama kompanija, pa su nedavno najavili i otvaranje IKEA-inih restorana, neovisno o trgovinama. Dobra vijest je da ove fine okruglice od sada možete pripremiti i sami, postupak uopće nije kompliciran.

Screenshor: YouTube

Za pripremu švedskih mesnih okruglica kakve se mogu pronaći u IKEA-i ključan je jedan začin koji se naziva piment (eng. allspice). Začin je usitnjeni plod istoimenog zimzelenog drveta koje raste u Južnoj i Srednjoj Americi, a kod nas ga je moguće kupiti u velikim supermarketima, specijaliziranim bio-trgovinama ili ga jednostavno možete naručiti online. Evo što će vam još biti potrebno za ove savršene mesne okruglice.

Izdvojeni članak

Grickalica za kojom su svi ludi: Od najobičnijih sastojaka sami pripremite Kviki gric

Sastojci

Za okruglice:

500 g miješanog mesa (svinjetina i junetina)
1 glavica preprženog luka
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g svježih krušnih mrvica (ili središnjeg dijela kruha, bez kore)
3 žlice biljnog ulja
1 žličica pimenta
pola žličice muškatnog oraščića
2 žličice smeđeg šećera

Izdvojeni članak

Kako u pet minuta mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled?

Za umak:

1 žlica maslaca
1 žlica brašna
300 ml goveđe juhe
1 žlica džema od brusnice
1 žlica vrhnja za kuhanje
1 žlice kiselog vrhnja
žlica peršina i žlica kopra

Priprema

1. Luk sitno nasjeckajte i prepržite na žlici ulja 15-20 minuta dok ne postane smećkast.
2. Krušne mrvice ili mekši dio kruha prelijte vrhnjem, dok ga kruh ne upije.
3. Meso, luk, krušne mrvice, šećer, piment, muškatni oraščić, prstohvat soli i papra pomiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Dlanovima oblikujte okruglice i uz okretanje ih pržite 5 minuta dok ne dobiju tamnosmeđu boju. Okruglice su u toj fazi napola kuhane, ali imaju karamelizirani ‘ogrtač’.
5. Potom okruglice izvadite iz tave te u istu tavu dodajte maslac. Kada je maslac otopljen, dodajte brašno i kratko ga prepržite, a potom malo po malo dolijevajte goveđu juhu (kao da radite bešamel umak).
6. U umak dodajte žlicu džema od brusnice, a potom u umak vratite mesne okruglice na deset minuta, da se skuhaju do kraja.
7. Na kraju u umak dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, te peršin i kopar. Poslužite uz pire krumpir i džem od brusnice po strani.