Varanje na maturi je IN: Od 2010. policija reagirala 3 puta, od 2016. ukupno 28 poništenih ispita zbog prepisivanja

Prije desetak dana, u medijima je odjeknula priča o učeničkim organiziranim prevarama na državnoj maturi. Varali su uz pomoć sofisticirane tehnologije, a cijeli slučaj sada istražuje kriminalistička policija. Učenici na maturi varaju otkad se provodi u Hrvatskoj pa smo upite o dosad zabilježenim slučajevima uputili na adrese Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite državne mature, kao i na adrese svih policijskih uprava u zemlji. Osim posljednja dva slučaja s ovogodišnjeg ljetnog i jesenskog roka mature, policija je postupala i 2011. godine, a brojni su slučajevi u kojima su ispiti poništavani zbog posjedovanja nedopuštenih pomagala na ispitu.

Izvor: Flickr

Prethodnih godina provedbe državne mature naveliko se pričalo o tome da učenici varaju i prepisuju na ispitima mature, o tome je pisao i naš portal, a Telegram.hr prije desetak dana objavio je veliku priču o tome da kriminalistička policija istražuje dva slučaja varanja na državnoj maturi. Oba slučaja dogodila su se u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, a obje uhvaćene učenice varale su pomoću sofisticirane tehnologije – male kamere i slušalice.

Ponukani ovom pričom, od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koje je zaduženo za provedbu ispita državne mature, kao i svih policijskih uprava u zemlji, zatražili smo podatke o dojavama o nepravilnostima u provedbi ispita državne mature od 2010. (otkad se državna matura provodi) do ovogodišnje mature.

Samo ove godine školska ispitna povjerenstva poništila su 15 ispita zbog posjedovanja nedopuštenih pomagala

Učenici uhvaćeni u organiziranim prevarama na državnoj maturi, istražuje ih policija

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić na naš je upit dala podatke za posljednje tri godine. Prema evidenciji NCVVO-a, tijekom provedbe mature 2018. godine za 15 učenika je školsko ispitno povjerenstvo izreklo mjeru poništavanja toga ispita zbog posjedovanja nedopuštenih pomagala (mobitel, šalabahter itd.) za vrijeme ispita. Osim toga, 14 je učenika pozvano na ponovno pisanje ispita zbog sumnje na prepisivanje, a ocjene dobivene na ponovljenom ispitu su konačne.

Dakako, tu je i slučaj koji je otkrio Telegram pa ravnateljica NCVVO-a navodi kako je, zbog posjedovanja sofisticiranih uređaja za krađu ispitnih sadržaja, za dvoje učenika Centar donio odluku o poništavanju svih ispita i zabrani polaganja tijekom ove i sljedeće školske godine, a škole su slučaj prijavile policiji na daljnje postupanje.

– U 2017. za pet je učenika školsko ispitno povjerenstvo izreklo mjeru poništavanja toga ispita zbog posjedovanja nedopuštenih pomagala (mobitel, šalabahter, itd.) za vrijeme ispita. U 2016. za osam je učenika školsko ispitno povjerenstvo izreklo mjeru poništavanja toga ispita zbog posjedovanja nedopuštenih pomagala (mobitel, šalabahter, itd.) za vrijeme ispita, stoji u odgovoru ravnateljice NCVVO-a.

Prijavljene slučajeve varanja na maturi bilježe zagrebačka i splitsko-dalmatinska policijska uprava

Upit o eventualnim prijavljenim slučajevima varanja na maturi i postupanja po prijavama, uputili smo i svim policijskim upravama u zemlji. Od 20 njih, do zaključenja teksta odgovorilo nam je njih 17.

Maturantica otkrila kako je prepisivala na državnoj maturi

Iz PU zagrebačke referirali su se na dva ovogodišnja slučaja.

– Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke su u lipnju i kolovozu zaprimili dvije dojave srednje škole o pokušaju prepisivanja na državnoj maturi. Dosad provedenim izvidima policijski službenici nisu utvrdili postojanje elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kazali su nam iz PU zagrebačke.

PU splitsko-dalmatinska bilježi procesuiran jedan slučaj od 2010. godine do danas.

– Naime, na području Policijske postaje Imotski u svibnju 2011. godine za vrijeme pisanja ispita državne mature učenik je iskoristio nepažnju prisutnih profesora na ispitu i sa stola učionice otuđio ispit državne mature. Protiv njega je za kazneno djelo krađe podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Splitu, rekli su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Radi se o slučaju u kojem je učenik Gimnazije dr. Mate Ujevića tijekom polaganja državne mature iz predmeta Likovna umjetnost, pokušavajući izvesti neslanu šalu, uzeo već predanu omotnicu s odgovorima drugog učenika koji je prije njega ispitni materijal dostavio službenoj komisiji.

15 policijskih uprava od 2010. godine nije zaprimilo prijave o nepravilnostima u provedbi državne mature

Zanimljivo, NCVVO u svojem odgovoru o ‘nepodopštinama’ na maturi ovaj slučaj uopće ne navodi.

Ostale policijske uprave koje su odgovorile na naš upit do zaključenja teksta (PU brodsko-posavska, koprivničko-križevačka, međimurska, karlovačka, šibensko-kninska, virovitičko-podravska, krapinsko-zagorska, ličko-senjska, dubrovačko-neretvanska, vukovarsko-srijemska, osječko-baranjska, bjelovarsko-bilogorska, požeško-slavonska, sisačko-moslavačka i primorsko-goranska), u razdoblju od 2010. nisu zaprimile prijave koje se odnose na nepravilnosti u provedbi ispita državne mature, tj. na varanje učenika na ovim ispitima.

Nadopuna teksta, 5. listopada 2018.

Iz privatne srednje škole u Puli otuđeni ispiti hrvatskog

Iz Policijske uprave istarske obavijestili su nas da na njihovom području ove ni prošlih godina nisu zaprimljene prijave vezano za varanje učenika na ispitima državne mature. No, istaknuli su nam događaj iz lipnja 2015. godine, kada su zabilježene krađe ispita državne mature u jednoj srednjoj školi na području Pule, zbog čega je bio odgođen jedan od ispita državne matura.

– Pulska je policija tada provela kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakinjom, 18-godišnjakinjom i trojicom 18-godišnjaka zbog sumnje da su otuđili ispite za državnu maturu. Istraživanjem je utvrđena sumnja da su počinili  kaznena djela teška krađa te skidanje i povreda službenog pečata i znaka, dok se 43-godišnjakinju sumnjičilo da je počinila i kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Naime, nakon prethodnog dogovora, troje 18-godišnjaka i i 18-godišnjakinja su 16. lipnja 2015. godine, između 10 i 15.50 sati, u prostorijama škole u Ulici Ruže Petrović u Puli, uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Potom su iz te prostorije otuđili dva ispita za državnu maturu i vratili ključ. Otuđene ispite odnijeli su nakon toga 43-godišnjakinji, koja je zapečaćene ispite otvorila, a nakon toga i uništila. Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja privedeni pritvorskom nadzorniku PU istarske, kazali su nam iz PU istarske.

Odgovori