Ako ove godine niste maturant, ali želite pisati maturu, nije se dovoljno samo prijaviti elektroničkim putem

Državna matura počinje u lipnju, ali proces prijave ispita i studija u punom je jeku. Osim ovogodišnjih maturanata, ispite mogu polagati i oni koji su srednju školu završili u razdoblju od 2010. do 2017. No, da bi ti bivši maturanti ispitima državne mature mogli pristupiti, nije dovoljno samo prijaviti ispite u sustavu Postani student.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

 

Kandidati koji su srednjoškolsko obrazovanje završili u razdoblju od 2010. do 2017.  godine, osim prijave ispita u sustavu Postani student, koja traje do 15. veljače, prijavnicu za ispite moraju poslati i poštom.

Što se točno odvija u glavama naših maturanata? Urnebesna stranica otkriva njihove stavove, snove i strahove

– Nakon odabira mjesta pisanja prijavljenih ispita državne mature i nakon konačne odluke o prijavi ispita državne mature, kandidat zaključava prijavljene ispite države mature pomoću dostupnoga linka na poveznici ‘Moj’ odabir, pri čemu upisuje TAN. Ako kandidat ne zaključa prijavljene ispite državne mature sustav će ih zaključati nakon isteka roka za prijavu. Nakon upisa TAN-a (zaključavanja ispita) pojavljuje se link ‘Prijavnica’. Prijavnicu je potrebno isprintati, potpisati i poslati poštom do 25. veljače 2018. na adresu: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ulica Damira Tomljanovića-Gavrana 11, 10 020 Zagreb (Napomena – Prijavnica), stoji u priručniku Centra.

Kako smo spomenuli, svi kandidati imaju još dva dana za prijavu ispita u sustavu Postani student. Naknadna prijava i promjena ispita mogući su samo iz opravdanih razloga, a rok za rok je 7. svibnja. Od 15. veljače do 17. svibnja 2018. traje odjava prijavljenih ispita. Odjava je važna, jer ako se ispit na koji ne planirate izaći u tom roku ne odjavi i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka u propisanim rokovima, smatra se da je ispitni rok iskorišten i pristupnik tada mora platiti naknadu troškova polaganja ispita.

Napomenimo i za kraj kako je 1. veljače započela prijava studijskih programa. Studijski program svi kandidati u sustavu mogu prijaviti do dana objave konačnih rezultata državne mature, 16. srpnja 2018.

Odgovori