Ljuta hrana odlično djeluje na vaše tijelo i liniju, doznajte kako!
Prevelika količina ljute hrane može izazvati neželjene upale želuca ili crijeva, ali umjerena konzumacija ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Prema Scovillovoj ljestvici uvedenoj 1920. godine tabasco je čak 40 puta slabiji od najljuće papričice ‘Carolina Reaper’.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je kako, zbog utjecaja na temperaturu tijela, papričice i feferoni mogu pomoći u većoj potrošnji kalorija i sagorijevanju masnoća. Osobe koje žele smršaviti a vole jesti ljuto mogu si ubrzati proces mršavljenja, prenosi webmd.com.
Aktivni sastojak Kapsaicina pozitivno utječe na naše zdravlje
Ljuta hrana utječe na metabolizam, a poznato je da nam se smanjuje apetit kada jedemo jako začinjenu hranu. Zagrijavanjem tijela u našem se organizmu potiče dodatna potrošnja energije pa nam umjereno konzumiranje papričica može pozitivno utjecati na naše zdravlje.
Prevelika količina Kapsaicina može uzrokovati upalu želuca i crijeva. Međutim, upravo se ovaj aktivni sastojak čilija povezuje s zdravstvenim poboljšanjima osoba koje ga konzumiraju.
Papričica ‘Carolina Reaper’ je 40 puta ljuća od tabasca
Za mjerenje količine navedenog sastojka koristi se ljestvica koju je 1920. godine postavio Wilbur Lincoln Scoville, a institut iz Novog Meksika objavio je interaktivni periodni sustav ljutih papričica.
Prema njemu, peperončini koji se često koriste u kuhanju imaju 0.1 do 0.5 jedinica, tabasco od 30 do 50 tisuća, a živopisno nazvana ‘Carolina Reaper’ može imati od jedan i pol milijun pa do više od dva milijuna jedinica. Četiri puta slabiji je ‘Red Savina Habanero’.