Kamelija kup: Srednjoškolke iz Vinkovaca najbolje slastičarke i kuharice u Hrvatskoj
Varaždinske toplice su u srijedu na Danima hrvatskog kulinarstva ugostile najbolje mlade kuhare i slastičare iz hrvatskih srednjih škola. U desetom Kamelija kupu srednjoškolci su se natjecali u kategoriji kuhara i slastičara, a najboljima su se pokazali učenici iz Vinkovaca. Pripremite maramice za skupljanje sline i pogledajte fotogaleriju najboljih jela.
Galerija 6 Fotografija
OtvoriDržavno prvenstvo kuhara, natjecanje slastičara te Kamelija kup dio su najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i bogat popratni edukativni program održavali su se u Varaždinskim Toplicama od 24. do 27. studenog.
Kamelija kup je natjecanje učenika srednjih strukovnih škola i provodi se u dvije kategorije. Učenici kuhari su u Varaždinskim toplicama morali sa zadanim namirnicama skuhati meni od tri slijeda, dok su slastičari pripremali svečanu tortu.
Najukusniji meni pripremile su učenice Team Šprem i Mihaela Vuković iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a njihova školska kolegica Valentina Bošnjak ispekla je najbolju svečanu tortu.
Dva treća mjesta za Ugostiteljsko turističku školu Osijek
Drugo mjesto u kategoriji kuhara pripalo je Mihaelu Hasancu i Martinu Koretiću iz Srednje škole Ivan Seljanec iz Križevaca, a treće su osvojili učenici Ugostiteljsko turističke škole Osijek, Edi Bušić i Tomo Mihaljević.
U kategoriji slastičara treće mjesto su podijelili Darko Sušenka iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek i Valerija Detić iz Srednje škole Prelog dok je drugo mjesto pripalo Ani Vitko iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor.
Završnica Kuharskog državnog prvenstva
Na Danima hrvatskog kulinarstva natjecanje se nastavilo do kraja tjedna pa je danas Hrvatska dobila i novog kuharskog prvaka države. Državni prvak postao je Šime Vučetić, koji svoje specijalitete trenutno priprema u Luksemburgu.
Osim toga, održane su i edukativne radionice te predavanja, na kojima su svoju vještinu mogli izbrusiti profesionalci i amateri. Polaznici su mogli naučiti kako pripremati vegetarijanska jela, tajne wellnes kuhinje i kako napraviti ručno rađenu tjesteninu po izvornoj recepturi.