Pretraga

FOTO U ovom hotelu i restoranu rade učenici: ‘Gosti su oduševljeni kada ih dočekaju upravo oni’

U sklopu Srednje škole Zabok, koja je ujedno i Regionalni centar kompetentnosti, nedavno je otvoren novi hotel i restoran. Prvi je to tzv. Akademis u Hrvatskoj u kojemu učenici ugostiteljskih i turističkih zanimanja odrađuju praksu tijekom školske godine kao i tijekom ljeta. Od svog otvorenja imali su više od 250 noćenja, a kapacitet hotela je do 40 osoba, dok se u restoranu i baru mogu posluživati i ljudi koji nisu gosti hotela. Kako to sve funkcionira, kako su se učenici snašli u ovakvoj vrsti prakse i što sve nude ispričala nam je voditeljica Akademisa CUT Zaboka, Veronika Kolman.

Foto: Domagoj Sever | Promo Akademis CUT Zabok

Da vam netko predloži ideju da učenicima koji još nisu završili srednju školu date da praktički ‘vode’ hotel i restoran, prva pomisao bi bila kako je to loša ideja. No, upravo to rade učenici Srednje škole Zabok u sklopu koje se nedavno otvorio prvi takav hotel u Hrvatskoj – Akademis CUT Zabok. Škola je ujedno i Regionalni centar kompetentnosti gdje se učenici mogu školovati u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Prve rezervacije počeli smo primati već početkom godine za period ljetnih mjeseci, tako da smo od početka lipnja i dobivanja rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta pa do danas realizirali preko 250 noćenja, odnosno možemo se pohvaliti dolascima tri grupe stranih gostiju povodom Erasmus+ projekata te nekoliko cateringa. Otvorili smo i a la carte ponudu hrane i pića u svom restoranu za goste koji ne koriste smještaj, rekla nam je voditeljica Akademisa CUT Zaboka, Veronika Kolman.

Hotel može primiti do 40 osoba, a na recepciji će vas dočekati učenici

Njene glavne odgovornosti kao voditeljice su planiranje, organizacija i kontrola operativnog poslovanja objekta. Uz sve navedeno, voditeljica je i Erasmus+ projekata putem kojih učenike šalju u neke od najboljih europskih turističkih destinacija kako bi stjecali i međunarodno iskustvo. Učenici u hotelu i restoranu ne rade bez nadzora, odnosno ondje su njihovi mentori, a Akademis upravo tome i služi – da pripremi učenike za rad u realnom svijetu.

– U ovom objektu izgradili smo hotelske sobe koje kapacitetom i opremljenošću odgovaraju kategorijama 3, 4 i 5 zvjezdica kako bismo učenicima pokazali razlike između pojedinih kategorija. Ukupno 11 soba nazvano je po specifičnostima Krapinsko-zagorske županije. Gosti mogu prespavati u sobi s francuskim krevetom ili dva kreveta koja se prema potrebi spajaju, a ukupno je moguće primiti do 40 osoba, s obzirom na to da kreveti imaju mogućnost razvlačenja dodatnog ležaja. U Akademisu nalazi se i restoran za potrebe doručka gostiju, u kojem se tijekom dana nudi a la carte ponuda orijentirana na zagorsku modernu kuhinju, te eno bar za potrebe organizacije degustacija. Radimo tijekom čitave godine, od ponedjeljka do subote od 7 do 22 sata, a nedjeljom do 17 sati. S obzirom na opremljenost, možemo organizirati i catering, poslovne sastanke i dnevne evente, objasnila nam je Kolman.

‘Učenici ovdje dolaze u realnu situaciju s gostima’

U RCK Zabok učenici se obrazuju za zanimanja: hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar i konobar, a od prošle školske godine u provedbi su i dva nova eksperimentalna programa Tehničar za ugostiteljstvo i Pomoćni ugostitelj. Radi se o eksperimentalnoj modularnoj nastavi koja bi trebala ući u sve srednje škole sa školskom godinom 2025./2026.

– Izrada eksperimentalnih programa financirana je EU sredstvima, a nastali su na temelju suradnje s poduzetnicima iz sektora turizma i ugostiteljstva. Program Pomoćni ugostitelj namijenjen je i za učenike s teškoćama u razvoju, a naša škola je i u potpunosti prilagođena njihovim potrebama. Po završetku programa Tehničar za ugostiteljstvo učenici su kompetentni raditi na poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih i drugih usluga, animacije, u seoskom i drugim oblicima turizma. Oba programa koncipirana su po modularnom sistemu. Učenje temeljeno na radu u Akademisu nastavak je modula u kojem nakon teorijskog dijela u učionicama te vježbi u praktikumima s profesorima, učenici dolaze ovdje u realnu situaciju s gostima, istaknula je voditeljica Akademisa.

Izdvojeni članak

FOTO: Ova škola će od jeseni imati vlastiti hotel i restoran gdje će njeni učenici odrađivati praksu

‘Gosti su oduševljeni kada ih na recepciji, u restoranu, kuhinji ili sobama dočekaju upravo naši učenici’

Tijekom prošlogodišnjih upisa iz sredstava Europskog socijalnog fonda i ranije spomenutog projekta, provedena je medijska kampanja koja je pokazala odlične rezultate popunjavanjem oba razreda eksperimentalnih programa. Ove godine su, navodi Kolman, i bez navedenih sredstava, a zahvaljujući kontinuiranoj suradnji s društvenom zajednicom, kao i brojnim školskim aktivnostima predstavljanja škole, učenicima osmih razreda također popunili upisne kvote. Njihova istraživanja pokazuju da su učenici prve generacije eksperimentalnih programa zadovoljni upisanim smjerom, pa vjeruju da je i njihova povratna informacija utjecala na zainteresiranost.

– Gosti su oduševljeni kada ih na recepciji, u restoranu, kuhinji ili sobama dočekaju, poslužuju i osiguravaju im ugodan boravak upravo naši učenici. Njihova posvećenost i entuzijazam ne prolaze neopaženo, a njihov doprinos ostavlja nezaboravan dojam na svakog gosta. Koliko su gosti zadovoljni ovim konceptom govori podatak da naše recenzije na Booking-u imaju prosječnu ocjenu 10/10. To svjedoči o visokoj razini usluge, kvaliteti objekta i jedinstvenom pristupu u radu s gostima, koji uključuje učenike – što su postali naši prepoznatljivi atributi, naglasila je Kolman.

Izdvojeni članak

Na pomolu velike promjene u strukovnim školama: Stiže modularna nastava, novosti i u odabiru smjera

Nalaze se i na aplikaciji Booking.hr

Ako vas zanima kako izgleda hotel gdje rade učenici ili ne znate gdje bi proveli ljetne praznike, možete rezervirati sobu u Akademisu Srednje škole Zabok preko Booking.hr ili jednostavno skočiti do Zaboka na kavu i ručak što također pripremaju i poslužuju učenici.

– Naši prvi gosti dolaze iz Malte, Nizozemske, Portugala, Slovenije, bilježimo 20 % udio domaćih gostiju, a današnji prosjek recenzija na Booking-u je 10/10. Do sada je u Akademisu putem ovog kanala boravilo 30-ak gostiju. Valja naglasiti i da je sustav pametnog upravljanja uveden u sve sobe, u restoranu smo uveli program Remaris koji koristi 90 posto hrvatskih ugostitelja, na recepciji radimo u programu Rentlio na kojem se učenici natječu na državnom natjecanja WorldSkills Croatia u disciplini Poslovanja recepcije hotela. Navedene programe uveli smo su kako bi učenike naučili radu u njima i pripremili ih za posao nakon završetka obrazovanja, ispričala nam je voditeljica Kolman.

Izdvojeni članak
soba iznutra s dva kreveta i pogledom na more, doručak na stolu uz zelenilo

Još niste našli smještaj na moru? Možete odsjesti u studentskim domovima po pristupačnijoj cijeni

‘Vjerujemo da ćemo do kraja godine moći pohvaliti se održivošću poslovanja’

Što se tiče zarade od hotela i restorana, on ostaje prvenstveno u tom segmentu kako bi se koristilo za održivost poslovanja. Ono što ostane nakon što se pokriju svi troškovi iskoristit će se za unaprjeđenje obrazovne djelatnosti, kao što su dodatne edukacije, odlasci na natjecanja i organizacija studijskih putovanja, financiranje neke usluge koju škola trenutno ne pruža i slično.

– Svrha rada Akademisa i Srednje škole Zabok nije ostvarivanje dobiti ili zarade. Sve što radimo služi obrazovanju učenika kroz učenje temeljeno na radu. Stoga ne možemo govoriti o zaradi, jer to nije naš smisao. Za sada nam financijski pomaže osnivač škole, Krapinsko-zagorska županija, jer još uvijek nismo samodostatni. Međutim, sukladno planovima i najavama dolazaka gostiju vjerujemo da ćemo do kraja godine moći pohvaliti se održivošću poslovanja. Stoga pozivamo da nas posjetite, konzumirate naše usluge i pružite podršku našem radu, poručila je voditeljica Akademisa CUT Zabok.

Izdvojeni članak
Medicinska škola Bjelovar

U Hrvatskoj ih je 25: Što znači kada je škola ujedno i regionalni centar kompetentnosti?

Hotel i restoran odvojeni su od same škole

Akademis CUT Zabok nalazi se u jednom odvojenom krilu zgrade škole, kako bi se gostima stvorila potpuna impresija boravka u Regionalnom centru kompetentnosti i suvremenih metoda učenja u novoizgrađenim prostorima, a da im se pritom osigura i mirno okruženje za ugodan boravak. Ako se odlučite za posjetu ili boravak ondje, dočekat će vas oko 30 učenika kojima nemojte zamjeriti ako nešto pogriješe jer ipak se ondje uče svom poslu.

– Učenicima se sviđa način rada u kojem su oni u središtu pozornosti njihovih mentora, što rade samostalno u pozitivnoj i motivirajućoj okolini. Kapaciteti Akademisa nisu veliki kako bi objekt mogao primati manje gostiju, a učenicima se posvetiti više pažnje u njihovom učenju, naglasila je Kolman.

Podsjetimo, tijekom našeg boravka u Splitu posjetili smo gradilište RCK Turističko-ugostiteljske škole Split koja će funkcionirati na isti način kao Akademis u Zaboku. Radovi bi trebali uskoro biti gotovi te bi u hotelu u splitskoj školi trebali moći odsjesti već od ove jeseni. Više pročitajte na ovoj poveznici.