Kviz pitanje na koje odgovor ne možete ni približno pogoditi – Koliko vjeroučitelji koštaju Hrvatsku godišnje?

Nakon pitanja saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, Vlada je u prosincu prošle godine objavila podatak o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH. Tako je u posljednje tri godine (2014., 2015. i 2016.) vjerskim zajednicama ukupno isplaćeno 1,123 milijarde kuna, od čega je najviše očekivano pripalo Katoličkoj crkvi, precizno 1,066 milijardi kuna (Srpska pravoslavna crkva dobila je iz državnog proračuna 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna).

foto: Ivan Božić|srednja.hr

No, s obzirom da je Anka Mrak Taritaš imala primjedbu na odgovor, iz razloga što se on ticao isključivo novčanih izdvajanja od strane Ministarstva financija Vlada je dopunila odgovor, a prenosi ga tportal.

Jedinstvena proslava mature u BiH: Uz molitvu u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi
Anka Mrak Taritaš je tražeći dopunu postavila još 4 dodatna pitanja, a mi smo izdvojili ono koje se ticalo Ministarstva znanosti i obrazovanja, pošto je riječ o daleko najvećem iznosu.
‘Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za rad vjeroučitelja s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja?’, pitala je Mrak Taritaš.
Isto mi pitamo vas. Da bismo vam pomogli u razmišljanju o odgovoru, navest ćemo kako je u 2014. godini bilo ukupno 2.577 vjeroučitelja u osnovnim školama te 585 vjeroučitelja u srednjim školama. Znamo li da je u sve tri godine za plaće vjeroučitelja izdvojeno približno jednako novca (za 2015. i 2016. navedene su tek procjene nap. a.), što mislite o kojem se iznosu radi? Nakon što promislite o iznosu, točan, odnosno približan odgovor pogledajte ispod slike.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama izdvojilo oko 742,5 milijuna kuna, u 2014., 2015. i 2016.

Odgovori