Od srednje škole, manjim ili većim intenzitetom krenemo odlaziti u kafiće, kako bi se tamo družili s prijateljima, plesali se i zezali, pronašli curu ili dečka, prikratili vrijeme u čekanju busa ili tramvaja te iz niza drugih razloga. Stoga je vrlo važno znati se pravilno odnositi prema šankerima i konobarima, osobito u gostionicama gdje obitavamo više puta tjedno pa nam nije nikako u interesu biti na ratnoj nozi s osobljem. Donosimo 10 pravila uz pomoć kojih svatko može pridobiti konobarsku naklonost.
Kafići su mjesta u koja odlaze većina dobnih skupina, od tinejdžerskih pa do kasnih godina. Ta su mjesta rezervirana za neslužbena druženja poput druženja s prijateljima, spojeva s partnerima, plesanja i zezanja do poslovnih sastanaka i službenih razgovora. Stoga je važno poznavati neka pravila, uz pomoć kojih ćete imati bolju komunikaciju s konobarima, a time i bolju uslugu. Naime nikome nije u interesu ‘ratovati’ s osobljem kafića u koji odlazi više puta tjedno, a ni drugdje gdje ste se zatekli. Business Insider donosi 10 pravila za pridobivanje naklonosti konobara i bolji odnos s njima. Pravila je napisao upravo jedan konobar.
1. Nikada ne pitajte za besplatna pića
U kafiću preko puta vašega uz kupnju jednog piva, drugu dobivate gratis. Nemojte nikada nešto ovakvo reći konobaru. Kafić nije humanitarna ustanova te ako određeni objekt daje neki popust, to je sigurno zato što ima neku računicu od toga.
Politika mnogih gazdi kafića je da nekog stalnog klijenta, s vremena na vrijeme počaste pićem. No, to apsolutno nije niti nešto što se podrazumijeva, niti je nepisano moralno pravilo.
2. Napojnicu dajte na odgovarajući način
Na tragu prethodnog postulata, niti davanje napojnice nije obveza, barem u našim krajevima. Stoga ako je konobar na vaše uljudne narudžbe odgovorio, također uljudnom i brzom uslugom, nemojte zaboraviti ni na njega, koji vjerojatno ima minimalnu dnevnicu, a ostatak prihoda zarađuje svojom ljubaznošću i sposobnošću.
3. Konobari su isto ljudi, koje tako treba i tretirati
Kako navodi Business Insider, gosti kafića često već nakon trećeg pića zaborave tretirati konobare kao ljude. Osim vikanja prilikom narudžbe, tu su i druga neodgovarajuća ponašanja poput zviždanja, pucketanja prstima, pijanim naklapanjima i slično.
Često su konobari ljudi koji zarađuju novac za školovanje na ovaj način, ili jednostavno na pošten način prehranjuju svoju obitelj. Stoga ih nemojte gledati s visoka prilikom časkanja, dobacivati im novac prilikom plaćanja i raditi slične podcjenjivačke radnje.
4. Znajte što želite naručiti
Naravno, nije bezobrazno po dolasku konobara za stol malo razmisliti i imati neku dvojbu oko narudžbe. No, izjave poput ‘iznenadi me’ ili ‘što preporučujete?’ zbilja izbjegnite.
Preporuku je uredu tražiti, eventualno ako ste primjerice odlučili piti pivo pa onda tražite konobara da vam preporuči najbolje po njegovu ukusu i slično. Naravno, onda tu njegovu uslužnost nagradite i odgovarajućom napojnicom.
5. Jedan račun za stolom
Glupo je biti s pet-šest ljudi za jednim stolom cijelu noć te na kraju večeri tražiti od konobara račun, koji će onda svatko od vas plaćati posebno, i to jedan karticom, drugi novcem, treći samo svoja pića i tako dalje.
Radije se unutar ekipe dogovorite, tko što treba, želi i može platiti pa onda pozovite konobara, koji će račun naplatiti jednom i vratiti jedan ostatak. Napojnice po mogućnosti u tom slučaju, možete dati odvojeno.
6. Piće je blago?!
Čest korak iritantnih mušterija je i napad na osoblje pod izlikom da neko piće, u ovom kontekstu najčešće koktel, nije dovoljan jak. Vi ste ih popili već nekoliko i velike su šanse da vam se percepcija muti, a još su veće šanse da konobar bolje od vas poznaje pravilan omjer unutar koktela ili nekih pića koja se razblažuju sokom, mineralnom i sličnim napitkom.
Rečenicu ‘ovo piće ste mi razblažili kockom leda viška?’ pokušajte izbjegavati.
7. Shvatite prirodu kafića
Ako ste u ‘wine baru’ nemojte tražiti šljivovicu, ili u koktel baru, lokalno pivo. Također nemojte očekivati, ni naručivati Four Roses u kafiću unutar sportskog kompleksa, u kojem jednom tjedno rekreativno igrate nogomet.
Razmislite o prirodi bara ili kafića u kojem se nalazite. Također razmišljajte o dobu dana kada gostujete u kafiću. Ako niste stalni gost negdje, nemojte u 22 sata tražiti kavu s mlijekom, jer je aparat vjerojatno već neko vrijeme opran i van funkcije.
8. Ne upucavajte se osoblju
Konobar je u kafiću na dužnosti te u opisu posla ima stavku biti ljubazan s klijentelom. Stoga to ne znači da ako vam je u kratkom chatu, konobar/ica uputio nekoliko osmijeha ili kompliment, trebate početi sliniti po njemu.
Osobito je iritantno vući osoblje za rame radi nametljivog časkanja u trenutku kada on nosi deset pića na tacni ili odjednom uzima narudžbe za tri stola.
9. Nemojte se ‘balzamirati’ do kraja
Odabrali smo ovaj termin, ali to može biti i ‘pretvoriti u mrtvo tijelo’, ‘betonirati’, ‘napiti kao tena’, ‘oblokati’ i slično. Naravno ovo je siva zona kada je riječ o pravilu. Katkada je granica između lagane pripitosti te puzanja po podu, u jednom ili dva pića.
Stoga ako ste malo pretjerali, zamolite prijatelja da vas otprati na zrak, na taxi ili da bude uz vas dok se odmarate na sofi. Nema potrebe da zbog rođendanske proslave, na kojoj ste postali nasilni, naporni i slično, budete zauvijek potjerani iz kafića u koji idete svaki tjedan.
10. Nemojte naručivati preko reda
Ako za šankom 7-8 ljudi stoji u redu, to je vjerojatno zato što je subota navečer i gužva je nesnosna. Stoga nemojte glumiti nedodirljivoga te pokušavati upasti preko reda, budući da i sami mrzite, kada konobar posluži ljude koji su nakon vas došli u kafić.
S druge strane, ako sjedite, nakon što ste se uvjerili da ste uočeni, očnim kontaktom potvrdite konobaru da ste spremni naručiti te nakon posluživanja civilizirano i strpljivo pričekajte piće. Nemojte očekivati poseban tretman u prepunom kafiću, niti konobara vući za rukav.