Ministarstvo kasni: Nisu oformili radnu skupinu novog pravilnika za menze, a već im dociraju cijene
Niti ove godine studenti neće dočekati izmjene pravilnika za menze. Ministarstvo još nije ni imenovalo radnu skupinu, iako je dokument trebao biti u javnom savjetovanju u lipnju. Unatoč tome, potvrđuju da cijene menija za studente neće rasti. Da je takva izjava pomalo neozbiljna jer radna skupina nije ni počela s radom, kaže nam studentska predstavnica iz Zagreba.
Praktički svake godine u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih nađe se donošenje izmijenjenog pravilnika studentske prehrane. Iz studentskih centara (SC) nerijetko se žale kako je trenutni sustav koji datira u 2012. godinu neodrživ. Desetljeće studenti plaćaju istu cijenu obroka, a država tu i tamo uskoči dodatnim sredstvima kako bi spasila menze od totalnog kolapsa. Uz to pravilnik bi trebao donijeti nova, nutricionistički bogatija jela, posebice za studente vegane ili one s dijagnozom celijakije.
Radna skupina nije ni oformljena, Ministarstvo: ‘Cijena prehrane koju plaća student ostat će nepromijenjena’
Izmjene pravilnika trebale su biti u javnom savjetovanju u lipnju, prema najavi resornog Ministarstva. Očekivano donošenje dokumenta bilo je planirano za kraj godine. Kako se to nije dogodilo, a doznali smo da se radna skupina još ni jednom nije sastala, obratili smo se Ministarstvu. Potvrdili su kako se radna skupina nije niti oformila.
– Procedura oko imenovanja novoga Povjerenstva za izradu nacrta prijedloga pravilnika planira se uskoro pokrenuti nakon čega Povjerenstvo raspraviti i utvrditi kriterije za ostvarivanje prava redovitih studenata na pokriće troškova prehrane i ostala pitanja vezana uz prehranu studenata te izraditi nacrt prijedloga Pravilnika koji će biti upućen na javnu raspravu u koju će se zainteresirana javnost prijedlozima i komentarima moći uključiti putem portala e-Savjetovanja, odgovaraju iz Ministarstva.
Podosta je čudno da povjerenstva nema jer su nam još u prosincu prošle godine iz Ministarstva rekli da su pokrenuli proceduru imenovanja. Kolale su informacije da će prvi put nakon jedanaest godina meni za studente poskupjeti. Očito su studentski centri ili predstavnici studenata, koji bi trebali biti dio radnih skupina uz predstavnike Ministarstva, neformalno predlagali da cijena menija za studente minimalno naraste s 0,86 eura na jedan euro, a da Ministarstvo poveća subvenciju s 2,14 eura do četiri eura. Iako radna skupina još nije oformljena niti se ikada sastala, pa Ministarstvo u teoriji ni ne zna kako dišu studentski centri ili predstavnici studenata, jednu stvar ipak su potvrdili.
– Jedino što u ovom trenutku možemo reći u vezi novog Pravilnika je da će cijena prehrane koju plaća student i u novom Pravilniku ostati nepromijenjena, stoji u odgovoru iz Ministarstva od sredine prošlog tjedna.
‘Izjava Ministarstva o zadržavanju iste cijene, dok radna skupina nije ni počela s radom, djeluje pomalo neozbiljno’
Vatrogasna mjera države je da od 2022. studentskim centrima daje dodatna sredstva zbog, kako sami priznaju, neodrživih i povećanih cijena namirnica te energenata. Tako su nedavno donijeli potporu SC-ovima od 4,5 milijuna eura za nadolazeću godinu. Time je osigurano da studentska prehrana ne poskupi za 20 posto, tvrde. I ta odluka prolazi javno savjetovanje. Komentarom se javila Marija Žuvelek Paradžiković iz SC-a u Dubrovniku te je navela kako sadašnja cijena nije dovoljna za održavanje pozitivnog poslovanja te da postojeći pravilnik ne prati trendove u gastronomiji, odnosno prehrambene navike studenata. Javili su se i neki djelatnici SC-a Split, naglasili su da je potrebno mijenjati kompletan pravilnik.
O problematici kašnjenja novog pravilnika, za koje je Ministarstvo još u 2020. provelo istraživanje, razgovaramo sa studentskim predstavnicima u Zagrebu i Splitu. Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, kaže da je kašnjenje svakako problematično jer se radi o sustavu koji je zastario i stvara gubitke studentskim centrima. Uz to, dodaje, nezadovoljni su i studenti ponudom jela.
– Odluka da se cijena menija ne mijenja studentima omogućava barem neku financijsku stabilnost u kontekstu općeg rasta cijena. Ipak, svjesni smo činjenice da studentski centri posluju s gubicima, što bi dugoročno moglo negativno utjecati na kvalitetu prehrane. Izjava Ministarstva o zadržavanju iste cijene, dok radna skupina nije ni počela s radom, djeluje pomalo neozbiljno. Iako je za nas, naravno, pozitivno da cijena ne raste, trebalo bi donijeti promjene u pravilniku kako bi se omogućila raznovrsnija ponuda hrane. Blago povećanje cijena, prema anketama studenata koje je proveo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, bilo bi prihvatljivo isključivo ako bi donijelo veću raznolikost i kvalitetu, ali je važno da studenti budu uključeni u donošenje tih odluka, navodi Ivona.
‘U pola sata rada student zaradi tri meni obroka što je jako dobro za studente’
Da im se iz dana u dan javljaju nezadovoljni studenti koji u prvom redu ističu raznovrsnost prehrane, potvrđuje nam predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić. Smatra apsurdnim da se povjerenstvo za pravilnik nije sastalo već dugi niz godina te napominje da već duži period čekaju poziv iz Ministarstva oko promjene pravilnika. I oni su se javili u ranije spomenuto javno savjetovanje, istaknuli su da traže promjenu pravilnika koju Ministarstvo najavljuje zadnja dva mandata.
– Hrvatski studentski zbor je ove godine donio odluku o prihvaćanju povećanja cijene studentske prehrane pod uvjetom da bude veća raznolikost i bolja kvaliteta. U samim izmjenama pravilnika bazirat ćemo se na dvije stvari. Prvo, potrebno je omogućiti da studentski centri u dogovoru s predstavnicima Studentskog zbora kreiraju nove menije i ponudu pojedinačnih jela za koje bi studenti bili spremni plaćati višu cijenu od trenutno važeće i na taj način povećati raznolikost prihrane i smanjiti konzumaciju brze (nezdrave) hrane. Drugo, za socijalno ugrožene studente osigurati posebnu cijenu menija od 0,86 eura do maksimalno 1,20 eura, govori Jerko.
Dodaje da sustav studentske prehrane stvara velike gubitke SC-ovima jer postoje jela koja su skuplja u nabavi nego u prodaji. To znači da su ih studentski centri primorani izbaciti iz ponude, a to dodatno sužava broj jela u opticaju, navodi. Najskuplja jela za pripremu u menzama, rekli su iz SC-a u Zagrebu početkom 2023., jesu ona od mesa, osobito junetine te jela od ribe poput lignji.
– Trenutni pravilnik je sastavljen davne 2012. godine i usvojen 2013. godine. Danas kad je minimalna cijena rada 5,25 eura po satu, u pola sata rada student zaradi tri meni obroka što je jako dobro za studente. Nažalost današnji trendovi rasta namirnica i ostalih troškova pripreme uz sami Pravilnik koji je definirao sva jela stvaraju dodatno ograničenje u broju obroka koji se pripremaju. Sam Pravilnik je predvidio godišnju korekcija cijena uz ideju da se definiraju i nova jela kako bi se ispratilo promjene u prehrambenim navikama studenata, zaključuje Jerko.