‘Priznajem, štreber sam’: Poznata pjevačica otkrila nam kako se priprema za državnu maturu i kritizirala obrazovni sustav

Antonela Doko mlada je riječka pjevačica i dobitnica Porina. Za istu glazbenu nagradu nominirana je i ove godine, a gotovo da nema osobe koja nije pjevušila refren njene pjesme ‘Božić’ ili, pak, hita ‘Onaj dan’, koji je osvojio hrvatske glazbene ljestvice. No, malo manje od stihova njenih pjesama, poznato je da je Antonela maturantica. Uz glazbenu karijeru, festivale i natjecanja na kojima sudjeluje, ima sve obaveze jedne srednjoškolke. Talentirana Riječanka otkrila nam je kako se priprema za maturu, ali i što misli o stanju hrvatskog obrazovnog sustava.

Antonela Doko na 24. dodijeli nagrade Porin| foto: službena Facebook stranica

Antonela Doko svoju je glazbenu karijeru započela još 2014. godine, a publici je zapela za uho snimivši s Dinom Antolićem duet ‘Voli me’. Godinu kasnije osvojila je nagradu Moj prvi Music pub i te je 2015. godine potpisala ugovor s glazbenom kućom Croatia Records. Na Zagrebačkom festivalu 2016. otpjevala je pjesmu ‘Onaj dan’, koja je ubrzo nakon toga postala hit na glazbenim ljestvicama.

Za Antonelinu glazbenu karijeru sve to su bili samo početni koraci prema još većem uspjehu. Talentirana Riječanka prošle je godine osvojila nagradu Porin u kategoriji Najbolji novi izvođač godine, a bila je nominirana i u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba, u kojoj je nominirana i za 2018. godinu.

‘Glazbenici i matematika su nešto nespojivo’

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

No, ove godine Antonelu očekuje još jedan veliki životni događaj – državna matura. Naime, malo je manje poznato da je Antonela učenica srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i da uz okupacije oko glazbene karijere ima i sve obaveze jedne srednjoškolke.

– Moj radni dan dugo traje, moram priznati. Budim se rano, oko 6,7 sati i krećem u akciju. Prvo idem u školu. Obavim sve što trebam, zatim vježbam klavir, a onda odradim ostale obaveze koje trebam vezano uz pjevanje. Predvečer se družim s meni dragim osobama, dan mi je ispunjen i pun svega i svačega, ali kad sam krcata s obavezama najbolje funkcioniram, kaže nam Antonela, koja je unatoč svojim obavezama u kasnim večernjim satima i istog dana kada smo joj poslali upit, našla malo vremena da nam odgovori na pitanja.

Dodaje, dobar raspored pola je posla, a bez organizacije utopila bi se u moru obaveza koje ima. A uz sve redovne, i njoj je stiglo vrijeme pripreme za državnu maturu.

– Idem na pripreme iz matematike, jer glazbenici i matematika su nešto nespojivo, da se razumijemo, kaže nam Antonela kroz smijeh.

Priznaje, baš kao i njenim vršnjacima, period priprema i sami ispiti državne mature poprilično su joj stresni.

– Pokušavam zaboraviti da mi taj period dolazi jako brzo i želim da što prije prođe, ako može što bezbolnije. Listam stare mature, prolazim ih, učim, uvjeravam se da to nije ništa strašno, ali da… meni je to trenutno sve jako strašno, dodaje.

Osim za maturu, priprema se za prijemne ispite na glazbenim akademijama

Komentar maturantice: Pripreme za državnu maturu - potreba ili trend?

Pisat će na maturi osnovnu razinu Matematike, a Hrvatski i Engleski polaže na višoj razini. Od izbornih predmeta odabrala je Glazbenu umjetnost. Pitali smo ju kakav rezultat očekuje, a Antonela nam odgovara – samo neka je prolazan.

– Moj budući faks, ako Bog da, ne doživljava mature uopće i glavna stavka upisa na glazbenu akademiju je prijemni. Tako da, maturu trebam proći, a prijemni razvaliti i bit će to sve u redu, optimistična je Antonela.

Za spomenute prijemne priprema se provodeći vrijeme za klavirom, a ide i na seminare te radi s profesorima. Kaže, i psihički se priprema, a planira upisati instrumentalni smjer – klavir.

– Znam da svi imaju jako puno izbora, ali moj jedini izbor su glazbena akademije u Zagrebu i Ljubljani. Otišla bih na oba prijemna, pa što bude – bit će! Htjela bi se zaista baviti klavirom, klasikom, i htjela bih dati sto posto sebe tom smjeru. Od malena znam da je glazba ono čime se želim baviti i čemu se želim posvetiti, kaže nam Antonela.

Smeta joj što obrazovni sustav svakog trpa u isti koš

Video: Ubija li obrazovni sustav malog kreativca u nama?

Iako se čini kako su današnji školarci indiferentni prema događanjima u obrazovanju i školstvu, to zapravo nije tako. I Antonela o svemu tome ima mišljenje. Kaže, jako je tužna i razočarana stanjem u sustavu i školama.

– Moram priznati da je jako malo stvari ostalo u mojoj glavi nakon tolikog učenja. Priznajem, štreber sam. Ali kada nakon četiri godine u srednjoj školi skoro ne znaš, ništa što si učio i što su te profesori ispitivali 150 puta, postaješ malo frustriran. Većina stvari koje sam učila nisu me uopće zanimale, a ono što me zanimalo nije bilo predviđeno i uvršteno u vrijeme nastave kako bi se o tome raspravljalo. Smeta mi što se svakog trpa u isti koš, a svaka osoba je drugačija, ima druga zanimanja i druge interese, smatra Antonela.

Dok bi kod mladih bilo poželjno njegovati i poticati individualizam, kaže, žao joj je što sustav pretvara mlade u iste proizvode, pritom stvarajući privid da takav odgoj dobar i pozitivan.

– Umjesto da se pusti svakog individualca da oslobodi ono što ima na pameti, da oslobodi svoje ideje i viđenja nečega. Zato i razumijem mlade koje žele ići van. Smatraju da im se ovdje ne daje mjesta kako bi rasli, napredovali. Učimo nebitne stvari, a osnovne činjenice i stvari ne znamo. Zato i nemamo kulturu, zaključuje ova talentirana mlada pjevačica pred kojom je unatoč svemu ovome, ne sumnjamo, vrlo svjetla budućnost.

Odgovori