Pretraga

Pet najbizarnijih ikada napisanih knjiga

A- A+

Prije par dana preminuo je veliki kolumbijski književnik Gabriel Garcia Marquez koji je mjesto u vjećnosti pronašao u prvom redu maestralnim djelima poput Sto godina samoće i Ljubavi u doba kolere. No nisu svi autori bili te sreće pa njihove knjige nisu obljubljene od milijuna obožavatelja, ali će ostati zapamćeni po neobičnosti svojih djela. Upravo je to tema kojoj smo se pozabavili kako bismo vam donijeli pet najbizarnijih ikad napisanih knjiga.

The Story Of The Vivian Girls

Pod ovim sasvim običnim imenom krije se jedna zaista neobična i na više načina impresivna knjiga. Henry Darger, inače domar u jednom čikaškoj poslovnoj zgradi, daleko od očiju javnosti izgradio je impozantno djelo na više od 15 tisuća stranica u koje je ugradio i 300-ak ilustracija uz gotovo deset milijuna riječi.

The Story Of The Vivian Girls je epski komponirano djelo koje prati sedam princaza krščanskog naroda Abbieannia koje sudjeluju u otporu režimu uzdignutom na dječijem ropstvu.
Nitko ne zna koliko je dugo Darger radio na njoj, a otkrivena je kada su nakon autorove smrti u njegovu stanu pronašli tri metra visoku hrpu papira.

Darger nikada nikome nije pričao o svom cjeloživotnom snu koji je dosanjan 1973. kada je samozatajni autor preminuo.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Popol Vuh

Popol Vuh zapravo nije bizarna knjiga. Mnogo bolje bi je bilo okarakterizirati kao vrlo neobičnu, zapravo neobičniju od bilo koje druge mitološke knjige na svijetu.
Riječ je o zapanjujućem djelu koje je pisano stoljećima od strane brojnih nepozatih autora. Ista objedinjuje cjelokupnu majansku povijest i mitologiju te je dio znanstvenika smatraju južnoameričkim/majanskim pandanom Bibliji.

Početkom 18. stoljeća dominikanski svečenik Francisco Ximenez u srcu civilizacije Maja počeo je provoditi Popol Vuh što doslovno znači Knjiga o čovjeku. S obzirom da ju je prevodio na španjolski, ali paralelno prepisivao na izvornom jeziku danas imamo sačuvanu prilično vjernu kopiju izvornika.

Izdvojeni članak

Superknjige: Biblija i citati Mao Zedonga najčitaniji u povijesti

The Rohonc Codex

Rohonc Codex jedna je od najmisterioznijih knjiga koje postoje. Ne samo da nam nije poznato o čemu govori već nikome nije jasno odakle dolazi. Tijekom 19. stoljeća djelo je donirano mađarskoj akademiji znanosti no tu trag prestaje. S obzirom da je Rohonc Codex pisan na pismu koje nije dešifrirano sama knjiga nam ne može puno toga otkriti.

Alfabet sam po sebi je vrlo neobičan jer sadrži čak 200 različitih simbola koje su pokušali dešifrirati brojni stručnjaci. Neki od njih tvrde da im je i uspjelo, no nikako se ne mogu složiti oko točnog prevoda, a ni oko mjesta gdje je djelo nastalo pa se isto rasteže od Mađarske do Indije.

Stranice Codexa možete naći i u online verziji.

Izdvojeni članak

…sa srećom u džepu i osmjehom na licu – jedna sasvim posebna knjiga Luke Ritza

Codex Mendoza

Nakon što su poharali astečko carstvo Španjolci su ustvrdili kako je regija vlasništvo njihova kralja te su Antonia de Mendozu instalirali kao prvog guvernera. Jedan od njegovih prvih poteza je bilo pisanje povijesti Azteca koju je brodom poslao u Španjolsku. Na putu prema Starom svijetu brod je opljačkan, a svi putnici pobijeni. Izgubljen je i Codex Mendoza koji je po svemu sudeći odnesen u Francusku.

Narednih par stotina godina je lutao bespućima Europe sve dok1831. godine nije pronađen i pohranjen u jednoj britanskoj knjižnici.
Posebnost ovog ‘Mendozinog’ dokumenta je u tome što daje najcjelovitiji i najdublji uvid u Astečko carstvo koje je Europa ikad vidjela.

Vrijednost istoga je tim veća što su nakon pokoravanja tog dijela svijeta Španjolci uglavnom spalili sve bitne artifakte pobjeđenih naroda.

Izdvojeni članak

Profesor s Harvarda preporučio 7 knjiga za buduće lidere

Sati plesa za starije

Bohumil Hrabal jedan je od najvećih čeških pisaca svih vremena. Iako se proslavio djelima Služio sam engleskog kralja i Strogo kontrolirani vlakovi Hrabalova najimpresivnija knjiga je Sati plesa za starije.
Riječ je o romanu na 128 stranica koji se sastoji od samo jedne jedine rečenice. Tema je sasvim uobičajena jer prati život starijeg gospodina koji ga iznosi pred šest dama. Ipak, djelo je sve samo ne obično.

Veliki je češki književnik preminuo u 82. godini života nakon što je pao s petog kata bolnice. Navodno je pokušao nahraniti golubove.