Studenti i profesori na Agronomiji prave sjajna vina po pristupačnim cijenama
Studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu u suradnji sa svojim profesorima rade na fakultetskim vinogradima i stvaraju kvalitetno i jeftino vino. Stalna klijentela i njihovo zadovoljstvo je razlog zbog kojeg se i ove godine s nestrpljenjem iščekuje Martinje i sazrijevanje novog vina na Agronomiji.
Studentska populacija uglavom je u vrlo dobrim odnosima s alkoholnim prerađevinama od grožđa što se može zaključiti iz posljedica subotnjih partija. No mladi agronomi ovom pitanju tijekom svog obrazovanja pristupaju ponešto drugačije od ostalih.
Dok većina njihovih kolega s drugih fakulteta uglavnom radi na konzumaciji oni u sklopu praktične nastave iz vinogradarstva rade na proizvodnji istih. Osim toga budući agronomi pripremaju i znanstvene radove kroz koje razvijaju nove vrste vina i tehnologije za uzgoj loza.
Znanje i iskustvo ključno za kvalitetu
– Uz toliko znanja i iskustva bilo bi neozbiljno očekivati išta manje osim odličnih vina. I ove godine će se za Martinje okupiti profesori i studenti te kušati mladu Jazbinu, originalno kvalitetno vino koje se radi po jedinstvenoj recepturi, otkrio je za Jutarnji list Aleksandar Brodski, voditelj Vinogradsko-vinarskog pokušališta Jazbina.
Inače praktičnu nastavu studenti imaju priliku provoditi 10 hektara velikom vinogradu smještenom na južnim obroncima Medvednice gdje se može pronaći 50-ak sorti crnog i bijelog grožđa.
Nekoć je vinograda u posjedu Agronomskog fakulteta bilo i više no kako se grad širio tako su nasadi vinove loze gubili bitku s betonom. Ipak, ovaj je zagrebački fakultet osigurao prigodno vježbalište za buduće agronome kupivši 1939. godine od privatnih vlasnika spomenuti vinograd.
Bez ‘mućkanja’
Upravo to je razlog zašto danas u podrumima Jazbine vriju tisuće litara kvalitetnog vina. Nakon Martinja nektar s Agronomskog fakulteta bit će u prodaji po cijeni od 15 kuna kao i prošle godine. Brodski otkriva kako su im kupci vjerni godinama.
– Tko kupi naše vino može biti siguran da je napravljeno od grožđa. Berba je bila dobra. Količine grožđa su solidne, ali je zato kvaliteta iznimna, zaključio je voditelj.
Osim vina Jazbina, na Agronomskom se fakultetu u suradnji profesora i studenata proizvodi još 60-ak sorti vrhunskih i kvalitetih vina pa čak i ona najskupocjenija što je izvrstan dokaz prednosti ovakvog oblika nastave.