[Ideja godine ’18] Poznati finalisti VI. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja

VI. izdanje projekta Ideja godine ulazi u foto finiš. Čak 29 timova iz cijele Hrvatske prijavilo se sa svojim projektima u prvoj fazi natječaja, a osam najboljih dobit će priliku predstaviti svoje ideje na velikom finalu u Zagrebu 3. i 4. svibnja.

Odabrani su najbolji srednjoškolski poslovni projekti koji su iz cijele Hrvatske pristigli na natjecanje Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr.

Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ je poslovno natjecanje za srednjoškolce, koje je drugačije od državnih natjecanja iz znanja, jer ne postoji jasna špranca za pobjedu. Tražili smo znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije. Glavni partner projekta je Effectus – studij financije i pravo u čijem se prostorima odvija finale 3. svibnja.

Dan poslije, svi natjecatelji idu u obilazak prijatelja projekta, tvrtke IN2 i Tehnološkog parka Zagreb. Uz pomoć Razvojne agencije Zagreb, pobjednici projekta Ideja godine dobit će godinu dana korištenja prostora i mentoriranje u prostorima Tehnološkog parka. Uz to, glavna nagrada je studijsko putovanje u Europu koje osigurava glavni partner Effectus.

Iako smo najavili finalnu pozivnicu za 10 najboljih projekata, odlučili smo pozvati 8 od 29 pristiglih poslovnih planova. Razloga tome je nekoliko. Odabranih osam odskače kvalitetom samih radova i ideja. Riječ je o timovima koji su ponudili nešto više, izvan zadanih okvira. To ne znači da ostali pristigli radovi nisu ostvarivi, nego da trebaju doradu kako bi sljedeće godine bili dio finala. Ovim putem pozivamo sve natjecatelje da nam se pridruže na finalu te da se sami uvjere u kvalitetu ovogodišnjih finalista.

Važan naglasak pri odabiru timova stavili smo na procjenu uloženog truda u osmišljavanju projekta, njegovu realnu provedivost na tržištu i ozbiljnost samih kandidata. Svake godine kao organizatori ponudimo nešto više za finalne timove, a s obzirom na to da su i nagrade ove godine bogatije, kriteriji su pomalo stroži.

Finalni timovi Ideja godine 2018 su sljedeći:

1. Valentina Jekić i Katarina Hećimović, mentorica Vera Tomić-Žager, Obrtnička škola Požega, tim  Lady charm
2. Adrian Cvijanović, mentor Dejan Dmitrović – XV. gimnazija, tim Threatsalert
3. Ivan Grgić, David Leko, Luka Limov, mentorica Ljiljana Jeličić – Gimnazija Metković, tim Coelacanth
4. Marin Dominiković, Toni Grgić, Nikola Jurković, mentorica Ljiljana Jeličić – Gimnazija Metković, tim Acervatio
5. Roko Radanović, Toma Puljak, Dražen Barić, mentor Marija Rakić Mimica, III. gimnazija Split/ Elektrotehnička škola Split, tim LiftOff
6. Matej Pleškov, mentorica Bojana Štulić – Elektrotehnička i prometna škola Osijek, tim ELPROS
7. Filip Hercig (V. gimnazija), Fran Zekan (V. gimnazija), Matija Fućek (XIII. gimnazija), mentor Predrag Brođanac (V. gimnazija), tim Mundus
8. Lucija Serdarušić, Lea Rupčić, mentorica Julijana Šijić – Škola za modu i dizajn Zagreb, tim Double L

Svakako je velika posebnost Gimnazija Metković s dva projekta u finalu, a riječ je o školi koja je prošle godine osvojila 2. mjesto. Pozvani učenici su sudionici raznih državnih natjecanja, neki imaju već spremne prototipe svojih proizvoda, a po prvi puta u šest godina projekta imamo vrlo konkurentno finale u kojem svatko može odnijeti titulu pobjednika.

Prezentacije su važan dio svakog projekta, učenici će u vremenskom periodu od sedam minuta predstavljati svoje projekte, nakon čega će odgovarati na pitanja žirija. Na sastav finalnog žirija ove smo godine izrazito ponosni, a to su redom:

  • Jelena Uzelac – dekanica Effectusa – studij financije i pravo
  • Ante Mandić – osnivač i član uprave IN2
  • Frane Šesnić – direktor Razvojna agencija Zagreb
  • Ivan Brezak Brkan – osnivač i glavni urednik netokracija.com
  • Marko Matijević – osnivač i glavni urednik srednja.hr

Finale se održava u prostorima Effectusa na adresi Trg J.F.Kennedya od 14h, a svi su pozvani poslušati najbolje srednjoškolske poslovne ideje. Više o samom finalu možete pratiti na Facebook eventu ovdje. Za finaliste koji dolaze izvan Zagreba osigurano je noćenje, a dan poslije krećemo u obilazak prijatelja projekta IN2 i Razvojne agencije Zagreb s organiziranim prijevozom.

____________________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Prijatelji projekta su IN2 i Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr