FOTO Otvorena nova menza u Zagrebu: Koštala 60 tisuća eura, radit će šest sati u danu
Otvorena je prva menza u Novom Zagrebu, i to u privremenoj zgradi Sveučilišta. Studenti će u njoj moći jesti radnim danima od osam do 14 sati. Koštala je 60 tisuća eura, a hrana do nje dovozit će se iz menze studentskog doma Stjepan Radić. Ako se pokaže velika navala, tvrdi zamjenik ravnatelja SC-a, moglo bi se početi razmišljati o radu u dvije smjene.
Galerija 13 Fotografija
OtvoriRadnim danom od osam do 14 sati studenti mogu otići do nove menze ‘Gaudeamus’ u Zagrebu, u hodnicima prizemlja privremene zgrade Sveučilišta u Zagrebu na Kajzerici. Prva je to menza u Novom Zagrebu, ima 80 sjedećih mjesta s 20 stolova i liniju za samoposluživanje hrane. Postoji i kuhinja, no hrana se sada dovozi iz menze studentskog doma Stjepan Radić. Sama menza zapravo je izdvojen prostor u hodniku koji se sastoji od posloženih stolova i samoposlužne linije.
Vrijednost nove menze je 60 tisuća eura
– Ovdje će moći jesti zaposlenici, profesori, studenti i svi ostali koji se zateknu u sklopu Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujem studentskom zboru i njihovim predstavnicima na suradnji. Posluživat će se doručak i ručak u ovoj menzi, bit će raznih vrsta jela, primamo sve pohvale i kritike. Ovdje smo primarno zbog studenata, zajedništva i da napravimo nešto dobro za sveučilište. Vrijednost ove investicije je oko 60 tisuću eura. Idemo naprijed u budućnost, u nove studentske projekte, rekao je na svečanom otvaranju menze u utorak Mario Župan, trenutni zamjenik ravnatelja Studentskog centra (SC) koji postaje ravnateljem krajem godine.
Župan je za srednja.hr dodao kako će se od osam do 11 sati posluživati doručak, a od 11 do 14 sati ručak. Ako se pokaže velika zainteresiranost, tvrdi Župan, moglo bi se početi razmišljati o produžetku radnog vremena.
– To se može ako ima potrebe i ako je opravdano. Sada smo išli na prilagodbu dok stvarno ne vidimo potrebe. SC ima i svoj catering, ako je na Sveučilištu neko događanje, SC može pružiti i catering. Ako se pokaže puno posla, može se razmišljati o radu u dvije smjene. Prvo je sada prilagodba, hrana dolazi dva puta dnevno dok ne uskladimo količine, potrebe studenata i potrebe zaposlenika. Vikendima menza neće raditi, osim ako imamo kakvo događanje ili promocije. Onda uvijek radimo. Zaposlenici ovdje nisu novi, pretežno su svi koji godinama rade u SC-u. Uvijek imamo otvorene natječaje, pozivamo pomoćne radnike, majstore, pravnike i informatičare da se jave. Treba pratiti trendove povećanja plaća, a opet su nam ruke vezane onim famoznim pravilnikom i subvencijama. Ministarstvo nam treba povećati iznos subvencija da bi mogli očuvati studentski standard i kvalitetno radnicima dati plaću kako bi bili konkurentni na tržištu, spomenuo je Župan.
‘Hrana se dovozi, to je najbolja opcija s obzirom na činjenicu blizine velikog sustava pripreme hrane’
Da je vrijedilo čekati novu menzu u Cimermanovoj 88, smatra novoizabrana predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Katja Popović. Naime, studenti su ranije dobili obećanje da će ova menza biti otvorena početkom ove kalendarske godine. Popović je izdvojila da se malo duže čekalo na otvorenje.
– Radujemo se radu ove menze jer to znači da će sve kolegice i kolege koji imaju ovdje nastavu, svaki dan po izlasku iz predavaonice dočekati topli obrok. Iskreno smo se razveselili čim smo čuli ideju o menzi. Svi studenti stanari u okolici moći će svakog dana uživati u menzi, bez da moraju prijeći Savu. Dočekat će ih, kako ih mi iz milja zovemo, tete i stričeki u menzi, oni koji uz studente čine menzu. Iz samog naziva restorana može se zaključiti da je njegova svrha da u veselju živimo ili Gaudeamus igitur, rekla je Popović.
Rektor Stjepan Lakušić na početku govora zahvalio je Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću što su ustupili zgradu SEECEL -a Sveučilištu dok traje obnova od potresa njihove matične lokacije. Napomenuo je kako je prisutnost studenata svakodnevna u zgradi. Kao što smo pisali, trenutno tamo dio studenata Ekonomskog fakulteta sluša nastavu.
– Ovdje imamo prvi put kongresni centar Sveučilišta. Dijelom je nedostajao studentski restoran. Plan ga je bio otvoriti prije ljeta, no trebalo je zadovoljiti minimalne tehničke uvjete, što se jedno vrijeme čekalo. Uskladili smo to s Gradom Zagrebom kako bi sve bilo u zakonskim okvirima. Hrana se dovozi, to je najbolja opcija s obzirom na činjenicu blizine velikog sustava pripreme hrane. Često su restorani na fakultetima smješteni na minus jedan i slično, ovdje imamo drukčije okruženje, u ljetnom razdoblju radit će i vanjski dio s terasom, restoran će tada moći primiti i veći broj korisnika. Nadam se da će uvijek biti krcata linija. Djelatnicima Rektorata je ovo sada jedinstvena prilika, nikada u povijesti nisu svi bili zajedno na jednom mjestu, još se navikavaju. Sada imaju organizirano jelo, naravno po drukčijim uvjetima od studenata, i to je najbolja simbioza umrežavanja, kazao je Lakušić.