Pretraga

Student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu svoj pejzaž prodao za 21.000 kuna!

A- A+

Prije dva dana je u Galeriji Bačva Doma HDLU je otvorena izložba studentskih umjetnina ‘Plati i nosi’, a senzacionalnu cifru je odmah prvog dana za svoj rad dobio Ivica Purgar. Ovaj student grafike na Akademiji Likovnih umjetnosti, šumski je pejzaž prodao za 21.000 kuna!

Ivica Purgar / Fotografija uz dozvolu preuzeta s web sitea urbanka.hr

Zanimljivo je da se Ivica Purgar prije umjetničkog pristupa, šumama bavio i s jednog znanstvenog aspekta, studirajući na Šumarskom fakultetu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovo su mlade nade hrvatske umjetnosti: 165 učenika i studenata dobilo Oskare znanja za glazbu i ples

No, kako piše Jutarnji list, budući da se nije u tome pronašao, odlučio se prebaciti na Akademiju likovnih umjetnosti, gdje u klasi Josipa Blaće studira grafiku i čini se da je to bila izvrsna odluka.

– Riječ je o akrilima na drvu, više ih je manjih zajedno i oni konceptualno čine jednu cjelinu. Često boravim u prirodi, zato je to i česta tema mojeg rada, rekao je za Jutarnji Ivica Purgar o radu koji je prodao te o čestim motivima svojih radova.

Ovo je 27-godišnjaku dakako kapitalac dosadašnjeg dijela karijere, premda navodi da je i do sada prodavao svoje radove.

– Nije mi prvi put da sam prodao rad, no ovo je do sada moj najveći uspjeh. Ovakve nam se prilike rijetko pružaju, priprema su za ono što nas čeka nakon Akademije, za spomenuti izvor je pojasnio Purgar.

Inače, odmah prvog dana izložbe Plati i nosi, koja traje do 23. prosinca dobro su se prodavala i djela drugih studenata. Doduše ne po ovako paprenoj cijeni, ali mladi umjetnici s akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Širokom Brijegu, na ovoj su izložbi imali priliku proći iskustvo predstavljanja i prodaje svojih uradaka i nije im uopće loše išlo.

Na izložbi su dodijeljene nagrade, a o pobjednicima je odlučivao stručni žiri u sastavu Tomislav Kličko, Elvira Kranjčar i Marijana Stanić. Autori najboljih radova su Maja Gjajić, Ivica Purgar, Davor Dmitrović i Matej Vuković.

Na realizaciju ovog projekta HPB je potaknuo uspjeh tradicionalne izložbe Cash & Carry koja ove godine obilježava svoje petnaesto izdanje na poznatom Jabukovcu na Nastavničkom odsjeku ALU.