Iz inženjerke elektrotehnike prekvalificirala se u slastičarku: Raste broj visokoobrazovanih koji mijenjaju zanimanje
Neusklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada problem je s kojim se Hrvatska suočava godinama. No, zanimanje za koje smo se školovali ne mora biti i ono čime ćemo se baviti do kraja života. Što iz nužde, što iz interesa i znatiželje oko tisuću osoba u 2018. upisalo je prekvalifikaciju na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Među uočljivim podacima onaj je da raste broja osoba visoke stručne spreme koje se odlučuju na prekvalifikaciju u zanimanja poput kuhara i slastičara. Jedna od takvih je i mlada inženjerka elektrotehnike koja se zbog ljubavi prema slastičarstvu odlučila prekvalificirati u to zanimanje. I zbog toga nimalo nije požalila.
Još kao mala djevojčica, Suzana Kvesić rado je skupljala recepte i knjige o kolačima, pripremala kolače i maštala da će jednoga dana imati svoju malu slastičarnu. Slastičarstvo je, kaže, zapravo oduvijek bila njena velika ljubav. Od svoga sna nije odustala, ali je od nje, odlikašice i učenice generacije bilo očekivano da upiše fakultet. Rijetko se zapravo uopće dogodi da izvrstan đak upiše trogodišnju strukovnu školu.
– U tom trenutku mi se elektrotehnika učinila nešto što bi moglo biti za mene. Zahtjeva preciznost, kreativnost, usredotočenost, inovativnost i još ka tome neočekivanost, jer budimo realni, jako mali broj žena se odluči za takvo zanimanje. Sve to je bilo ono zbog čega sam se odlučila za to zanimanje. Naravno, i za vrijeme studiranja sam pekla kolače za sve oko sebe, educirala se, kupovala kuharice, pa čak i radila kao studentica u jednoj slastičarnici u Zagrebu i potajno maštala da će doći dan kad ću se tim baviti samo… još nije pravo vrijeme. Po završetku faksa zaposlila sam se kao inženjerka elektrotehnike. Godine su prolazile i zapravo su svi zaboravili onu djevojčicu sa snovima, a i ja sam je se sve rjeđe sjećala, priča nam Suzana.
Prekvalifikacija kao odskočna daska
Sreću, volju i zadovoljstvo na poslu koji je radila nije osjećala. A onda je u jednom trenutku spoznala da život ne treba olako shvaćati nego ga živjeti. Sve više se posvećivala izradi slastica i napokon je odlučila napraviti preokret u životu i posvetiti se onome što voli.
– Upisala sam školu za slastičarku, posjećivala razne radionice i edukacije i napokon postala profesionalna slastičarka, kaže Suzana.
Bilo je tu šoka, nevjerice i čuđenja, ali je ona odlučila ustrajati i slijediti svoj san jer za nju slastičarstvo nije samo posao, nego Suzana slastičarstvo živi.
– Zapravo, prekvalifikacija je za mene bila samo odskočna daska i pomogla mi da lakše uđem u profesionalne slastičarske vode. Za početak, da bi vas netko shvatio ozbiljno prije nego upozna vaš rad i trud, lakše se prezentirati s diplomom, nego bez nje. Međutim, ja sam imala veliku sreću što sam učila od velikih kuhara i to mi je jako pomoglo u budućoj karijeri. A upravo one osobine koje su mi bile potrebne prilikom upisivanja elektrotehnike su osobine koje bi trebao imati svaki dobar slastičar, otkriva Suzana.
Raste broj osoba koje se odlučuju na prekvalifikaciju
Prošle kalendarske godine oko 1.000 je osoba upisalo upisali neki od programa prekvalifikacije u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb (POU Zagreb). Usporedbe radi, u 2015. prekvalifikaciju je ondje pohađala 681 osoba.
Trećina od ukupnog broja prekvalificirala se na razini srednje stručne spreme, dok su ostali odlučili završiti program osposobljavanja ili usavršavanja .
– Najveći interes osoba koje se žele zaposliti ili promijeniti posao je i dalje za deficitarna zanimanja u području turizma i ugostiteljstva: kuhar i slastičar. Potražnja poslodavaca za ovim zanimanjima je tolika da se na ove prekvalifikacije sve češće odlučuju i osobe sa završenom visokom stručnom spremom. Mladi nakon završene trogodišnje škole najčešće upisuju program prekvalifikacije za tehničara za računalstvo jer im ta strukovna kvalifikacija osim lakšeg samozapošljavanja ili zapošljavanja omogućuje i vertikalnu prohodnost, tj. daljnji nastavak obrazovanja na veleučilištima i sveučilištima, otkriva nam Snježana Zbukvić Ožbolt s Pučkog otvorenog učilišta.
Sve veći broj visokoobrazovanih želi promijeniti zanimanje
Što se pak tiče programa osposobljavanja, među najtraženijima na POU Zagrebu su ECDL operater, njegovatelj, gerontodomaćica te pomoćnik u nastavi. Od programa usavršavanja traženi su programi za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, voditelja projektnog ciklusa i za ECDL specijaliste.
– Za prekvalifikacije u četverogodišnja zanimanja kao što su tehničar za računalstvo, upravni referent, komercijalist, medijski tehničar i druga, često se odlučuju mlade osobe koje su ‘pogriješile’ pri odabiru svoje prve strukovne kvalifikacije koju su izabrali nakon osnovne škole. Dosta njih ne uspijeva se zaposliti nakon završetka škole i zato upisuju prekvalifikaciju koja će im to omogućiti, kaže Zbukvić Ožbolt.
Dodaje, već nekoliko godina POU bilježi porast broja prvostupnika i osoba s visokom stručnom spremom koje upisuju prekvalifikacije za zanimanja poput kuhara, slastičara ili kozmetičara.
– Većina njih odlučila je svoj hobi ili svoju ljubav prema kuharstvu ili slastičarstvu dići na jednu višu razinu i pokrenuti vlastiti posao ili zaposliti se s novim zanimanjem, zaključuje Zbukvić Ožbolt.
‘Treba živjeti i slijediti svoj san, uživati u životu, vjerovati u sebe’
Očekivanja naše sugovornice Suzane od promjene zanimanja u potpunosti su se ispunila. Danas radi kao chef slastičarne u jednom od najboljih hrvatskih restorana, a predaje i slastičarstvo na studiju gastronomije i Pučkom otvorenom učilištu te je zaposlena kao konzultantica za slastice.
– I dalje nisam zaboravila na svoj san o maloj slastičarni, ali za nju još uvijek nije došlo vrijeme, samo znam da će i ona doći. Jer treba živjeti i slijediti svoj san, uživati u životu, vjerovati u sebe i sve će doći na svoje, smatra Suzana.
Iz Hrvatske ne planira otići. Trenutno je, kaže, njena ‘Njemačka’ ovdje i dok god se tako osjeća o odlasku neće razmišljati.
– Svaki posao koji radite bio to posao, doktora, inženjera, frizera, mehaničara ili slastičara, ako volite svoj posao i ako dobro radite svoj posao, onda će vas trebati. Ako ste vi u svom poslu najbolji, a onda ćete dobro i zarađivati. Zapravo kad bolje razmislite, ima smisla… zar ne?, mišljenja je naša sugovornica.
A svima onima koji razmišljaju o promjeni zanimanja Suzana za kraj poručuje: budite ustrajni i ne odustajte od svojih snova jer je uvijek sve bolje kada u to uključimo srce.