S Tehničkog fakulteta u Rijeci pojasnili zašto ove godine na čak tri svoja studija neće upisivati nove studente

Ovoga tjedna Sveučilište u Rijeci objavilo je upisne kvote za narednu akademsku godinu. Mjesta je ondje za 3.650 novih studenata, što bi značilo da je u odnosu na prošlu godinu 72 mjesta manje. Najveći rez upisne kvote doživio je riječki Tehnički fakultet, na kojemu je za ovu godinu čak 110 upisnih mjesta manje. Razlog – čak tri svoja studija fakultet je stavio u mirovanje, a obrazložili su i zašto.

Screenshot: Google Maps

Ukupno 365 novih studenata moći će se ove godine upisati na neki od smjerova Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Broj studenata u posljednjih 10-ak godina povećan za 50 posto

Poznati uvjeti upisa i datumi održavanja prijemnog na najpopularnijem studiju prošlogodišnje mature

Među tim smjerovima nisu tri stručna studija – Strojarstvo, Brodogradnja i Elektrotehnika, što je i razlog smanjenja upisne kvote za 110 mjesta za narednu akademsku godinu. S fakulteta su pojasnili i zašto.

– Jedan od razloga za mirovanjem studija bila je činjenica da je broj studenata na Fakultetu u posljednjih 10-ak godina povećan za 50%, od približno 1500 studenata na više od 2300 studenata koji danas studiraju na Fakultetu, a čime su znatno povećana i nastavna opterećenja nastavnika. Prilikom periodičkog postupka reakreditacije Fakulteta, jedna od primjedbi Reakreditacijskog povjerenstva odnosila se je na potrebu smanjivanja nastavnih opterećenja, kako bi se nastavnici uz izvođenje nastave u dovoljnoj mjeri mogli posvetiti i znanstvenim te stručnim aspektima svoga rada, pojasnila nam je dekanica fakulteta Jasna Prpić-Oršić.

Tri stručna studija nisu deficitarna i kvote ostaju nepopunjene

Uz to, napominje, preporuka HZZ je povećati upis na sveučilišne studije te vrste, a i interes za ta tri stručna studija smanjuje se.

Doznajte što će se ove godine ocjenjivati na prijemnom za Kineziološki i koji je prag prolaznosti

– Osim toga, sukladno Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, izrađenim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Primorsko-goranskoj županiji preporučeno je povećati broj upisanih studenata na sveučilišnim studijima u poljima Računarstva, Strojarstva, Elektrotehnike i Brodogradnje, a koji se provode na Tehničkom fakultetu. U skladu s time, kao i temeljem činjenice da interes za ove sveučilišne studijske programe tijekom posljednjih godina sve više raste, Fakultet je odlučio za 10 upisnih mjesta povećati upisne kvote na preddiplomskim sveučilišnim studijima Strojarstva i Brodogradnje, budući da za izvođenje tih studijskih programa ima dostatne nastavničke kapacitete. Istovremeno, tijekom posljednjih godina sve se više smanjuje interes za upis na stručne preddiplomske studije Strojarstva, Elektrotehnike i Brodogradnje pa upisne kvote ostaju većim dijelom nepopunjene, kaže Prpić-Oršić.

Temeljem navedenog i u skladu s preporukama HZZ-a, dodaje dekanica, fakultet je stručne studije Strojarstva, Brodogradnje i Elektrotehnike odlučio privremeno staviti u mirovanje, a sve kako bi se oslobodili nastavnički kapaciteti za povećanje upisnih kvota na postojećim sveučilišnim studijima.

Uz to, cilj je bio i osloboditi nastavničke kapacitete za razvoj i izvođenje novih studijskih programa, prvenstveno poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija iz polja Računarstva, kao i diplomskih sveučilišnih studija na engleskom jeziku u sklopu projekta internacionalizacije visokog obrazovanja, zaključila je dekanica Tehničkog fakulteta.

Odgovori