Pretraga

Dođite na tribinu u ZKM ususret premijeri predstave o egoističnoj i ravnodušnoj ‘Mladeži bez boga’

A- A+

Od 20. veljače u ZKM-u ćemo moći gledati predstavu ‘Mladež bez boga’ koja govori o oblikovanju mladih umova u vrijeme fašizacije naroda, odnosno u vremenu ususret Drugom svjetskom ratu. Kako se predstavu može sagledati iz različitih kutova, organizira se i tribina pod nazivom ‘Čitanje kazališta’ koja će se održati 21. siječnja 2019. u 19h u ZKM-u.

Dizajn: Antonio Dolić

Mladež bez boga priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva. Mladež bez boga mladež je bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći. Ali Ödön von Horváth poručuje nam da dobro također može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla.

Što nas roman Mladež bez boga (Ödön von Horváth) može poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?

Pitaju se gosti tribine ‘Čitanje kazališta’ koja će se održati 21. siječnja 2019. u 19h u dvorani Polanec u ZKM-u. Gosti tribine su dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te profesori s Filozofskog fakutleta u Zagrebu, dr. sc. Milka Car s Odsjeka za germanistiku i dr. sc. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost. Autor i voditelj tribine je Srđan Sandić.