Sladoled je dobrodošla slastica, osobito u ljetnim danima kojima nam predstoje, budući da njegova tekstura hladi i osvježava. No, često se odvijaju polemike koliko je uistinu zdravo ili nezdravo jesti ga. Stoga vam u tekstu donosimo razloge, koji svjedoče da možete biti bezbrižni u uživanju u omiljenoj ledenoj poslastici.
Sladoled je mnogima omiljena slastica, koja je osobito aktualna za ljetnih mjeseci. Osim što izvrsno osvježava i rashlađuje, sadrži čak i neke zdravstvene beneficije. Evo koje prema portalu, prva.rs.
Bogat je kalcijom
Odrasloj osobi treba tisuću miligrama kalcija svakog dana, dok trudnice te djeca imaju i veću potrebu za ovim mineralom.
Kako su mlijeko i slatko vrhnje među osnovnim sastojcima sladoleda, mogu poslužiti kao dobar izvor ne samo kalcija, nego i vitamina A i B.
Dobar za očuvanje vitke linije
Zbog postotka šećera te mliječne masti u sladoledu, idealno ohlađenom na minus šest Celzijevih stupnjeva, postoje uvjerenja da je hladna slastica zapravo veliki neprijatelj dobre linije.
Ipak, neke studije tvrde da kalcij smanjuje kalorijsku vrijednost sladoleda, koja se kreće između 125 i 300 kalorija na 100 grama poslastice.
Dobar izvor vitamina i antioksidansa
Već smo napomenuli da sladoled sadrži određenu količinu vitamina A i B. Uz to oni koji se pripravljaju od smrznutog ili svježeg voća sadrže određene doze vitamina.
Sladoledi s okusom kave ili čokolade, ukoliko se pripremaju od pravih zrna kave ili kakaa, osiguravaju dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce.