Nekima od nas toliko se žuri tijekom dana, da čak i obroke jedemo za radnim stolom zureći u ekran računala. Sve više ljudi prakticira ovu lošu naviku kako bi uštedjeli vrijeme, no to ne bi smjeli raditi. Njemački istraživači istražili su psihološke posljedice jedenja za stolom, te otkrili kako ta navika utječe na razmišljanje i emocionalno stanje.
Užurbani stil života mnogima ne ostavlja vremena ni da normalno pojedu svoj obrok, stoga se on često konzumira za radnim stolom. Pauza za ručak sve se rijeđe uzima, a kako bi uštedjeli na vremenu, mnogi ljudi jedu na brzinu buljeći u ekran računala. Zašto je to sasvim pogrešna i štetna navika, objasnilo je njemačko istraživanje koje je otkrilo kako takvo konzumiranje hrane ima štetan utjecaj na razmišljanje i emocionalna stanja osobe.
Vrlo je važno kako i gdje jedemo
Navike jedenja mogu tvoriti veliku razliku u ljudskom životu, pokazala je studija objavljena u časopisu PLOS ONE. Istraživači na Sveučilištu Humboldt u Berlinu proučavali su psihološke posljedice jedenja za stolom. Za potrebe istraživanja, od 32 ispitanice polovina ih je jela sama u uredu za stolom, dok je ostala polovina izašla na ručak s ostalima. Obroke su jeli u sasvim različitim kontekstima – ručak konzumiran u uredskom okruženju trajao je kratko vrijeme, dok je ručak u restoranu trajao nešto duže, a ispitanice su jele u društvu.
Jedenje za radnim stolom ima psihološke posljedice
Nakon obroka, istraživači su mjerili semantičku memoriju, kognitivnu kontrolu i procesuiranje grešaka, ali i emocionalne facijalne ekspresije. Također, ispitanice su ispunile upitnik u kojem su rangirale svoje raspoloženje, piše Huffington Post. Rezultati su otkrili kako su ljudi koji su uživali u obroku u restoranu i s društvom imali povećan osjećaj opuštenosti, a povećana im je i kreativnost i povezanost s drugima. Oni koji su uzeli vrijeme za obrok lakše su prebrodili dan, te radili manje grešaka.