Pretraga

Doznajte koje sve fakultete i škole možete slobodno obići na Noć muzeja 2019.

A- A+

Manifestacija Noć muzeja ove se godine odvija 1. veljače, a u sklopu nje građanima diljem Hrvatske omogućen je slobodan ulaz u dvjestotinjak muzeja i kulturnih ustanova. Noći muzeja 2019. priključili su se i neki fakulteti, ali i škole.

Tema Noći muzeja 2019. spaja naizgled nespojivo – muzeje s inovacijama i digitalnom budućnošću. Događaj kreće u 18 sati u petak i traje do 1 sat iza ponoći, a cilj manifestacije predstaviti je hrvatsku kulturu, umjetnost i znanost kroz besplatne izložbe i raznolika događanja.

Popis svih ustanova koje su uključene u Noć muzeja 2019. možete vidjeti na ovoj poveznici, a mi smo odlučili izdvojiti fakultete i škole koje tu noć otvaraju svoja vrata građanima.

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

Izdvojeni članak

Provjerite gdje je sve besplatan ulaz na Noć muzeja 2019.

ALU svoja vrata otvara u 18 sati i događajima je moguće prisustvovati sve do ponoći. Održat će se ondje projekcija animiranih filmova Odsjeka za animirani film i nove medije, izložbe studentskih radova, ali i otvorene radionice te mali maraton crtanja. Posjetitelji će moći pogledati i film o povijesti Akademije, te, primjerice, pozirati za svoj portret. Detaljan program ALU-a na Noći muzeja možete doznati ovdje.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Program u Noći muzeja na FER-u kreće u 18 i traje do 23 sata. S Udrugom za očuvanje informatičke baštine – RETRO INFO ondje se organizira interaktivna i edukativna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala, retro igraonica i druženje uz glazbu iz starih računalnih igara. Posjetitelji će, između ostalog, moći vidjeti, isprobati i naučiti ponešto o povijesti legendarnih računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Ivel Ultra, Orao, Atari ili Amiga te odigrati igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Arcade volleyball i Tetris. Raspored programa pogledajte ovdje.

Filozofski  fakultet u Zagrebu

S Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručuju kako će posjetiteljima u Noći muzeja omogućiti doživljaj prošlosti i zajedničke nam baštine, upoznati ih sa suvremenim promišljanjima o aktualnim temama te im pokušati osvijestiti ulogu suvremene tehnologije u spoju s tradicijom. Na interaktivan i zaigran način posjetitelji bi trebali doznati više o inkunabulama, grčim kipovima, digitalnim tehnologijama i sl. U sklopu programa bit će moguće odigrati timsku igru kojom će uz pomoć digitalnih naprava i bez njih posjetitelji trebati pronaći put do digitalne budućnosti.

Gornjogradska gimnazija

U Gornjogradskoj gimnaziji smješteni su ostaci nekadašnje najveće i prve prirodopisne zbirke u Hrvatskoj, koja je 1911./12. brojala 4.512 predmeta. Današnju zbirku utemeljio je 1852. godine tadašnji namjesni učitelj za prirodopis Franjo Tkalec, a osnovana je po naputku Matije Pilera, savjetnika carice Marije Terezije, profesora prirodopisa iz Budima. Zbirka čiji se najveći i najstariji do čuva u Gornjogradskoj, smatra se nijemim svjedok njegovanja zorne nastave prirodopisa u hrvatskim školama. Prezentacija zbirke u Gornjogradskoj se gimnaziji održava od 19 sati do ponoći.

Škola primijenjene umjetnosti Zagreb

U ŠPUD-u će se moći pogledati izložba domaće zadaće te odigrati pokoja društvena igra. Održat će se u ovoj školi i koncerti glazbenih razreda ŠPUD-a te radioničke nastave u kiparskom, slikarskom, tekstilom i fotografskom odjelu te odjelima dizajna keramike, metala i unutrašnje kulture.

Izdvojeni članak

Poznat datum održavanja uvijek popularne manifestacije Noć muzeja 2019.

Veterinarski fakultet u Zagrebu

Posjetiteljima Veterinarskog fakulteta bit će omogućen obilazak i upoznavanje zanimljive muzejske građe Veterinarskoga fakulteta na više fakultetskih zavoda: Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju, Zavodu za stočarstvo, Zavodu za veterinarsku patologiju, Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo, Zavodu za veterinarsku biologiju i Studentskih prostorija.

Uz to, Udruga studenata veterinarske medicine će u suradnji sa Studentskim zborom organizirati predstavljanje aktivnosti i razvoja studentskih udruga kroz prošlost. S fakulteta ističu kako su posebno ponosni što će posjetitelji na Noć muzeja moći povesti i svoje kućne ljubimce, pa građani večernju šetnju mogu spojiti s ugodnim druženjem na Veterinarskom fakultetu. Detalje o programu Veterinarskog doznajte ovdje.

Osnovna škola Samobor

U Osnovnoj školi Samobor posjetitelji će moći vidjeti izložbu njihova profesora u mirovini, Josipa Prudeusa, inače pisca i pjesnika. Ovom prilikom u školi će uz navedenu zbirku biti prikazan školski informatički vremeplov – izložba informatičke opreme u školama nekad i danas. Događaj je za posjetitelje otvoren od 17 do 21 sat.

Srednja škola Duga Resa

Noć muzeja u Srednjoj školi Duga Resa kreće u 18 sati i traje do ponoći. U toj školi posjetitelji će poći na vremensko putovanje kroz prošlost i budućnost i za njih je pripremljen neočekivan interaktivni program: radionica holograma, putovanje svijetom igračaka, izložbe, projekcije učeničkih audiovizualnih radova, svjetlosne instalacije, glazba budućnosti i slično.

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

Gimnazija Karlovac

Iz Gimnazije Karlovac poručuju kako se u Noć muzeja 2019. uključuju kako bi primjenom digitalnih tehnologija sugrađanima škola prezentirala svoju prošlost i viziju vlastite budućnosti. Održat će se ondje izložbe, viirtualna šetnja, nekoliko radionica, ali i mali rock-koncert. Događaj čiji raspored možete vidjeti ovdje traje od 18 do 23 sata.

OŠ Braće Radića – Bračević

Svečano otvorenje Noći muzeja 2019. u OŠ Braće Radića – Bračević kreće u 16 sati. Posjetitelje škole očekuju izložbe starih predmeta i izložba starih imena. Bit će prikazane i snimke tradicionalnih plesova iz država koje s OŠ Braće Radića – Bračević sudjeluju u eTwinning projektu TIME MACHINE.

Bit će u ovoj školi održani i interaktivni sadržaji, ali i nagradna igra, a zatvaranje događaja je u 21 sat.