Pretraga

Knjiga prodana za nevjerojatnih 80 milijuna kuna

A- A+

‘The Bay Psalm Book’ postala je najskupljom knjigom ikada prodanom nakon dražbe u njujorkškom Sotheby’su, gdje je dosegla cijenu nevjerojatnih 14,2 milijuna dolara. Inače ovo je i prva knjiga tiskana na tlu Sjedinjenih Američkih Država, prije više od 350 godina, a preostalo je još ukupno 11 primjeraka, uključujući i netom prodani, koji je i najbolje očuvan.

Screenshot: You Tube

Najskuplja knjiga na svijetu, prodana je u njujurkškoj aukcijskoj kući Sotheby’s za basnoslovnih 14,2 milijuna dolara, odnosno približno 80 milijuna kuna. Iako je vrijednost ‘The Bay Psalm Booka’, procijenjena na 30 milijuna dolara, ipak je na dražbi prodana za više od duplo manje novca. Ovo je i prva knjiga tiskana na tlu SAD-a, a od naklade 1700 primjeraka, opstalo ih je još 11.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Kupac The Bay Psalm Booka je američki poslovnjak i filantrop David Rubenstein, koji će u skladu sa svojim načelima, skupo plaćenu knjigu posuđivati bibliotekama po cijelom SAD-u, piše CNN.

Davne 1640. godine knjiga je tiskana u Cambridgeu u Massachussettsu, u nakladi od 1700 primjeraka. Ostalo ih je kako smo spomenuli 11, računajući i vrijedni Rubensteinov eksponat.

Inače prije ove aukcije, najskuplja knjiga bila je “Birds of America” Johna Jamesa Audubona koja je prije tri godine prodana za 11,5 milijuna dolara.