Nezdrava i masna hrana je povezana s
demencijom, jer uzrokuje povišen krvni tlak i diže razinu kolesterola u krvi te na taj način ometa krvotok i
truje moždane stanice. Znanstvenici iz Društva za istraživanja Alzheimera zaključili su da je brza hrana jedan od glavnih uzroka ove zloćudne bolesti.
Ako
ste mislili kako nezdrava hrana jedino uništava vašu liniju, prevarili
ste se. Najnovije istraživanje je pokazalo kako masne i preslatke namirnice
štetno utječu na mozak i onemogućavaju mu opskrbljivanje inzulinom. Ovaj
tip prehrane povezan je s demencijom koja najčešće završava
Alzheimerovom bolešću, prenosi Daily Mail.
Dokazano
je kako brza hrana truje mozak i spriječava protok kvalitetan protok krvi. Prvi
negativni znakovi su visok krvni tlak i povišen kolesterol.
Mozak siromšan inzulinom nije sposoban za pamćenje i učenje, a poznato
je kako su to jedni od glavnih simptoma Alzheimerove bolesti.
Nedostatak
inzulina je ključan u oboljenjima mozga, a do tog se zaključka došlo i
prije, prilikom istraživanja na University of Pennsylvania, gdje su
testirali moždana tkiva leševa.
Mnogi,
nakon ovog istraživanja, Alzheimerovu bolest povezuju s dijabetesom.
Pomalo bizarno, ali ova bi povezanost mogla ubrzati pronalazak
odgovaraćujeg liječenja oboljelih osobe od raznih oblika
demencije. S obzirom kako samo u Britaniji 800 tisuća ljudi boluje od neke vrste
demencije, pronalazak lijeka se
već dugo očajnički traži.
–
Jedna od tri osobe preko 65 godina će oboljeti od demencije. Ovakva
istraživanja nas upućuju na novi put u razvoju liječenja, izjavio je
profesor Clive Ballard, direktor Društva za istraživanje Alzheimera.