Magistrica inženjerstva otkrila što je naučila radeći kao konobarica
Emily Nodine diplomirala je strojarstvo i magistrirala
inženjerstvo, no nakon obrazovanja nije htjela odmah
raditi u struci, stoga je tri godine konobarila. Sad
se posvetila ozbiljnoj karijeri i shvatila da su joj
društvene vještine i znanja koja je stekla radeći kao
konobarica u baru u korporativnom okruženju pomogli
više od ičega što je naučila tijekom školovanja.
Nije rijetkost da diplomci za vrijeme potrage za
ozbiljnim i stalnim poslom rade poslove za koje su
prekvalificirani samo kako bi od nečega živjeli. Mnogi
takvi rade u raznim klubovima i kafićima, vjerojatno
nesvjesni da i na taj način napreduju. Emily Nodine,
koja je diplomirala strojarstvo i magistrirala
inženjerstvo, tri godine je provela radeći kao
konobarica i otkrila bitne stvari koje je tako
naučila, a koje su joj, kako tvrdi, pomogle u
karijeri.
Javni nastup lakše podnosi
Radeći u baru redovno je morala stati na binu pred 200
– tinjak pijanih ljudi i najaviti bend, dobitnike
glupih nagrada ili ojaviti pobjednicu natjecanja u
mokrim majicama. Sve to često je bilo u provokativnoj
odjeći, pa joj je nakon toga govoriti u odjeći pred
200 ljudi na konferenciji ništa strašno.
Jednom je prilikom izvrnula poslužavnik s osam piva
ravno na bebu. Prestravila se, piše, a bojala se i da
će je roditelji tužiti. Ali kako je bila gužva, nije
imala izbora nego ispričati se i nastaviti posluživati
goste, usput plativši roditeljima večeru. Pouka koju
je izvukla iz toga – što se duže fokusirate na
neuspjeh, prije nego nastavite dalje, to ćete više
zaostati i bit će vam teže.
Svi su ljudi isti
U profesionalnom svijetu postoji nešto što se zove
hijerarhija, no ako sve te ljude skinete s njihovih
pozicija u stavite u kafić, svi su oni samo obični
ljudi. U poslovnom svijetu više ne vidim status i tako
je puno lakše raditi, kaže Nodine.
– Sjećam se mnogih večeri kad se činilo da bez
obzira koliko brzo radimo, ne uspijevamo udovoljiti
zahtjevima ljutih gostiju za pićem. Mislila sam da
nikad nećemo uspjeti sve poslužiti, rekla je te dodala
kako se u takvoj situaciji uvijek treba koncentrirati
na sadašnjost i rad dok kriza ne nestane. – Uvijek
ćete uspjeti riješiti naizgled nemoguć zadatak ako se
koncentrirate na jednu po jednu stvar i date najbolje
od sebe, rekla je inženjerka.
Nekada morate raditi i ono što nije direktno vaš posao
Osoblje u baru je tim koji ima zajednički cilj. Iako
je bila glavna šankerica kad je radila u baru, nije
joj bilo teško obavljati pomoćne poslove ako je u tom
trenutku pomoćnik preuzeo posao izbacivača jer je
izbacivač imao pune ruke posla u drugom dijelu bara. –
U kriznoj situaciji titule ne postoje i morate raditi
sve kako bi vaš tim uspio, upozorila je Nodine.
Kad radite, nije neuobičajeno da ste u sebi u potpunoj
panici zbog previše zadataka koje istovremeno morate
obaviti. Ali gosti ne žele znati da imate previše
posla ili da ste pod stresom, žele samo osjećati da se
netko o njima brine i da je sve pod kontrolom. Tako je
i sa šefovima i klijentima, piše Emily Nodine za
Business Insider. – Što se više vidi da ste pod
stresom, to se doimate nesposobnijima. Naučite
ponašati se i govoriti mirno dok u sebi proživljavate
napad panike, zaključila je sada uspješna poslovna
žena.