Pretraga

Čita gdje god stigne: Najčitatelj u Zagrebu je 13-godišnjak koji je u godinu dana ‘progutao’ 165 knjiga

A- A+

Viktor Mijatović, učenik sedmog razreda OŠ Ivana Cankara i član knjižnice Bogdana Ogrizovića, danas se okrunio titulom Najčitatelja Knjižnica grada Zagreba 2018. u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Iako je u 365 dana pročitao čak 165 knjiga, Viktor kaže da ima puno različitih interesa. Među ostalim bavi se košarkom, a kako dodaje, čita različite žanrove gdje god i kad god stigne.

foto: Iva Habek|srednja.hr

Upravo se na Međunarodni dan poezije u prostoru zagrebačke Gradske knjižnice održalo proglašenje Najčitatelja 2018. u kategoriji starije osnovnoškolske dobi. Riječ je o izboru koji već 18 godinu organiziraju Knjižnice grada Zagreba u suradnji s partnerima nakladnicima.

Cilj projekta je, kako kaže njegova koordinatorica Natalija Dragoja, poticati interes za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi. Titula najčitatelja dodijeljuje se pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.

Tako je ove godine, među ostalih 40 mladih finalista, najčitateljom proglašen trinaestogodišnji Viktor Mijatović. Sedmaš Osnovne škole Ivana Cankara i član knjižnice Bogdana Ogrizovića u prošloj je godini posudio i pročitao čak 165 knjiga!

Za knjigu uvijek nađe vremena, a najdraža mu je fantastika

Izdvojeni članak

Najčitatelj u Zagrebu je 13-godišnji Bartol koji je u godinu dana pročitao čak 154 knjige!

Na pitanje kako mu to uspijeva, Viktor jednostavno odgovara.

– U svemu što radim pronalazim vremena za čitanje. Znam čitati u školi, dok putujem iz škole i u školu, na putovanjima… Uvijek se nađe vremena, ističe Viktor.

Čitalački ukus mu je raznolik pa čita sve vrste žanrova, no preferira stripove, enciklopedije i fantastiku.

Kad bi pak trebao izdvojiti najdraže knjige to bi bile Harry Potter, Igre prijestolja, IT Stephena Kinga, Eci Peci, Pec  M.J. Arlidge, Djevojka u vlaku Paule Hawkins, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ranson Riggs, ali i Artemis Fowl Eoina Coffera.

Sve češće čita i na engleskom, a osim interesa za knjigu i jezike, krasi ga zainteresiranost za biologiju, a u školi pohađa i nastavu robotike.

Ipak, najviše ima afiniteta za likovnu kulturu u čijem bi smjeru želio nastaviti školovanje.

Brojni hobiji: Želio bi se baviti likovnom umjetnošću, piše i ima vremena za sport

Izdvojeni članak

Oni su najčitateljica i najčitatelj u Zagrebu s gotovo 500 pročitanih knjiga!

– Htio bih upisati Školu primijenjih umjetnosti i dizajna jer bih želio postati likovni umjetnik. I poslije srednje škole bih se volio baviti umjetnošću, rekao je Viktor te dodao da u slobodno vrijeme i piše.

Uz mnogobrojne interese, ovaj trinaestogodišnjak pronalazi vremena i za košarku, vožnju skateboardom, biciklom, romobilom, ali i putovanja. Naravno, kao i njegovi vršnjaci, ovaj mladi ljubitelj knjiga voli igrati igrice i družiti se s prijateljima.

Prigodom proglašenja Najčitačem Viktor je od nakladnika, partnera projekta – Alfe, Mozaik knjige, Profila, Katarine Zrinske Varaždin te Muzejskog dokumentacijskog centra dobio poklon pakete raznovrsnih knjiga domaćih i inozemnih autora. Poklon mu je uručio i Microline d.o.o. Sony.

Svi predstavnici nakladničkih kuća istaknuli su važnost i čast što su dio ovog hvalevrijednog projekta.

Na kraju je Višnja Cej naglasila da Knjižnice grada Zagreba bilježe rast broja članova za 6% te da je svaki peti Zagrepčanin član knjižnice. Organizirano je, kaže Cej, više od 16 tisuća književnih događaja i projekata za djecu i mlade poput Knjižnice širom otvorenih vrata koji će se nastaviti provoditi.

Svečana dodjela poklona partnera za 40 mladih finalista izbora Najčitatelja održat će se sutra u 17h uz vesele tonove Benda KGZ, poručuje Cej.