Pretraga

Mlada informatičarka iz Mostara, daje šest jednostavnih recepata za zdrave i ukusne obroke

A- A+

Matea Ferjančić svestrana je 24-godišnja informatičarka iz Mostara, koju smo upoznali početkom prošle godine, kada je regiju oduševila crtežima u kavi, koje još uvijek pravi u kafiću u kojem radi, budući da nakon što je diplomirala, nije još našla posao u struci. No radi zdravlja, a i izgleda kako nam sama otkriva, u posljednje vrijeme pripravlja zdrave slane i slatke obroke. Tako nam je svima dala recepte za po tri jednostavna, ali i jeftina glavna jela i deserta.

Prošlog siječnja, još kao studenticu informatike, upoznali smo Mostarku Mateu Ferjančić, koja je svoj privremeni posao u kafiću pretvorila u zabavnu i kreativnu djelatnost. Naime ova 24-godišnjakinja radi prava mala umjetnička djela u kavi, iscrtavajući ih slamkom, drvenim štapićem i čokoladnom smjesom, a dva njena uratka su u fotografiji iznad.

Izdvojeni članak

Studenti i kuhanje: Slastice koje ćete jednostavno pripremiti uz jeftine sastojke

Jednako vješta i na tastaturi i uz štednjak

No Mateina dosjetljivost tu ne prestaje. Kako nam otkriva odnedavno je počela s još jednom ugodno-korisnom aktivnošću.

– Odavno kuham, ali sam tek odnedavno počela kuhati većinom zdrave obroke bilo slatke bilo slane. Sve je to krenulo kad sam odlučila povesti bolju brigu prvenstveno o zdravlju, a i izgledu jer smo sve više zatrpani junk foodom, pojašnjava 24-godišnja informatičarka iz Mostara.

Dodaje da recepte smišlja sama, ali neke pronađe i na netu.

– Mada se moja verzija uvijek razlikuje od originalne radi nedostatka nekih sastojaka, objasnila je.

Izdvojeni članak

Studenti i kuhanje: U 15 minuta do jednostavnih i jeftinih obroka

Tri recepta za ukusna i zdrava slana jela

Matea kao što ćete primijetiti, rado koristi u svojim slanim jelima piletinu, ali i tunjevinu iz konzerve, kako sama priznaje.

– Nju volim kombinirati s 50 grama integralne tjestenine (makaroni, špageti, heljdina krupica, riža) i sirom (posnim).

Naravno uvijek je poželjno napraviti salatu od sezonskog povrća, a budući da je sad zima, ja uvijek uzmem nešto od kiselih salata, objasnila je 24-godišnja informatičarka.

Recept broj 1

200 grama pilećih fileta nasjeckati na trakice, začiniti po želji (đumbir, curry, bijeli luk u prahu, šareni biber, Vegeta natur, chili). Potom jednu stranu staviti prvo u jaja pa u susam.

Slagati na masni papir (obično ga premažem s malo kokosovog ulja, a može i maslinovo) na stranu na koju niste namakali u susam i peći u pečnici na 250°.

Skuhati 100 grama bilo kojeg povrća koje začinite s malo Vegete natur, bibera i kurkume.

Recept broj 2

200 grama pilećih fileta. Jedan patlidžan izrezati napola i izdubiti.

Zatim obje polovice napuniti isjeckanim crvenim lukom, paprikama i iznutricom koju smo prethodno izdvojili i sve zajedno prodinstali, te po vrhu staviti malo posnog sira.

Sve skupa zatim ubaciti u pećnicu i peći na 250 stupnjeva.

Recept broj 3

Evo i jedna dobra ideja za doručak.

Dva kisela krastavca, 200 grama posnog sira, posut sjemenkama lana i suncokreta.

Jedno cijelo jaje i još dva bjelanca pripremiti na oko i začiniti s malo Vegete i bibera. Jesti uz jednu krišku kruha (po mogućnosti sa cjelovitim zrnima). Priprema pet minuta.

Prije nego prijeđemo na slastice, pitali smo u šaljivom tonu Mateu, ima li svjedoke da su njena jela ukusna.

– Jela uvijek pripremam za sebe i za sestru i navikle smo se na ovaj način prehrane. Često ih na poslu kolege kušaju i sviđa im se. Kad zaručnik proba neko od jela uvijek kaže da je iznenadio organizam jer nije navikao na laganu hranu koja ga zasiti, jer kao i većina zbog posla i obveza uvijek jede nešto na brzinu.

Sva ova jela se brzo pripremaju što je meni jako bitno jer i nemam bas previše vremena, zaključuje Matea.

Izdvojeni članak

Njam Njam: studentska kuharica

Tri recepta za slastice

Kao i u slanim jelima, tako i u slučaju poslastica Matea ima favoriziranu namirnicu, a to je banana.

Recept broj 1

Ovo je nazvala Brzim, slatkim međuobrokom.

Pola banane presjeći još na dvije polovice. Zatim 2-3 minute peći ih s jedne i s druge strane.

Preljev: pola čajne žlice meda i cimeta, jedna čajna žlica vode.
Preliti po bananama i posuti mrvljenim bademima i lješnjacima (ja sam stavila 2 badema i 2 lješnjaka).

Izdvojeni članak

Kuhanjem obroka iz menzi studenti bi potrošili i do sedam puta veći iznos

Recept broj 2

70 grama zobenih pahuljica

2 bjelanca 1 žumanjce

Malo sode bikarbone i sladila

Šaka borovnica

Sastojke izblendati. Izliti u posudu i dodati red izmrvljene čokolade za kuhanje.

Peći na 180 stupnjeva, 20-tak minuta.
Kad je gotovo izvaditi i premazati čokoladom, staviti malo banane izrezane na kolutiće i posuti izmrvljenim bademima i lješnjacima (ja sam ih stavila po 5).

Recept broj 3

Po jedna žlica integralnog, heljdinog brašna te zobenih pahuljica. Jedno jaje, jedna žlica kakaa. Malo mlijeka i vode dok se ne dobije tečna smjesa za palačinke.

Kada budu gotove premazati s malo meda, staviti bananu izrezanu na kolutiće i ukoliko imate nešto šumskog voća.

Neočekivani bonus

Mlada informatičarka iz Mostara podijelila je neočekivano s nama još jednu stvar, koja se brzo pripravlja, a izgleda zbilja zdravo i slasno.

– Osim ovih jela za brzu užinu idealni su i popularni smoothie. Pokušajte kombinirati sve vrste voća.

Sve što treba je oguliti voće i izblendati ili izmutiti štapnim mikserom, a ako nemate ništa od navedenog voćna salata je izvrsna zamjena, rekla nam je Matea.