Studentska prehrana je daleko od zdrave. Vjerojatno zato što se hranimo u menzi, a menze nisu na glasu kao najzdravija mjesta, štoviše. Naravno da to nije izgovor, zato što bismo se mogli truditi izbjegavati bečki i burek, ali lakše nam je ne izbjegavati, već se samo prepustiti.
![](https://www.srednja.hr/app/uploads/2014/06/hrana-zdrava.jpg)
www.healthyfoodhouse.com
Upravo zbog tog prepuštanja, većina studenata se na prvoj godini udeblja. Sve je to zato što počnemo jesti hranu iz menze i hranu po pekarama. Sigurna sam da svaki student ima u svakom kvartu omiljenu pekaru – jednu u blizini doma, jednu blizu faksa, jednu u centru…
Tu i tamo nas ipak uhvati nostalgija za kuhanim jelom, a da nije nešto iz menze. Kada se to dogodi, neki imaju tu sreću da mogu samo sjesti na autobus i otići doma na ručak kod mame, a ostatak nas… se jednostavno mora okrenuti kuhinji.
Bauk zvan ‘kuhinja u studentskom domu’
Ako ne živite u studentskom domu, vjerojatno se pitate čemu ovakvo zgražanje nad kuhanjem. Ne brinite, nije do toga što ne znamo kuhati, već do toga u kakvom su stanju kuhinje u studentskim domovima. Pogotovo ako vas je zapao paviljon koji je neobnovljen. Stolovi u raspadnom stanju, kuhinjske ploče koje ne rade, svakojaki mirisi, i naravno, neizostavan nered koji su stvorili ostali studenti.
Jedan to od razloga zašto se bojimo kuhinje i zašto ju izbjegavamo (barem za kuhanje). No, postoje neka jela koja možete napraviti uz minimalno korištenje kuhinje – potrebno vam je samo kuhalo, koje naravno ‘nemate’ u sobi zato što je to zabranjeno….
Ali zamislimo da ipak imate kuhalo u sobi. Osim što biste si mogli raditi kavu i čaj u one kasne jutarnje sate dok pripremate ispite, mogli biste skuhati praktički bilo što, u kratkom roku. Naime, veliki problem kod kuhanja jest taj što za većinu jela, morate čekati kako bi voda zakuhala, pa tek onda ubaciti stvari. Pogotovo kada je riječ o jednostavnijim jelima, za čiju pripremu imate vremena: tjestenina, hrenovke, riža…
Najbitniji #lifehack, možda ikada!
Stoga je možda i najbitniji #lifehack, to da vodu prvo zagrijete u kuhalu, u isto vrijeme upalite ploču (nakon što provjerite jeste li upalili onu jedinu koja radi), a kad voda zakuha, samo ju prebacite u posudu. Idealno bi bilo kada biste uspjeli to napraviti bez da se polijete s kipućom vodom… Još jedan #lifehack.
Ako vam se pak ne da uopće odlaziti u kuhinju i čekati dok se te dvije stvari skuhaju, možete se uvijek okrenuti stvarima za koje vam je kuhalo dovoljno. Jedna od tih su već unaprijed napravljene ‘noodles’ koje možete pronaći u dućanima, ali ne radi se o pretjerano zdravoj opciji, pa ju ne bismo niti pretjerano preporučili.
Ono što je zdravo, a moguće je napraviti samo uz pomoć kuhala, su zobena kaša i kuhana jaja. Tako je, dovoljno je da vodu zagrijete i zatim s njom samo polijete smjesu za zobenu kašu, a kad je riječ o kuhanim jajima, stavite ga u kuhalo prije nego što ga upalite.
Od svih opcija, najzdravija je ova s jajima, pogotovo zato što se radi o jelu kojeg gotovo pa nema u menzi, eventualno za doručak. A znate kako kažu – u zdravom tijelu, zdrav duh!