Pretraga

Knjige ne smiju biti zarobljene na policama pa su na Hrvatskim studijima našli sjajan koncept da ih oslobode

A- A+

Premda mnogima polica i knjiga djeluju kao savršen par, u SAD-u se 2001. godine javio pokret BookCrossing, koji se vodi za paradigmom da su upravo police svojevrsni zatvor za knjige. A kako su osnovna načela ovog pokreta, da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama, diljem svijeta sljedbenici BookCrossinga ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja. Upravo takav model otvorene knjižnice odnosno BookCrossing punkta u svome predvorju knjižnice imaju i Hrvatski studiji.

Bookcrossing punkt na Hrvatskim studijima / foto: Antea Anđelić

Izvorna ideja BookCrossinga je da na naslovnicu knjige koju posuđujete zalijepite markicu, a kada ju pročitate, jednostavno ju ostavite na nekoj klupi u parku, kafiću ili autobusu, a sve da bi ju netko drugi uzeo, pročitao i opet proslijedio.

Izdvojeni članak

Mrak vijest: Među 32 najljepše knjižnice svijeta uvrštena i najveća fakultetska knjižnica u Hrvatskoj

Međutim da bi projekt funkcionirao, valjalo bi ga što je više moguće bazirati na načelu reciprociteta. Dakle da za jednu uzetu knjigu, donesete neku svoju koju ste već pročitali, a koju će preuzeti netko drugi.

Na Hrvatskim studijima BookCrossing funkcionira u nekom hibridnom obliku odnosno kao sajmište na kojemu uzimate knjige koje vam trebaju, a na police ostavljate one koje ste pročitali ili ih jednostavno ne trebate. Bez naljepnica ili drugog sustava nadzora i komunikacije. Najveći punitelj polica je knjižnica HS-a.

Inače, BookCrossing kao načelo posudbe, prva je u Hrvatskoj predstavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica 2011. godine, a potom je pod njenim vodstvom pokrenut program ‘BookCrossing u sveučilišnim knjižnicama’, koji je imao za cilj promovirati ideju slobodnog strujanja knjiga.

Ipak, od tada nije zaživjelo puno BookCrossing punktova u Hrvatskoj pa tako sedam godina kasnije, navodimo ovaj na Hrvatskim studijima kao svojevrsni kuriozitet.