Tri odlična i tri neopravdana razloga za odgađanje upisa na faks

Za neke se ljude upis fakulteta direktno iz srednje škole čini prirodnim procesom. Drugi pak nisu sigurni u tu tranziciju, stoga se pitaju može li se nekako drugačije provesti godina nakon maturiranja. I to je moguće, a uzimanje slobodne godine ne bi trebalo biti tako neobično. Ta godina može biti ispunjena učenjem neakademske prirode, uključujući rad, putovanje ili volontiranje. Ipak, ukoliko razmišljate o toj opciji, dobro razmislite o svojim motivima.

‘Gap year’ ili uzimanje pauze u obrazovanju vani je češće nego kod nas, budući da se u Hrvatskoj smatra prirodnim nastaviti obrazovanje na akademskoj razini odmah nakon položenog ispita zrelosti. Ipak, nije za sve maturante to pametna stvar. Iako se može činiti neprirodnim, ovo je ako ste neodlučni za vas idealna stvar. Ukoliko uzmete slobodnu godinu, nemojte je provesti tako da se ne angažirate oko ničega. Razmislite gdje želite biti za godinu dana, a u međuvremenu učite kroz iskustva, radite, volontirajte ili putujte. Ipak, razmislite o tome zašto to radite i je li to pametno. Ovom prilikom donosimo tri vrlo dobra razloga za pauziranje, ali i pogrešne razloge za isto.

Kako iskoristiti slobodno vrijeme?

Kada bi trebali uzeti slobodnu godinu

Ukoliko ste skroz istrošeni nakon srednje škole, i ne možete zamisliti da nastavite istim, čak i ubitačnijim tempom, možda biste trebali razmisliti o tome da odmorite. Ako se osjećate kao da više nemate energija, izdržljivosti,i najvažnije motiva da krenete ravno na daljnje obrazovanje, tada je pauziranje možda pametna odluka.

Neki su ljudi iz kompetitivnih škola krenuli ravno na fakultete, za što na kraju nakon svog stresa nisu bili spremni. Njima je slobodna godina pružila šansu da napune baterije, a nakon godinu dana, osjećali su se uzbuđeno što su ponovno u školskim, odnosno fakultetskim klupama. Ne postoji ništa loše u uzimanju vremena za sebe, jer na taj način steći ćete nova iskustva i biti ćete bolje pripremljeni za ono što slijedi. Ako vam um treba odmor, možda biste mu ga trebali i pružiti.

Ukoliko nikad niste bili nigdje dalje od rodnog mjesta, a fakultet vam se nalazi blizu doma, slobodna godina je izvrsna prilika da malo proputujete i otkrijete druge stvari. I naposljetku, ukoliko se osjećate izgubljenima, i u srednjoj školi se niste sasvim pronašli, možda bi trebali razmisliti o pauzi prije nego krenete na fakultet koji nikako nije ono što želite. Uzmite si vremena da shvatite tko ste zapravo, što vam se sviđa, a tako ćete možda otkriti i što točno želite studirati i raditi.

Odgoda diplome: Zašto produžiti studiranje za godinu dana?

Pogrešni razlozi za pauziranje

Ukoliko niste upali na željeni fakultet, to nije razlog da odustanete od svega. Iako vam je to vjerojatno slomilo srce, vrijeme je da krenete dalje. Ako ste upali na neke druge fakultete, podignite glavu i počnite se veseliti fakultetu koji vam je bio drugi, ili treći izbor. Normalno je da budete uznemireni što niste upali na željeni faks, ali odgađanje fakulteta do kraja bi moglo učiniti da se osjećate još gore. Napravite od onog što imate najbolje što možete, i tko zna, možda se ispostavi da je baš taj faks pravi izbor za vas.

Također, ako uzimate slobodnu godinu samo zato kako bi izgledali ‘cool’ pred drugima, razmislite još jednom. Isto vrijedi i za pauziranje zbog zabavljanja. Iako vam se sada čini kako bi cijela godina partijanja bez ijedne brige na svijetu mogao biti idealni scenarij, uskoro ćete požaliti kad vidite da nemate ništa za raditi nego čekati večer da se vaši prijatelji vrate s predavanja da možete izaći van. To možete i dok studirate, a onda je samo još slađe.

Odgovori