Mioc i Ekonomija zbrajaju štetu nakon jučerašnje oluje: ’46 godina stara zgrada treba temeljitu obnovu’

Prilikom strašnog nevremena koje je jučer zahvatilo i istočni dio Zagreba, tuča veličine lješnjaka prouzročila je štetu na nizu građevinskih objekata. Među njima i na XV. gimnaziji, odnosno jednoj od zasigurno najboljih srednjih škola u državi, kao i na Ekonomskom fakultetu, koji je po broju studenata najveći u Hrvatskoj.

Foto:foto: Ivan Božić|srednja.hr/Instagram

U MIOC-u je situacija bila opasnija budući da je ravni krov tuča doslovno probila i pri tome prodrijela kroz strop, a uništena je i informatička učionica s elektronikom.

Brzom reakcijom cjelokupnog osoblja kompjuteri su spašeni

Snažno nevrijeme prouzročilo veliku štetu u MIOC-u, a poplavljen je bio i najveći fakultet u Hrvatskoj

Koji su razmjeri štete uzrokovane obilnom kišom, na momente i tučom, ispitali smo u obje obrazovne situacije.

– Jučer smo jako brzo reagirali – svi zajedno: spremačice, domari, nastavnici i učenici i uspjeli smo odmaknuti informatičku opremu od dijela stropa, zidova i prozora iz kojih je navirala voda u suhi dio učionica tako da naši kompjutori rade i dalje. U roku od 2 sata uspjeli smo izbaciti svu vodu koja je ušla u brojne učionice, hodnike, sanitarije i podrum, objašnjava nam ravnateljica XV. gimnazije Ljiljana Crnković.

No, ravnateljica popularnog MIOC-a za probleme ne okrivljuje nevrijeme, nego činjenicu da se već dugo zgrada ne renovira, premda je stara gotovo pola stoljeća.

– Problem je zapravo u građevinskom dijelu zgrade – ravni krov je dotrajao i propušta, prozori su stari i ne „dihtaju“, odvodne vertikale propuštaju i nalet vode je bio prevelik da bi ga postojeća odvodnja mogla primiti. Škola čeka energetsku obnovu već tri godine, ali budući da se nalazimo u zaštićenom gradskom području Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode nije odobrio idejno rješenje obnove i traži se novo rješenje. Vrijeme prolazi, a zgrada teško odolijeva redovitoj kiši, a kamoli velikoj oluji kakva nas je jučer zadesila, zabrinuta je ravnateljica.

[FOTO] Pogledajte kako je Ekonomski fakultet u Zagrebu izgledao prije 55 godina

Dodaje i da će se trenutne ‘rane zaliječiti’, ali naglašava da je za zgradu u kojoj se nalazi Mioc, svakako potrebno neko trajnije rješenje.

– Jutros rano nas je posjetila gospođa Vanda Ritz iz Gradskog ureda za obrazovanje, napravila uvid i žurno će nam poslali tvrtku koja će sanirati najhitnija oštećenja, ali je zgradi staroj 46 godina zapravo potrebna temeljita obnova, zaključuje Ljiljana Crnković.

Na Ekonomiji su se riješili vode pa sada zbrajaju štetu

Zastrašujući prizori s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, srećom nisu donijeli i velike materijalne štete.

Barem se takve poruke šalju s Kennedyjeva trga.

– Ono jučer je izgledalo puno gore nego što zapravo je. Voda se slijevala niz zidove ispred Kongresne dvorane, u auli fakulteta i u podrumu.  Voda je ispumpana i sada se sve suši tako da točnu procjenu štete još nemamo, rekla nam je stručna savjetnica za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta Ivana Obad.

Kako je izgledala Kongresna dvorana u trenucima najvećeg potopa, možete pogledati u video klipu koji nam je poslao čitatelj.

Odgovori