U menzama fali radnika pa studenti često ‘poljube’ vrata, SC: Odluke o radu donosimo s domskim odborima
Vikendom prva menza u studentskom domu Stjepan Radić više ne radi. Tijekom tjedna, također na Savi, za večeru opet ne radi prva menza. Svakodnevna promjena rasporeda rada menzi u Zagrebu naljutila je studente koji sve češće pišu o ovom problemu u studentskim grupama. Kako smo doznali od nekoliko studenata, nije im se samo jednom dogodilo da su poljubili vrata menze jer ona odjednom više ne radi. Za komentar smo pitali i zagrebački SC, a problem je jasan – još od pojave koronavirusa nedostaje radnika.
Učestala promjena rasporeda rada menzi, zatvorene menze i nedostatak radnika. Tako bi se u posljednjih nekoliko tjedana, rekli su nam studenti, moglo opisati stanje u zagrebačkim menzama, točnije studentskim restoranima zagrebačkog SC-a. Studentica Martina, inače Riječanka, objasnila nam je da je stalna promjena rasporeda u menzi problem zbog nekonzistentnog radnog vremena pa student koji nije vidio obavijest o promjeni može doći ‘na zatvorena vrata bilo kada i ostati gladan’.
‘Malo ljudi uživa u soku od naranče koji često dolazi na Savu’
– A čajne kuhinje nisu alternativa s obzirom na to da su slabo opremljene. Također, rad menzi često nije pokriven u terminu od 15 do 16 sati kada većina studenata dolazi s fakulteta pa onda moraju čekati otvaranje menzi. Za restorane se konstantno govori da prijavimo reklamacije ako ih ima, a iz osobnog iskustva znam da se prilikom prijave sirovog mesa u jednoj menzi reagiralo odbrušavanjem i gledanjem svisoka, kazala je Martina.
Ono što je istaknula Martina, a isto često naglašavaju studenti viših godina, jest da je prije nekoliko godina kvaliteta i ponuda hrane bila znatno veća. Sada smatra da je veći problem od samog radnog vremena menzi i premala raznolikost prehrane te vrlo slična ponuda iz dana u dan.
– Tijekom nekoliko povratka u Rijeku imala sam priliku jesti u kultnom restoranu ‘Index’. Razlika u kvaliteti hrane je nemjerljiva. Od ponude do higijenskih standarda i kvalitete spremanja hrane. Gulaš s palentom, odnosno žgancima, u riječkoj menzi nešto je čemu se svaki put veselim kada odem doma. U usporedbi s time, zagrebačke menze nemaju niti jedno jelo koje bi me toliko veselilo. Također, vrijedilo bi spomenuti i širok izbor sokova umjesto jednog ponuđenog, a malo ljudi uživa u soku od naranče koji često dolazi na Savu, spomenula je Martina.
‘Svakodnevnom analizom obima posla i broja obroka planira se rad restorana’
Iz zagrebačkog SC-a rekli su nam da je Uprava restorana u studentskom domu Stjepan Radić u redovnoj komunikaciji i dogovorima s domskim odborom te da se sukladno tome donose odluke o radu restorana na obostrano zadovoljstvo. Objasnili su da je pandemijom koronavirusa ugostiteljski sektor u Hrvatskoj doživio značajne promjene u poslovanju što je utjecalo i na poslovanje SC-a u Zagrebu.
– To se najviše reflektiralo u posljednje vrijeme nedostatkom radne snage – kuhara, konobara i pomoćnih radnika. Svakodnevnom analizom obima posla i broja obroka planira se rad restorana. Domski odbor ‘Stjepan Radić’ komunicira sa studentima te prenosi Upravi doma probleme i sugestije te se tako donose odluke i rješenja, napomenuli su iz zagrebačkog SC-a.
Student Goran pak je istaknuo da ne zna kako Upravi ne dosadi svaki tjedan slagati nove rasporede bez valjanih razloga. Smatra da problem leži negdje drugdje, a ne u nedostatku radnika.
– Odluke o radu restorana koje SC donosi s domskim odborima, čije članove inače ne biraju stanari doma nego Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, očito ne traju predugo jer se svaki semestar vode isti problemi. Ako se donese neka odluka ona je tu da prikrije neki drugi problem ili traje dok se na nju ne zaboravi, pa se opet vraća na staro bez da se pita stanare za mišljenje ili da ih se obavijesti, kazao je Goran.
U zagrebačkim menzama nedostaje i kartično plaćanje
Ljuti ga što je prva menza na Savi vikendima zatvorena bez ikakvog razloga ili objašnjenja, a i to što je nerijetko zatvorena i tijekom tjedna za večeru. ‘Brza’ menza na Savi, dodao je, spora je te se u redu zna čekati i po pola sata.
– Po informacijama koje imam od kolega i prijatelja koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima, zagrebačke menze su na dnu što se tiče kvalitete. O hrani i njenoj (ne)kvaliteti se može govoriti danima. Većina drugih gradova ima uveden sustav kartičnog plaćanja radi lakše transakcije, dok se samo u Zagrebu koristi aplikacija nakon koje se sve usporilo, istaknuo je Goran.
Da bi česta promjena rasporeda menzi mogla biti rezultat lošeg upravljanja, smatra student Marko. Mišljenja je da bi se rasporedi rada menzi trebali raditi na temelju cirkulacije studenata.
– Ako je količina dolazaka u menzi vikendima manja ili je cirkulacija blaža, onda je smisleno da se jedna menza zatvori ako to nema značajniji utjecaj na normalnu cirkulaciju u menzi, to jest ako ne uzrokuje predugo čekanje. Ako je ta promjena rasporeda uzrokovana manjom cirkulacijom vikendom, to je smisleno. Menza na Savi jednostavno mora napraviti rekonstrukciju procesa pripreme hrane, zaključio je Marko.